Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik lager de diesel fra bakterier, CO2 og sola

Amerikansk firma bruker fotosyntesen til å lage drivstoff.

FRA ØRKEN TIL DIESEL: Store paneler fanger sollyset, mens genmodifiserte bakterier produserer drivstoff. Ifølge Joule kan selskapet gjøre verden oljeuavhengig. Illustrasjon: Joule
FRA ØRKEN TIL DIESEL: Store paneler fanger sollyset, mens genmodifiserte bakterier produserer drivstoff. Ifølge Joule kan selskapet gjøre verden oljeuavhengig. Illustrasjon: Joule Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forestill deg at det eneste du behøver for å lage diesel og etanol i hagen er litt vann, sol, CO2 og en ufarlig genetisk modifisert bakterie. Det amerikanske selskapet Joule hevder de er like rundt hjørnet med en slik løsning.

Målet er at produksjonen skal kunne foregå i store skalaer. Selv hevder Joule at det ikke finnes noe tak for hvor mye etanol de kan lage. Dermed kan teknologien være et viktig skritt i retning av drømmen om oljeuavhengighet og en slutt på enorme klimagassutslipp.

- Hvis vi har delvis rett, så revolusjonerer vi verdens største industri som er olje- og gassindustrien. Hvis vi har helt rett, er det ingen grunn til at teknologien ikke kan forandre verden, sier Bill Sims i Joule til nyhetsbyrået Associated Press.

Testproduksjon i år Selskapet hevder at de kan lage opp til fem ganger så mye drivstoff som konvensjonelle produksjonsmåter av biodrivstoff på like stort areal. Trikset er at de ikke produserer biomasse, som så omgjøres til drivstoff, men klarer å lage etanol eller diesel direkte fra bakterier.

Drivstoffet blir et biprodukt fra bakterienes fotosyntese, der bakteriene «spiser» CO2 som fører til global oppvarming.

Joule sier de kan produsere 55 000 liter diesel per acre (4 000 m2) årlig. Til sammenligning får man litt over 10 000 liter biodiesel, hvis man produserer drivstoff fra alger.

Selskapet sier videre at de omdanner solenergi til ferdig produkt mellom fem og 50 ganger mer effektivt enn produksjon av biodrivstoff basert på biomasse.

Joule ble opprettet i 2007 og holdt en lav profil de to første årene. I fjor skaffet de 30 millioner dollar i frisk kapital og John Podesta, tidligere stabssjef til Bill Clinton, gikk inn i styret.

Tidligere denne måneden publiserte de en vitenskapelig artikkel som ifølge selskapet beviser at teknologien holder mål. Allerede seinere i år planlegger Joule å starte testproduksjon på et område på 40 mål (10 acres). Målet er å starte produksjon i kommersiell hensikt innen to år.

Flere kritikere Flere eksperter på fornybar energi tar imidlertid de store ordene fra Joule med en klype salt. Philip Pienkos i National Renewable Energy Laboratory sier at Joule bare bytter ut ett problem med et annet.

- De eliminerer behovet for biomasse, men de produserer relativt små mengder drivstoff i relativt store mengder vann. De står overfor kompliserte utfordringer for å produsere rent drivstoff, sier Pienkos.

Timothy Donohue, direktør for Great Lakes Bioenergy Reasearch Center, sier at Joule vil få store utfordringer når de skal bevege seg fra forskningstadiet til produksjon.

- Det er mulig teknologien kan fungere, men nøkkelordet her er mulig. Det er mange virkelig gode ideer som aldri fungerer i stor skala, sier Donohue.

Joule-sjef Sims er ikke overrasket over kritikken.

- Det vil alltid være skeptikere til ny og banebrytende teknologi.

AVFALL: Bakteriene produserer drivstoff som avfall fra fotosyntesen. Etanol eller diesel renner ned fra store skjermer og samles opp. Foto: Joule
AVFALL: Bakteriene produserer drivstoff som avfall fra fotosyntesen. Etanol eller diesel renner ned fra store skjermer og samles opp. Foto: Joule Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media