GIR SEG ETTER SEKS ÅR: Skal man kunne leve ordentlig av å lage stripeserier, er man avhengig av å bli trykket i veldig mange ulike aviser og medier. «Zofies verden» er litt for sær til det, mener duoen bak stripene som har vakt begeistring og avsky, Norunn Blichfeldt Schjerven (t.v.) og Grethe Nestor. Foto: Thomas Rasmus Skaug
GIR SEG ETTER SEKS ÅR: Skal man kunne leve ordentlig av å lage stripeserier, er man avhengig av å bli trykket i veldig mange ulike aviser og medier. «Zofies verden» er litt for sær til det, mener duoen bak stripene som har vakt begeistring og avsky, Norunn Blichfeldt Schjerven (t.v.) og Grethe Nestor. Foto: Thomas Rasmus SkaugVis mer

Slik laget de Norges mest sexfikserte tegneserie

Slutt for «Zofies verden» - møt serieskaperne i nettmøte!

Da «Zofies verden» kom på trykk i Dagbladet for første gang for seks år siden, lot ikke reaksjonene vente på seg. Grethe Nestor (43) og Norunn Blichfeldt Schjerven (44) brøt med de fleste tegneseriekonvensjoner i Norge, før vi i det hele tatt visste at vi hadde noen.

For disse to freidige kvinnene tok verken utgangspunkt i eget tegnertalent, eller skrevet ut sitt eget privatliv. I stedet klippet og limte de seg gjennom noen av de mest kommersielle tegneseriebladene fra 60- og 70-tallet, tok det de ville ha og satte det inn i nye, lite flatterende kontekster: Dresskledde menn begynte plutselig å rope etter mamma, og de sexy kvinnene snakket plutselig fra en lever de aldri hadde vært tiltrodd å ha før. Tegneseriepuristene rynket på nesa, samtidig som effekten var et positivt sjokk hver gang man åpnet avisa.

- Gir oss på topp Men nå er det slutt, enten man liker det eller ikke.

— Vi gir oss på topp, proklamerer de i strålende sol på uteserveringen på Café Mono i Oslo. Det er ikke første gang de to har tilbrakt en formiddag der.

— Til tider har vi nærmest hatt kontor her, forklarer stripas ene hjernehalvdel, Norunn Blichfeldt Schjerven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

— Vi måtte til slutt spørre dem om det var plagsomt at vi okkuperte et helt bord og strødde tegneserier ut over det i mange timer. Heldigvis syntes de det bare var kult.

Gjesteserie «Zofies verden» skulle egentlig bare være et gjesteprosjekt i Dagbladet i to måneder i 2006, men ble så populær at den nå har gått i seks år.

Det var Nestor som fikk forespørselen, hun hadde allerede fått en tegneserie på trykk i Dagbladet. Den het «Gunda Pelé» og var tydeligvis så pass lovende at daværende tegneserieansvarlige i Dagbladet, Gunnar Bleness, spurte om hun kunne lage noe nytt.

— Jeg fikk helt hetta, men man sier jo ikke nei til noe sånt. Så jeg spurte Norunn ganske raskt om hun ville være med, siden jeg tenkte det ville være gøy å jobbe med henne i to måneder.

Organdonasjonhumor De to hadde gått sammen på Westerdahls reklameskole og jobbet med en rekke felles prosjekter der.

— Vi brukte humor på alt. Selv når vi skulle lage en reklame for organdonasjon. Den var det mange som ikke fant passende, mimrer Schjerven.

Tegnserieansvarlig Bleness skjønte heller ingenting av det han fikk i hendene da duoen leverte sine første striper. Men han likte det han så og lot dem få holde på.

Og mens fanbasen vokste, økte også mengden av dem som utviklet en tilsvarende engasjert aversjon mot Zofie og hennes noe uoversiktlige verden.

— Det er veldig sjelden vi hører noen si at «Zofies verden» er «helt greit». Det liker vi, sånn blir det aldri kjedelig.

Leserombud på nakken Hvis vi ser bort fra tegneseriepuristene, som mener at en serie ideelt sett bør bli tegnet med ens eget blod som blekk, er det særlig dem med lav toleranse for ærlige ytringer rundt sex og kropp som har fått Zofie i vrangstrupen. Det at ingen ord er tabuord i «Zofies verden» har også gitt avisredaksjoner landet rundt hodebry.

— Vi har opplevd å bli sensurert flere ganger. I Bergens Tidende var det fordi det var liberal bruk av «et kjønnsord», som leserombudet der kalte det. Han startet nærmest en kampanje mot oss. Bare fordi vi brukte ordet «fitte» fjorten ganger, han hadde telt etter! sier Schjerven.

I Firda Avis gikk heller ikke stripene igjennom sensuren.

— Sier du «tiss» en gang i en liten avis, vil de ikke ha deg lenger, konstaterer Nestor.

I Dagbladet har de derimot fått overraskende frie tøyler, synes de selv.

Den sommeren det ble trykket «griserepriser» holdt det derimot på å gå galt. Da en av sjefene kom hjem etter ferie, lå det så mange klager i innboksen at de ble spurt om de kunne moderere de tre siste som var igjen.

— Men vi sa nei, og da var det helt greit.

Omstendelig prosess Selv om «Zofies Verden» baserer seg på råmateriale i form av gamle actionserier som «X9», «Cat Claw» og «Helgenen», ispedd en dose «Romantikk», har prosessen vært omstendelig.

— Vi har fått mye tyn for at vi ikke tegner serien selv, men jeg tror egentlig måten vi lager serier på tar like lang tid som det mange bruker på å tegne, mener Nestor.

For det handler ikke bare om å finne et bilde eller en del av et bilde som de kan bruke. Det må skannes inn, slik at de kan lage layout og snakkebobler, og deretter printes det ut igjen for at de kan tegne oppå. For eksempel må Zofie selv ofte påtegnes svart hår, da hun plukkes ut fra de mest forskjellige serier. Deretter skannes stripene inn igjen for så å bli fargelagt digitalt. Alt sammen er blitt gjort i fellesskap.

— Vi har ingen arbeidsfordeling, det har vært flat struktur, vi er egentlig mer som ett menneske. Schjerven nikker.

Motstander skrev forord Mens en mann fridde til dem, begge, fordi de var så morsomme, har andre viet mye tid på å prøve å verve motstand mot «Zofies verden» på nett.

— Det var denne fyren som nærmest forfulgte oss og viet hjemmesiden sin til en kampanje mot oss. Da ba vi ham om å skrive forordet til bok nummer to for oss, og det gjorde han faktisk. Det ble mye ord. Etter det ble det stille fra ham. Vi fikk ikke en gang sendt ham et eksemplar.

Nestor og Schjerven opplevde også, spesielt i starten, å få mange e-poster fra folk som mente de ikke kunne være kvinner fordi de var «alt for morsomme til å være det».

At de ikke er blitt i «jenteserie»-båsen, slik kvinnelige serieskapere gjerne blir, har de sett på som en fordel.

— Vi har inntrykk av at det er omtrent 50/50 fordeling mellom kjønnene på leserne våre, sier Schjerven.

— Og det til tross for at vi har gjort utallige «moro-med-mensen»-striper.

Giske fikk skrive selv En fan hadde de også i daværende kulturminister Trond Giske. Før jul i 2008 inviterte serieskaperne kjentfolk til å være gjestetekstere i «Zofies Verden». De laget en versjon selv, og så laget kjendisen sin egen.

— Trond var veldig påpasselig med å påpeke at han hadde gjort sin helt selv og ikke fått hjelp av noen av sekretærene, forteller Norunn.

— Vi spurte Lene Alexandra om å være med også, men hun var i motsetning til Trond Giske altfor opptatt, skyter Grethe inn.

Selv var de litt nervøse for dette stuntet, siden de også ba flere komikere om å bidra. De kunne fort være mye morsommere enn dem selv, tenkte de.

Men det var kanskje her mange også innså hvor gode de to tekstforfatterne også var.

Denne skribenten lo aldri mer av det de innleide bidragsyterne presterte enn det Nestor og Schjerven klarte å gjøre med samme råmateriale. Og det til tross for navn som Knut Nærum, Christopher Nielsen og Frode Øverli på gjestelista.

Heltidsjobb for deltidsbetaling Det er åpenbart ikke fordi de har gått lei av hverandre at de nå har bestemt seg for å legge ned «Zofies verden». Skravla går i ett, og kjemien er smittende. Selv sier de at de ofte føler seg som et gammelt ektepar. Prisen å betale for all moroa har derimot blitt for høy.

— Det er en heltidsjobb med deltidsbetaling. Både Norunn og jeg er lei av det.

— Hadde vi tjent drøssevis med penger hadde vi ikke sluttet nå. Eller, ikke drøssevis, men nok, da.

Det har derimot aldri vært snakk om å gjøre stripa mer salongvennlig for å få det til.

— Skal man kunne leve ordentlig av å lage stripeserier, er man avhengig av å bli trykket i veldig mange ulike aviser og medier. «Zofies verden» er litt for sær til det.

Hva de skal gjøre framover er ikke helt fastsatt, og de utelukker heller ikke å samarbeide igjen i framtida, selv om Nestor har en ny roman hun vil skrive ferdig og Schjerven gjerne vil bruke mer tid på radiojobbing.

— Vi kan jo alltids begynne med noe annet vi ikke har peiling på, foreslår Nestor.

— Hva med rørleggerarbeid?

• Erle Marie Sørheim er litteraturanmelder og skriver om tegneserier i Dagbladet.

NB: For at ikke overgangen for fansen skal bli altfor brå, fortsetter «Zofies verden» en stund til på db.no. Gjennom hele sommeren vil Grethe og Norunn legge ut sine favorittstriper fra årene som har gått. Du finner dem her.

Nettmøte:

Veldig bra

Zofies Verden var veldig bra.
– Gaute Hjartåker

Tusen takk! Og tusen takk for alle fine ord, og enkelte sure oppstøt, vi har fått på veien. Det har vært gøy! Takk for oss, Grethe og Norunn

Originaler

Hei. Blir det fortsatt mulig å finne de gamle stripene på nett, og å kjøpe originaler? PS: Samboeren ble glad for "Fitteblomst"-stripa jeg kjøpte av dere i fjor vinter :-)
– Torgeir

Jada, som sagt, se zofiesverden.no. Håper samboeren ble fornød med fitteblomsten. Grethe og Norunn

Stolte!

Det var årets tristeste nyhet! Gurimalla jeg kommer til å savne Zofie! Som mange andre, ser jeg =) Hva er dere mest stolte av selv, etter dette sykt herlige prosjektet?
– Nina Alida

Vi er mest stolte av at vi i det hele tatt har klart å levere sju striper i uka til Dagbladet i seks år. Og at de har vært morsomme av og til. Grethe og Norunn

Sex = suksess

Var det garantien som ligger i at folk konsumerer alt som kan relateres til sex, uavhengig av kvalitet/innhold, som var motivasjonen til Zofies Verden? I tilfelle ikke. Hva da?
– Nordie

Nei. Grethe og Norunn

Damer med humor

Det er trist at dere skal slutte med serien. Den har vært unik i sin form og har vært min favorittserie ved siden av Kollektivet. Jeg har fått kjøpt et eget serieblad av Zofies Verden tidligere, (med "reklame for røyking!", det var perverst bra! Hva med å få å få gitt ut fler blader? Lykke til videre!
– Kjell P. Trippestad

Hjertlig takk. Stemmer det, gøy å lage røykeannonser. Fikk ingen klager, så vidt vi vet. Grethe og Norunn

Lykke til videre!

Kommer virkelig til å savne denne stripa. Jeg skal innrømme at for mange år siden så var jeg som så mange andre surmagede nordmenn, og lurte på hva faen dette var for noe. Men når jeg bare tok humoren innover meg, så er dette en av seriene med størst herregudsågenialtjeglersåjegsprutermelkutavnesen-rate jeg har lest noensinne. Stripen hvor han fyren ser en så fin utsikt at kona må stoppe bilen så han kan runke, er en udødelig klassiker. Så takk til dere, ikke bare fikk dere meg til å smile, men dere fikk meg og til å dobbeltsmile når det religiøse Norge begynte å gråte av stipene deres. Lykke til videre!
– Jan Tore

Takk, nå begynner vi å grine snart. Grethe og Norunn

Takk!

Takk for Norge's Beste Tegneserie! Synd det er slutt!
– Alexander

Tusen takk. Ja, det er litt synd. Og rart. Grethe og Norunn

Å nei!

Hva skal jeg le av nå da? Takk for sex herlige år!
– FanTone

Takk for det. Håper du finner noe annet morsomt. Grethe og Norunn

Ikke gi dere

Herlig frekk og uanstedig serie dere lager... Men dere må ikke slutte nå. Da tror bare alle at dere har gitt etter for presset... Og det har dere vel ikke?
– Endre Lund Eriksen

Tusen takk for hyggelige ord. Har ikke merket noe press i det hele tatt. Bortsett fra en og annen drapstrussel og ønsker om at vi skal brenne i hælvete. Men sånt tåler vi. Grethe og Norunn

Bok

Kan dere utgi en ny bok med striper slik at vi kan kjøpe den og fortsette å le og kose oss selv om Zofie pensjonerer seg? Hilsen kollektivet som har Zofies Verden striper på veggene. "Sitte sånn og onanere som en gammal sjøulk men jeg ligger å sover!"
– Gjestebu

Kanskje det vi må begynne med, onanere som gamle sjøulker alle sammen. Ha det fortsatt gøy i kollektivet. Foreløpig ikke planer om ny bok. Grethe og Norunn

Takk for mye morro.

Tror dere at det er mulighet for noen comback f.eks til eget julehefte en gang i året? Takk for all morroa. Jeg har smilt mye. gøy at det har gått så bra for dere.
– gunnar

Takk selv! Gøy å ha fått lov til å holde på så lenge. Ingen konkrete planer framover. Men skal aldri si aldri. Grethe og Norunn

Om tegneseriepurister

Hei. Jeg anser meg som en tegneseriepurist! Jeg leser mye tegneserier, er fryktelig kresen på hva jeg liker og ikke ? men jeg elsker Zofies verden! At dere skal slutte var leit å lese, Zofies verden er det friskeste pustet i norsk tegneserie (kanskje) noensinne. Så utrolig kreativt og egenartet. Menmen, skjønner at det må ta slutt. Jeg får lese de bøkene jeg har, de ler jeg av ofte! Selger dere unna noen originalstriper nå i sluttfasen? Lykke til med hva dere nå skal.
– Frode

Tusen takk for det, puristen. Akkurat nå tikker det inn mange plakatbestillinger på nettsiden vår. Og det er hyggelig. Grethe og Norunn

Ekko fra graven

Har dere noengang latt en originaltekst/replikk fra en samplet stripe få overleve i den Zofie'ske inkarnasjon av stripa?
– Finnøve Synden

Tror ikke det. Ikke med vilje, i hvert fall. Grethe og Norunn

Zofies verden

Er det dere som skriver tekstene til De Lillos?
– Kåre

Ja. Regner med det. Grethe og Norunn

Katastrofe!

Værsåværsåværsåsnill... Ikke legg ned Zofie. Det friskeste pustet i tegneseriens historie. Hvordan skal jeg overleve uten nakne velformede rørleggerdamer med tampongtråd hengende mellom beina? Zofie er en sikkerhetsventil som sørger for at galskapen min ikke rammer uskyldige. Zofie er min hemmelige elskerinne, galskapens Nestor og sjelens balsam. Jeg kjenner allerede skjelven komme og må tørke fråden i munnviken. Redd meg... ikke gååååå!!!
– Lars

Ja, nei, jo, jooa. Grethe og Norunn

Kjønns-banneord

Hei, synes dere det er lettere å bruke kjønnsbanneord som rammer jenter og kvinner, feks fitte hore osv enn banneord fom rammer menn, feks kuk, horebokk, osv?
– siri

Nei, hvert til sitt bruk. Grethe og Norunn

Hvordan startet det?

Heisann! Veldig synd at dere skal gi dere, for meg er dere den mest interessante norske tegneserien, og jeg har hatt veldig stor glede av serien! Jeg er glad i tegneserier, men det er sjelden en tegneserie får meg til å le høyt. Jeg lurer på hvordan ideen til Zofies Verden kom til, og så lurer jeg på hva dere skal gjøre nå?
– Hanne

Startet med en god idé og prøving og feiling direkte på tegneseriesiden i Dagbladet i 2006. Bratt og morsom læringskurve. Grethe og Norunn

Mannfolk

Tror dere serien hadde blitt ansett annerledes hvis det hadde vært 2 menn som sto bak?
– Krapylet

Vanskelig å si. Tror du må spørre noen andre om det. Trygve Hegnar, for eksempel. Grethe og Norunn

:-(

Nei og nei, nå ble jeg lei meg. Kommer dere til å fortsette å selge originalstriper?
– Richard B

Jada, som sagt en stund til. I hvert fall over sommeren. Grethe og Norunn

Heisann

DEN DRØYESTE STRIPA: Mens Dagbladet har hatt et liberalt forhold til språket og innholdet i «Zofies verden», har de møtt sterke reaksjoner både fra redaktører og leserombud i andre publikasjoner.
DEN DRØYESTE STRIPA: Mens Dagbladet har hatt et liberalt forhold til språket og innholdet i «Zofies verden», har de møtt sterke reaksjoner både fra redaktører og leserombud i andre publikasjoner. Vis mer

Heisann, takk for en morsom serie, synd at dere gir dere nå men ein skigard kankje vara evig veit du. Lurte på om det var noen spesielle serire dere hentet mange figurer fra?
– Henrik

Kan aldri vara evig. Vi har samlet fra alt mulig av gamle actionserier, som Diabolik, Cat Claw, Helgenen og så videre og så videre. Lista er lang. Og livet er kort. Grethe og Norunn

ITJ GÅ FRA MÆ, PER!

Jamen nei! Kan dere ikke starte deres eget tv-program? Det hadde vært heftige saker!
– Ingeborg Marie

Takk for nok en god idé! Det skal vi tenke på. Grethe og Norunn

Prikker

Både streken og fargeleggingen/dottingen av stripene deres er tydelig inspirert av blader som Tempo, Agent X9 og lignende. Hvem er favoritt tegneren deres? Og hva må til for at en "originalstripe" havner i glass og ramme hos undertegnede?
– Kenneth

Vi elsker gamle klisjéactiontegneserier. Mye vold og umotivert nakenhet. Vi selger originaler som nummererte og signerte plakater. Se zofiesverden.no Grethe og Norunn

Klarer dere å lage en stripe i uka kanskje?

Jeg kommer til å savne Zofie... Har stripene hengende utklipt slik at folk MÅ lese dem mens de sitter på doet mitt. Må dere slutte helt? Hva med en i uka? på db.no kanskje?
– Klaus

Ååå. Vi lager ikke originaler framover, men går i repriser på dagbladet.no en stund til. Grethe og Norunn

Verdens Vakreste Dyr

Seks år uten en skikkelig Giraff-stripe :( Skal dere gi dere på topp, lag iallefall en Giraff-stripe til meg
– Bolleh

Det har du rett i. Beklager, det. Grethe og Norunn

Tusen takk!

Vil egentlig bare si tusen hjertelig takk for mange ustyrtelig morsomme striper. Jeg kjenner at jeg helt klart kommer til å savne Zofie! (Og et lite tips om å få med dere Kampen Park i VG Helg i morgen. Jeg visste ikke at dere skulle slutte. Æresord!)
– Stein Arne

Oj, takk skal du ha. Spennende. Hva er det de rampete ekornene dine har sagt nå? Lykke til videre! Grethe og Norunn

Trist!

Dette synes jeg var veldig trist! Jeg har storkost meg med Zofies Verden siden starten. Da hadde jeg en kjæreste som syntes det var verdens teiteste serie og faktisk nektet meg å lese den. Så jeg måtte lese i smug. Så dumpet jeg ham, og leste videre. Kommer til å savne dere.
– Carina

Et klokt valg! Zofies verden er selvfølgelig mye viktigere enn en dårlig kjæreste. Håper du har fått deg en bedre. Grethe og Norunn

fine serien!

En av de beste norske tegneserier som noensinne er laget. De som mislikte den kan umulig ha det særlig morsomt i livet sitt. Hadde stor glede av å lese den. Vil bli dypt savnet. Noen nye planer ? Lykke til videre:)
– Harald

Smelt, smelt. Takk skal du ha. Planer og planer, fru Blom! Grethe og Norunn

Comeback?

Synd at dere slutter å lage Zofies verden. En super serie med mange artige poeng. Spørsmålet blir derfor: Kan vi regne med et comeback for dere og serien i nærmeste fremtid?
– André

Takk for det. Litt tidlig å si noe om det på nåværende tidspunkt. Grethe og Norunn

Jeg fatter ikke

at noen har lest dette søppelet som dere kaller for en tegneserie, og funnet det morsomt.
– erik

Nei, er det ikke fantastisk? Grethe og Norunn

Tips :)

Jeg bor i Danmark, og kan bare si at dansker helt sikkert vil elske humoren i Zofies verden. De tåler ofte litt mer enn nordmenn. Prøv og selg til danske aviser som Politiken - det var jo de som begynte med Wulff/Morgenthaler...
– danske-guri

Takk for tipset, danske-guri! Grethe og Norunn

Målgruppen?

Hei dere Jeg har lenge studert disse rare stripene deres med åpent sinn, men stadig lagt dem fra meg uten å skjønne bæra. Jeg trodde det var seriøse greier... men tydeligvis ikke. Det var ikke før i fjor at min 10 år eldre søster poengterte at dette var det mest morsomme hun leste, og at det var gamle serier som var "tatt ut av context". Jeg er like over 30, og har ingen forhold til disse seriene dere sakser fra. Er det slik at målgruppen deres er gamle tegneserielesere på 40+? Er det et bevisst valg fra deres side?
– Helge

Målgruppa er de som syns det er gøy. Alle andre får slippe. Hils den ti år eldre søsteren din. Grethe og Norunn

Utlandet

Har dere forsøkt å få serien oversatt og publisert i utlandet? Sverige og Danmark? USA?:P
– Lars S.

Vi har vært publisert både i Sverige og Finland. Det får holde for denne gangen. Grethe og Norunn

Bok?

Kan dere samle alle stripene og gi ut "samlede verker?" Jeg kommer garantert til å kjøpe! hilsen stor fan
– Birgitte

God idé! Vi kom til to samlebøker, som dekker cirka de to første årene. Grethe og Norunn

Leit, men greit.

Tusen takk for en fantastisk serie ? det er leit at det er det rent økonomiske som nå gjør at dere legger ned serien (Har dere vurdert produktplassering, forresten? Eller sponsing?). Jeg får leve i håpet om at dere "gjestetegner" noen striper ved ujevne mellomrom i fremtiden også. Takk, og kos, og lykke til i fremtiden! :-)
– Jonas

Hjertlig! Ikke lett å si hvor vi plutselig dukker opp igjen! Grethe og Norunn

Kjempebra!

Zofies Verden er et supert konsept! Har kost meg masse. Synd dere gir dere, det var utrolig morsomt så lenge det varte.
– Hilde

Tusen takk, det syns vi også. Grethe og Norunn

Takk, synd å se Zofies verden bli borte

Takk for flott innsats! En utrolig spesiell og flott serie som virkelig liver opp. Det er synd å se serien bli borte igjen, men det er jo et poeng å gi seg på topp. Takk for seks år som har gitt meg mange gode latterkuler. Og, måten dere bruker "tabuord" på er jo bare morsom, mørkemennene kan vel lese noe annet?
– Tore

Tusen takk for så fine ord. Rart å ikke lage Zofie mer. Rørende at så mange kommer til å savne oss. Grethe og Norunn

Stor format av stripene:

Hei Hvis dere har noen av storformat stripene liggende, kommer dere da til å ha nettsalg eller noe på de? Eller fortsette så man kan bestille? Har gjort stor suksess som gaver i diverse anledninger. Jeg håper et forlag satser og vil trykke både bok, kalendere og notatbøker med Zofies i 2013!
– Ulrikke

Tusen takk for fine ord. Vi fortsetter med plakatsalg litt til. I samme formatet som før. Grethe og Norunn

Nei, nei, nei!

Ser ingen grunn til å jobbe mer; minuttene med Sofie har gitt meg mot til å stå opp hver morgen. Kan dere ikke be om litt mer fra Dagbladet, oversette til svensk og dansk og se om dere klarer å holde liv i dere på den måten? Tysk? Kroatisk? Kan dere vurdere en enklere livsstil?
– Håkon

Ikke dårlig forslag. Vi skal tenke over saken. Men ikke slutt jobben din, da. Grethe og Norunn

Hurra for meg som fyller mitt år.

Jeg har spurt dere før, og dere har sagt nei. Men nå er det kanskje siste gang jeg kan spørre dere, og nå kan dere svare ja? Jeg kunne ønske meg et signert trykk/plakat av den fantastiske tegneseriestripen, der mannen fyller år og synger bursdagssangen til seg selv, før han heller en øl i et glass - som sikkert blir 18-19 før kvelden er omme.
– Erik

Hei igjen. Og nei igjen. Vi lager ikke plakater av søndagsstripene. Men du kan velge blant de 1584 andre stripene vi har laget. Grethe og Norunn

TAKK!

Takk for turen! Jeg har ledd og ledd og ledd og ledd. Anslår at latteren må ha forlenget livet med sånn rundt regnet 36 år.
– Rune

Fantastisk! Beste komplimentet vi har fått på lenge. Grethe og Norunn

Samlebok?

Jah, blir det en samblebok? For den vil jeg ha! :D Dere er helt fantastiske, så dette synest jeg er litt trist. Både jeg og min samboer (27 og 31 år) leser alt vi kommer over av dere. Så håper dere dukker opp igjen. Lykke til videre.
– karoline

Tusen takk for det. Dere er sikkert fantastiske dere også. Vi har gitt ut to samlebøker. Og en liten bok om menn. Løp og kjøp! som de sier i reklamebransjen. Grethe og Norunn

Et stort savn

Vil bare takke for at dere i det hele tatt har laget Zofies Verden! Kommer til å bli et stort savn i tegneserienorge.
– Kristian Flæte

Ååååååååååååååååååå! Vi kommer til å savne sånne som deg. Grethe og Norunn

Opphavsrett

I disse tider da alt og alle saksøkes for brudd på opphavsretten - er dere ikke redde for å bli saksøkt av en tegner/utgiver/(sett inn tittel her) som mener dere har brutt åndsverksloven ved å resirkulere gamle striper?
– undrende

Saksøkes alle om dagen? Det visste vi ikke. Nå skal det sies, at vi ikke har sjekket posten i dag. Grethe og Norunn

Rørleggersprekk

Lykke til som rørleggere. Kvinnelige rørleggere gir begrepet rørleggersprekk en helt ny betydning!
– Frank

Snakk for deg sjæl. Men takk. Grethe og Norunn

sup

Fikk dere noen gang problemer i forhold til opphavsretten på seriene dere brukte?
– Jonathan

Nope. Grethe og Norunn

Egentlig synd

Noen få beste gir seg alltid på topp. Men der er ikke dere ennå. Dere har så mye ugjort og samfunnet trenger "tabu brytere". Ta en velfortjent ferie.Legg turen til Bibelbeltet på sørlandet og vestlandet, topp det med sære Finnmark. Kom tilbake med ny energi. Jeg gleder meg til nytt julehefte i år.
– Dag Rune Bystrøm

God ide! Vi skal tenke på det. Grethe og Norunn

NEI!!!

Zofies verden har vært dagens høydepunkt siden starten. Vær så snill og fortsett. Jeg ler så jeg griner nesten hver dag jeg leser stripa. Serien er den mest geniale.
– Rolf

Hælledussen, så hyggelig å høre. Grethe og Norunn

Takk!

Har aldri skjønt de surmagede hengeballene som har kritisert dere, for meg har ZV vært et muntrasjonsråd i hverdagen i mange år. Syns det er synd at dere gir dere nå. Takk for masse kule og herlig politisk ukorrekte striper, girls!
– Tryggis

Tuuusen takk. Deilig med skryt. Grethe og Norunn

Trist

Det er trist at dere gir dere. Har fått hemningsløs latterkrampe av flere av stripene deres. For meg som vokste opp på 70-tallet har det vært givende å følge Zofies verden, særlig siden jeg han gjenkjent flere av tegningene. Den beste humoren ligger etter min syn i den absurde kombinasjonen av ansiktsuttrykk og det som sies. Vet dere om andre som driver med resirkulering av gamle tegneserier?
– Ola Smeplass

Tusen takk! Det er flere som driver med resirkulering, både innen tegneserier og andre sjangre. Grethe og Norunn

dum dummere dummest

Hvordan går det ant å lage en serie så teit og totalt mangel på humor og kalle den morsom? Er den dummeste serien ever, og det merner alle jeg jobber med. Så det er bra den forsvinner.
– ola nordmann

Okei, hils alle de som "merner" det samme som deg!

Nei :-(

Dette er jo den mest genialt morsomme tegneserien som finnes, hva skal til for å få dere til å fortsette?
– Morten Thomassen

Kæsj! Og tusen takk, snille mann.

Sexfikseringen i samfunnet

Hei En morsom serie, men og et stort MEN. På den ene siden så ha mange negative til sexfikseringen i samfunnet (les DB). Samtidig har dere frie tøyler. Føler dere at dere er med på sexfikseringen. Det er jo barn som leser det dere skriver. Jeg ser helt klart dilemmaet her. På dene ene siden er det bra at tabuer forsvinner, men samtidig er det ingen som liker at 5 åringer går rundt med t-skjorter med bitch på. Barn blir litt for fort presentert for voksenlivet og ja tegneserier bidrar til det. Har dere noen tanker om dette? Og vær så snill ikke trekk i vold i tegneserier - dette handler om Zofies verden
– Knut Andresen

Vi lover å ikke trekke i vold. Men når det er sagt, så er Zofies verden en voksenserie.

MEN DETTE ER GREIT: — Så godt som alle klagene vi har fått, dreier seg om striper med temaet sex. Mens vold, konemishandling, rusmidler og sånt går helt fint, sier skaperne av «Zofies verden».
MEN DETTE ER GREIT: — Så godt som alle klagene vi har fått, dreier seg om striper med temaet sex. Mens vold, konemishandling, rusmidler og sånt går helt fint, sier skaperne av «Zofies verden». Vis mer
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer