Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Rake America Great Again»:

Slik latterliggjør finnene Trumps rake-kommentar

Finnene skjønner ingenting etter Trumps kommentarer om at Finland raker skogene sine, og kaller det «#RakeNews».

FÅR HØRE DET: Etter at Donald Trump uttalte at blant måtene Finland forebygger skogbranner på, er ved å rake i skogen, har presidenten fått gjennomgå av finnene på Twitter. Foto: NTB Scanpix / Twitter
FÅR HØRE DET: Etter at Donald Trump uttalte at blant måtene Finland forebygger skogbranner på, er ved å rake i skogen, har presidenten fått gjennomgå av finnene på Twitter. Foto: NTB Scanpix / Twitter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken Finlands president Sauli Niinistö eller befolkningen i landet for øvrig forsto hva USAs president Donald Trump snakket om i helga.

På brent jord i byen Paradise, California-byen som nærmest ble utslettet i de massive skogbrannene, skrøt Trump av finnenes skogforvaltning, etter å ha først kritisert Californias skogforvaltning.

Hva var annerledes, ifølge Trump? Finnene raker i skogen.

- De har ubetydelige problemer med skogbranner. Der legger de ned mye arbeid i å rake (skrape sammen) lauv og kratt, sa presidenten om Finland til pressen i Paradise.

IKKE LENGER PARADIS: President Donald Trump besøkte lørdag den totalt nedbrente byen Paradise nord for San Francisco. Der viste han til en samtale han skal ha hatt med den finske presidenten. Video: AP Vis mer

- Funnet på selv

Trump refererte til en samtale med president Niinistö uka før, i Paris under markeringen av freden i første verdenskrig. Men Niinistö fortalte til den finske avisa Ilta-Sanomat at han ikke helt forstår hva Trump mente.

- Jeg sa til Trump at Finland er et land dekket av skog, at vi har et godt overvåkningssystem for branner og et godt veisystem i skogene, slik at vi kommer fram med brannslokkingsutstyr, sa Finlands president.

Derimot sier den finske presidenten at han ikke har nevnt noe om «å rake lauv».

- Det er noe Trump har funnet på selv, sa Sauli Niinistö.

Og da var forvirringen total.

#haravointi

Da tok finnene til sosiale medier for å harselere med Trumps rake-kommentar, blant annet Twitter hvor det under emneknaggen «#haravointi» - raking på norsk - legges ut flere titalls meldinger i minuttet.

Finnene legger blant annet ut bilder av seg selv i skogen, som raker.

Noen tar det enda et skritt lenger.

Pyry Luminen for eksempel la ut et bilde av seg selv i skogen, ikke med en rake, men med en støvsuger. Bildet og Twitter-meldingen har gått verden rundt, og blitt likt nesten 70 000 ganger og delt over 20 000 ganger.

Også emneknaggen #RakeAmericaGreatAgain og #MakeAmericaRakeAgain er blitt svært populære, en henvisning til Trumps slagord under valgkampen.

Følgelig har hans umiskjennelige røde valgkampcapser også blitt gjenstand for en liten forandring.

«Vi må rake»

Den finske TV-personligheten Aleksi Valavuori har også blitt med på moroa, og lagt ut en video på Twitter hvor han henvender seg direkte til det amerikanske folk og til Trump.

I videoen bemerker han den kanskje mest åpenbare forskjellen mellom California og Finland, som utvilsomt er med på å forhindre skogbranner.

- Det har selvfølgelig ikke noe med klimaet å gjøre, nei, nei nei. Selv om det regner som søren, og det er jævlig kaldt her, sier Valavuori i videoen.

Og legger straks til

- Vi må rake. Det er obligatorisk i Finland. Vi må rake i minst to timer hver dag.

Gir Trump (litt) rett

Finnenes humoristiske svar på Trumps kommentarer, har fått stor oppmerksomhet også i amerikansk presse.

Nyhetsmagasinene Newsweek og Time, samt avisa Washington Post og TV-nyhetene ABC News er bare noen av dem som har dekket finnenes Twitter-humor.

Men Trump har også et poeng, skriver Washington Post. Finland er flinke til å forvalte skog, og kaller våre naboers arbeid for å forebygge skogbranner for «en av verdens mest suksessrike strategier».

Finland ble for eksempel i mye mindre grad enn både Norge, og særlig Sverige, påvirket av skogbranner i sommer, etter hetebølgen som satte Europa i brann, skriver avisa.

Det er mye finnene gjør, men de raker ikke, konkluderer Washington Post videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!