Du leser nå Dagbladet Pluss

Slik ledet seksualforbryteren, psykopaten og sadisten Oskar Dirlewanger en av krigens mest beryktede straffeavdelinger

Mordere, seksualforbrytere og psykopater ble vervet til kampen mot motstandsbevegelsen i Polen og Hviterussland.

Dødsbrigaden: Brigade Dirlewanger var ansvarlig for noen av de verste overgrepene på Østfronten under 2. verdenskrig. Foto: Wikimedia Commons
Dødsbrigaden: Brigade Dirlewanger var ansvarlig for noen av de verste overgrepene på Østfronten under 2. verdenskrig. Foto: Wikimedia CommonsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1940 fikk Adolf Hitler en ide. Han ville bruke kriminelle til å bekjempe kriminelle. Eller rettere sagt: han ville bruke dømte krypskyttere og tjuvjegere til å bekjempe motstandsbevegelsen i det okkuperte Polen.

Deler av planen var nokså rasjonell. Tjuvjegere var dyktige skyttere med stor kjennskap til skog og mark og kunne egne seg til utradisjonell krigføring.

Den andre delen av planen var mindre rasjonell: Hitler og andre nazitopper hadde en romantisk forestilling om at krypskyttere var en slags rene, primitive ur-germanere som var upåvirket av moderne tanker og storbyliv. De levde i pakt med naturen og fulgte sine egne lover.

Den tredje delen av Hitlers plan var ikke rasjonell i det hele tatt: Til leder for SS' krypskytteravdeling valgte man psykopaten, sadisten, seksualforbryteren og alkoholikeren Oskar Dirlewanger.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.