Skattefri utleie:  Utleie i Norge er skattefritt så lenge du leier ut mindre enn halve boligen.
Skattefri utleie: Utleie i Norge er skattefritt så lenge du leier ut mindre enn halve boligen.Vis mer

Slik leier du ut skattefritt på Airbnb

Delingstjenesten Airbnb gjør det mulig å leie eller leie ut private rom, hybler eller hele hus hvor som helst i verden. Men hvordan holder du det skattefritt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital):Boligdeling og deltidsutleie av privat bolig via Airbnb skattlegges i prinsippet som vanlig utleie, og da gjelder som kjent regelen om at leie under 20.000 kroner og utleie av mindre enn halvparten av din egen boligs verdi er skattefritt, skriver Kapital.

Men hva med skattefritaket hvis du tjener mye mer på Airbnb enn ved ordinær hybelutleie, fordi verdien av natt-for-natt-utleie av et rom eller del av boligen blir større enn verdien av en ordinær leie for din egen del av boligen?

Og hva gir en gjest med tilgang til hele huset ditt, selv om du er der selv — leier du da ut hele eller en del av huset?

Ifølge Kapital viser Skattedirektoratet til hovedregelen om at inntekt under 20.000 kroner i året og regelen om at utleie av "minst halvparten av boligen du eier, beregnet etter utleieverdi" er skattefritt.

Andre leieinntekter er skattepliktige som kapitalinntekt med 27 prosent skatt, men det gis fradrag for kostnader.

- Tjener du veldig mye, kan det bli skattepliktig Anders Leisner, leder for juridisk avdeling i Huseiernes Landsforbund, presiserer overfor Kapital at det er leieverdien av den delen du selv bruker som fast bolig som skal måles mot den leieverdien du kan oppnå ved korttidsleie.

- Ofte er leieverdien for korttidsleie høyere enn for langtidsleie, sier han.

- Satt på spissen: Tjener du veldig mye på utleie pr. natt, kan noen mene inntekten blir skattepliktig fordi den overgår halvparten av verdien av din egen bolig. Det kan også være uklart om du leier ut hele boligen når du lar folk flytte inn i ditt eget hus for en stund, sier Leisner til Kapital.

Det bestrider imidlertid skatteadvokatene Andreas Bullen og Tone Kaarbø i Wiersholm.

- Etter vårt syn vil det da være naturlig å sammenligne "pr. natt-utleieverdi" av den boligdelen skattyter benytter selv med "pr. natt-utleieverdi" av den boligdelen som utleies.

Kan få hytte-utleie-skatt på Airbnb For de som leier ut hytta gjennom Airbnb, et fenomen som for øvrig økte med 200 prosent i fjor, gjelder ifølge Wiersholm-advokatene regelen om at det er skatteplikt på 85 prosent — ikke 100 — av leieinntektene som overstiger 10.000 kroner, mens all utleie under dette beløpet er skattefri, skriver Kapital.  

Det finnes dessuten uvante gråsoner for "hytte-regelen" for de som har to ordinære boliger og bor i begge. Hvis man bor i Frankrike eller Spania, men har en leilighet i Oslo eller Bergen, kan det argumenteres for at det er fritidsboligen du leier ut, når du leier ut leiligheten i Norge.

Flere saker: Nå kan du glemme ladekabelen
- Kan sende oljeprisen under 50 dollar
Denne sendte Apple til topps i Kina