UBEKYMRET: Irans president Mahmoud Ahmadinejad framstår som ubekymret over at det er innført en ny sanksjonsrunde mot landet. Dette bildet er fra juni i fjor, da Ahmadinejad feiret den omstridte valgseieren. Foto: AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI/SCANPIX
UBEKYMRET: Irans president Mahmoud Ahmadinejad framstår som ubekymret over at det er innført en ny sanksjonsrunde mot landet. Dette bildet er fra juni i fjor, da Ahmadinejad feiret den omstridte valgseieren. Foto: AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI/SCANPIXVis mer

Slik leker Iran katt og mus med sanksjonene

Har utviklet et hemmelig nettverk som gjør at de bare kan fnyse av nye sanksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I går kunne USA og deres allierte puste lettet ut.

Med 12 mot to stemmer vedtok FNs Sikkerhetsråd å innføre en fjerde runde med sanksjoner mot Iran på grunn av landets atomprogram.

President Barack Obama sier sanksjonene er de tøffeste som Iran noen gang har stått overfor, og sier landet vil føle seg «mer isolert, fattigere og mer utrygt».

Men Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, som var på offisielt besøk i Tadsjikistan da sanksjonsnyheten kom, avfeide den nye FN-resolusjonen slik:

- Fra høyre til venstre innfører de nye sanksjoner. Men for oss er de som irriterende fluer, som brukte lommetørkler du kaster i søpla, sa Ahmadinejad på sitt sedvanlige fargerike språk, ifølge nyhetsbyrået AP.

Falskt flagg og stråselskaper Men kanskje har Ahmadinejad og det iranske prestestyret grunn til å smile.

Etter at sanksjoner mot Irans atomprogram ble innført i 2006, og siden er blitt trappet opp i flere omganger, har Teheran utviklet et avansert system for å omgås sanksjonssystemet.

Det kommer fram i en ny rapport fra Winsconsin Project, en amerikansk forsknings- og interesseorganisasjon som jobber mot ikke-spredning av atomvåpen.

Rapporten, som har vært omtalt i medier som The New York Times og Wall Street Journal, forteller om hvordan Irans statlige shippingselskap, Irisl,  omgår de amerikanske sanksjonene ved hyppig å endre navn og eierskap på fartøyene.

På den måten kan selskaper stå i fare for å gjøre handel med det svartelistede Irisl-selskapet gjennom et finmasket nettverk av stråselskaper og mystiske eiere.

Holder ikke tritt En gjennomgang viser at av de 123 Irisl-skipene som havnet på USAs svarteliste i 2008, har hele 73 av dem skiftet navn og eierskap, slik at de ikke lenger er ulovlige.

De nye selskapene er lokalisert langt fra Iran, på Malta, Kypros, Hongkong, Isle of Man og Isle of Man. Men i de fleste tilfellene er det likevel funnet beviselige bånd til det statseide, iranske shippingselskapet, skriver The New York Times.

Mange av de svartelistede skipene har gått fra å ha illustrerende navn som «Iran Gilan» til mer uskyldige, engelskklingende navn som  «Bluebell» og «Angel». Et skip som «Iran Kermanshah» heter nå «Acena», ifølge skipsregisterne.

- Iran har gjort en større innsats for å omgå sanksjonene enn USA har gjort for å innføre dem. Dette er nødt for å endre seg dersom sanksjonene skal ha noen effekt, slår rapporten fra Winsconsin Project fast.

- Vi har å gjøre med folk som er like smarte som oss, og selvsagt kan de lese lista vår, sier Stuart A. Levey, i det amerikanske finansdepartementet, som har ansvaret for sanksjonene og overvåkningen av flåten, som Irisl disponerer.

Levey vedgår at amerikanske myndigheter sliter med å holde tritt med Irisl. Det statlige selskapet mistenkes for å ha smuglet våpen og forsyninger til Irans atomprogram.

Tøffere sanksjoner Sanksjonene som FN vedtok i går, rammer 40 iranske selskaper og organisasjoner. 15 av disse har forbindelser til Revolusjonsgarden. 22 andre selskaper skal være involvert i landets atom- og missilprogram, mens tre skal av selskapene skal være tilknyttet Irisl.

41 iranere har fått frosset kontoene og er ilagt reiseforbud.

Resolusjonen oppfordrer også land til å samarbeide om å inspisere last om bord skip, dersom det er mistanke om at lasten inneholder forsyninger til Irans atomprogram. Slik inspeksjon avhenger av tillatelse fra skipets flaggstat.

Det er også strammet inn på reglene rundt finansielle transaksjoner med iranske banker.

Selv om det bare var Brasil og Tyrkia som stemte imot resolusjonen og alle vetomaktene stemte for, var det begrensede sanksjoner som ble vedtatt, melder BBC.

USA og flere vestlige land krever stans i Irans atomprogram og forhandlinger for å finne alternative løsninger som sikrer at anriket uran kun går til fredelig energiutvinning.

Iran har så langt nektet å gi etter for kravene, og insisterer på at atomprogrammet ikke går ut på å fremstille atomvåpen.

ATOMANLEGG: Dette bildet fra september 2009 viser det som antas å være et atomanlegg i sjiaenes hellige by Qum. Foto: AFP PHOTO/DIGITALGLOBE/SCANPIX
ATOMANLEGG: Dette bildet fra september 2009 viser det som antas å være et atomanlegg i sjiaenes hellige by Qum. Foto: AFP PHOTO/DIGITALGLOBE/SCANPIX Vis mer