FLERE ADRESSER: Den terrorsiktede usbekeren hadde Åsengata 36 på Sandaker i Oslo oppført som adresse, men var folkeregistrert på Valle og bosatt i Brinken på Kampen. 
Foto: Truls Brekke / Dagbladet
FLERE ADRESSER: Den terrorsiktede usbekeren hadde Åsengata 36 på Sandaker i Oslo oppført som adresse, men var folkeregistrert på Valle og bosatt i Brinken på Kampen. Foto: Truls Brekke / DagbladetVis mer

Slik levde de terrorsiktede et dobbeltliv

Tok norske navn og byttet ofte adresse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||  David Jakobsen (31), den usbekiske terrorsiktede, hadde opprinnelig navnet Alisjer Abdulaif. De tre terrorsiktede knyttes av PST til al-Qaida, der det et gjentagende element med terrorister som er tilsynelatende mønsterborgere, med familie og jobb.  

PST begynte å overvåke Jakobsen i mai 2009. Samme måned meldte han flytting til Oslo, der både kurderen Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak (37) og den 39-årige uigurske antatte terrorlederen holdt til.    

Kjenner hverandre Terrorekspert Magnus Norell slo i går fast overfor nyhetsbyrået AP at karikaturene var en viktig motivasjon for al-Qaidas raseri mot Norge.

Både Jakobsen og kona tok norske navn i 2006, samtidig som voldelig opprør herjet etter Jyllands-Postens publisering av karikaturtegninger av profeten Muhammed. Og Dagbladet vet at politiet mistenker at navneendringene ble gjort for å gli umerket inn i det norske samfunnet.

Jakobsen og uiguren har møttes flere ganger. Jevgenij Dyakonov, leder av usbekisk-norsk kultursenter, sier at Jakobsen snakker både forstår både usbekisk, russisk og tyrkisk. Han kan dermed kommunisere lett med den antatte terrorhovedmannen. Dyakonov sier det er mye kontakt mellom de to ørsmå minoritetsgruppene i Oslo.  

Dagbladets gjennomgang av adressehistorikken hans, viser at Jakobsen også i en måned hadde registrert adresse rett over gangen for KrFs nestleder Inger Lise Hansen (28).

Familiefaren Jakobsen var lenge selvstendig næringsdrivende, og drev håndverkerfirmaet Mega Bygg & Maler Service AS.  Selskapet ble i det stille, 12. juni 2009, besluttet tvangsoppløst. Årsaken var at det ikke hadde oppnevnt revisor i henhold til loven.

Sjokk Da han ble konfrontert med mistanken skal Jakobsen ha lagt frem kvitteringer for at det var utbetalt 4 539 825 kroner til malerfirmaet Lavore. Eieren av Lavore oppgis i firmaregisteret å bære navnet til en italiensk kunstner som levde på 1600-tallet.

Bostyrer Jon Erik Holm klarte ifølge VG aldri å komme i kontakt med mannen.

MUSLIMSK LEDER: Siktede Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak (37) avbildet i 2002, da han var styreleder ved Førde islamske senter. Foto: Olav Øygard/FIRDA
MUSLIMSK LEDER: Siktede Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak (37) avbildet i 2002, da han var styreleder ved Førde islamske senter. Foto: Olav Øygard/FIRDA Vis mer

Imens, hjemme på Oslo Øst, går David Jakobsens ekskone igjennom et helvete. Da Dagbladet var hjemme hos henne i går, lå hun til sengs, syk og svært nedfor. Hun er nødt til å la sønnen gå i butikken for seg.

Hun er i sjokk og sorg over at eksmannen knyttes til verdens mest fryktede terrorgruppe. Også Jakobsen har det tungt.

Han hadde lege på cella igjen seint i går kveld. Jakobsen skal likevel i nye avhør i dag.

- Han er i en svært tøff situasjon, sier Jakobsens forsvarer Kjell T. Dahl til Dagbladet.

Mystisk Folk i det uigurske eksilmiljøet har forsøkt å finne ut hvem den 39 år gamle terrorsiktede uiguren er. For miljøet framstår han som et mysterium, ifølge ekslederen Semet Alba.

- Vi er veldig opprørte, sier Alba.

I PST-avhør har den siktede «hovedmannen» framstilt seg som en form for forretningsmann, og så langt tyder ingenting på at han har forsøkt å få noen offentlig rolle som religiøs predikant.

- Betegnelsen «ekstrem islamist», planer om å lage bomber eller utføre terrorhandlinger framstår som helt fremmed, sier advokat Carl Rieber-Mohn, som forteller at 39-åringen gir et sympatisk inntrykk.

Muslimsk leder Medsiktede Bujak (37) er fra kurdernes hovedstad Arbil. Han har flyttet mye rundt på Østlandet, og bor nå i ei boligblokk på Grefsen i Oslo. Han er gift. Naboene beskriver en rolig mann som jobbet hardt — men ofte om natta. Han er glad i bil.

PÅGREPET: Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak ble pågrepet av tysk føderalt politi i Koopermansstrasse i Duisburg hvor han skal ha vært på ferie. Foto: xtranews.de
PÅGREPET: Shawan Sadek Saeed Bujak Bujak ble pågrepet av tysk føderalt politi i Koopermansstrasse i Duisburg hvor han skal ha vært på ferie. Foto: xtranews.de Vis mer

Samtidig var religion et viktig element i Bujaks liv, og naboer forklarer at de svært sjelden så kona og barna alene utendørs. I et hus i Førde, der Bujak tidligere bodde, forteller flere kilder at han hadde en privat moské inne i boligen.  

Dagbladet får bekreftet at Bujak også skrev islamske bønneord på veggen hjemme. Han var i 2002 styreleder ved Førde islamske senter.  
- Han var en respektert muslimsk leder i lokalsamfunnet, og stilte opp, sier en nær, kurdisk venn.

- Han tok meg inn i sitt hjem da jeg var uten bolig. 

VAR BORTREIST: Den irakiske familiefaren bodde bak denne døra i Bråtenalleen på Tøyen i Oslo.
VAR BORTREIST: Den irakiske familiefaren bodde bak denne døra i Bråtenalleen på Tøyen i Oslo. Vis mer