Slik lever de 200 meter under vann

Dagbladet ble med ubåten «KNM Uredd» på sjøslag i Nordsjøen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORDSJØEN (Dagbladet): Her ser du hvordan mannskapet på ubåten «KNM Uredd» lever, mer enn 200 meter under vann.

I videoen over viser førstemaskinist Per Hillesøy Kallevåg rundt i ubåten av typen Ula Klassen.

Han gir et inntrykk av hvordan over 20 mann lever i det trange stålrøret, hvor de spiser, sover, går på do og jobber - ofte i flere uker av gangen.

Dagbladet har vært med på sjøslag i Nordsjøen. Oppdraget er å senke en norsk og en fransk fregatt. Deretter skal de samme fregattene jakte på ubåten, og «KNM Uredd»s oppdrag er da å ikke bli oppdaget.

- Umulig å oppdage Dypt nede i det isblå havet er over 20 mann dørgende stille, for ikke å slippe lyder ut gjennom metallskroget på fartøyet vi befinner oss i.

TRENINGSROM: Operasjonsoffiser Alexander Sørli må bruke torpedorommet som treningsstudio under lange turer på «KNM Uredd». Foto: Håkon Eikesdal
TRENINGSROM: Operasjonsoffiser Alexander Sørli må bruke torpedorommet som treningsstudio under lange turer på «KNM Uredd». Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Det minste smell i ei dør kan avsløre posisjonen vår. Det kan bety døden i krig.

Den eneste lyden i dypet av det svarte havet er den ulende sonaren fra fregattene, som søker etter noe som kan avsløre hvor vi befinner oss.

Det klarer fartøyene på overflaten aldri.

- Det er nesten umulig å oppdage en ubåt som ikke vil bli oppdaget, sier Erik Bøe, sjef for Undervannsbåtvåpenet (UVBV), til Dagbladet.

GOD STEMNING: Mat og kortspill er noe av det viktigste for ubåtmannskapet når de tilbringer mange dager i strekk uten kontakt med omverden. Foto: Håkon Eikesdal
GOD STEMNING: Mat og kortspill er noe av det viktigste for ubåtmannskapet når de tilbringer mange dager i strekk uten kontakt med omverden. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

I Dagbladet Magasinet i dag, forteller Bøe hvordan den russiske tilstedeværelsen i områdene tett inntil norskekysten har hatt en massiv økning de siste åra. Han legger ikke skjul på at flere vil kunne karakterisere aktiviteten som aggressiv.

Imponerende optikk Som første avis har Dagbladet tilbragt tid og fotografert i taktisk sentral, selve hjertet av ubåten, under en øvelse.

Herfra tas alle avgjørelser om dybde, hastighet og posisjon.

Gjennom to hull i gulvet stiger to gigantiske metallrør lydløst oppover. Når vi titter inn i periskopene slår sylskarpe bilder av bølger mot oss. De ser ut til å være bare centimeter fra oss.

- Det skulle bare mangle. Optikken koster jo en milliard, sier en av de høyest graderte i mannskapet tørt.

BRA SIKT: Gjennom periskop med optikk av ypperste klasse kan objekter milevis unna se helt klar. Foto: Håkon Eikesdal
BRA SIKT: Gjennom periskop med optikk av ypperste klasse kan objekter milevis unna se helt klar. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Han ønsker ikke å ha navnet sitt på trykk.

I horisonten skimtes en oljeplattform, og bare et tastetrykk seinere ligger den vakkert opplyste plattformen tett opp i synsfeltet vårt. En rekke detaljer er synlige.

Det til tross for at den i virkeligheten ligger over 25 000 meter unna.

Overtro og mystikk Siden ubåtenes morgen har livet under vann vært preget av overtro og mystikk. Det er et image mannskapet selv aktivt er med på å holde liv i.

Og «KNM Uredd» er ikke et hvilket som helst navn på en ubåt. I 1943 gikk den hittil eneste norske ubåten på grunn - da nettopp «KNM Uredd» (av typen U-klassen) traff ei tysk mine under vann.

OVERSIKT: Duty Captain har ansvaret for å gi ordre under sjøslaget, og sikrer seg oversikt gjennom to periskoper som kan heves og senkes gjennom gulvet i taktisk sentral. Foto: Håkon Eikesdal
OVERSIKT: Duty Captain har ansvaret for å gi ordre under sjøslaget, og sikrer seg oversikt gjennom to periskoper som kan heves og senkes gjennom gulvet i taktisk sentral. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Allerede ved ankomst på Håkonsvern i Bergen får Dagbladets utsendte beskjed om at det ikke vil være unormalt om ryggsekkene våre blir ødelagt med saks mens vi er ombord.

For visse ting - deriblant ryggsekk - har man bare ikke med seg på en ubåt.

Maskinist Frederik Andersen (23) og 2. sensorbefal Christoffer Bedsvåg (24) forklarer hvorfor.

Forbudt med ryggsekk - Når du pakker i ryggsekk betyr det at du skal ut på din siste reise. Det bringer ulykke med ryggsekk på ubåt, men hvis reimene klippes av er det ikke lenger en sekk, forklarer Andersen med et lurt smil.

Begge legger innpå snus. Det går med mye snus når ubåtmannskapet er på tur. ??

KONGELIG BESØK: Med kong Harald tittende ned fra veggen koser ubåtkapteinen (fra venstre), sjef for Undervannsbåtvåpenet, Erik Bøe, og operasjonsoffiser Alexander Sørli seg med ovnsbakt kveite. Overtro sørger for at alle har faste plasser under måltidene. Foto: Håkon Eikesdal
KONGELIG BESØK: Med kong Harald tittende ned fra veggen koser ubåtkapteinen (fra venstre), sjef for Undervannsbåtvåpenet, Erik Bøe, og operasjonsoffiser Alexander Sørli seg med ovnsbakt kveite. Overtro sørger for at alle har faste plasser under måltidene. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Andersen har vært på ubåt i fire år, og skal fortsette med det «til krampa tar meg». Bedsvåg har halvannet år med undervannsopphold bak seg.

Vi sitter i et av de to rommene hvor alle måltider inntas, og hvor stort sett all fritid i våken tilstand tilbringes.

De forteller at heller ikke avskårne blomster er lov til å ha med seg ombord. Det brukes i begravelser. Og kommer noen ombord med gummistøvler eller paraply vil de trolig bli kastet over bord.

- Det er å be om dårlig vær, sier Bedsvåg.

KORTSPILL: Kokke Marryel Hauge Hognestad og 2. sensorbefal Christoffer Bedsvåg koser seg med kortspill i en av pausene. Foto: Håkon Eikesdal
KORTSPILL: Kokke Marryel Hauge Hognestad og 2. sensorbefal Christoffer Bedsvåg koser seg med kortspill i en av pausene. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Også plystring er streng forbudt ombort på en ubåt. Lyden minner mistenkelig om en lekk ventil, eller det kan være det samme som å lokke på uværet.

Mange hemmeligheter - Og så er det dette dyret som absolutt ikke må nevnes, sier Bedsvåg alvorlig, uten mine til å hinte til ordet «hest» - det samme dyret som i gamle dager trakk likkjerrene.

Gutta har det samme hemmelighetsfulle uttrykket som Andersen sier han får når kompisene spør hvor dypt ned i havet han har vært.

- Da svarer jeg alltid «dypere enn 200 meter». Hvor mye lenger ned enn det er hemmelig, sier han.

Les større ubåtreportasje i Dagbladet Magasinet i dag.

STYRER SKUTA: Maskinist Frederik Andersen kjører «KNM Uredd» i full fart under sjøslaget. Foto: Håkon Eikesdal
STYRER SKUTA: Maskinist Frederik Andersen kjører «KNM Uredd» i full fart under sjøslaget. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer