Slik lever de tre som drepte Benjamin Hermansen (15) i dag

På denne dagen ble Benjamin knivstukket av tre nynazister. Har noe forandret seg hos de drapsdømte ti år etter?

TI ÅR ETTER: Med tente lys, blomster og bilder av den drepte Benjamin Hermansen oppsøkte hundrevis av mennesker åstedet for det meningsløse drapet for ti år siden. Foto LANDFALD/JEANETTE Dagbladet
TI ÅR ETTER: Med tente lys, blomster og bilder av den drepte Benjamin Hermansen oppsøkte hundrevis av mennesker åstedet for det meningsløse drapet for ti år siden. Foto LANDFALD/JEANETTE DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er sent på kvelden 26.01.2001. Skyggene til to unge gutter som står utenfor en matvarebutikk, er så vidt synlige i lyset fra lyktestolpene. Kameratene Benjamin Hermansen og Hadi Ghalegolabi har avtalt å møtes for å byttelåne mobildeksler, og enser ikke et par stirrende blikk fra en parkert bil like i nærheten. Det er ikke før det stiger to eldre gutter ut av bilen, og kommer springende mot dem, at det går opp for ungdommene at de blir forfulgt.

Symbol på motstandskamp

Hjertene banker vilt, og guttene løper for livet, men den ene løper ikke fort nok. To nynazister tar ham igjen og sperrer veien. Benjamin ser ikke andre valg en å hoppe over gjerdet bak seg. Der faller han på magen, og blir liggende. Den ene av nynazistene tar opp en kniv og hugger til.

Benjamin Hermansen (15) ble drept av tre nynazister 26.01.2001. Norsk-ghaneseren ble aldri eldre enn sine femten år, og drapet ble et symbol på motstandskampen mot rasisme i Norge.

Den dag i dag ser det ikke ut til at de drapsdømte angrer på det de gjorde den mørke januarkvelden for ti år siden.

I full jobb

Ole Nicolai Kvisler, Joe Erling Jahr og Veronica Andreassen som på det tidspunktet var henholdsvis 21, 19 og 17 år, var med i en nynazistisk gruppe med tilhørighet til Bøler i Oslo, kalt «bootboys». De ble dømt til fengsel for det rasistisk motiverte drapet på Benjamin. Kvisler og Jahr ble dømt til henholdsvis 17 og 18 år, og soner fremdeles for drapet. Den tredje, Veronica Andreassen, som var Kvislers daværende kjæreste, ble dømt til tre års fengsel for medvirkning.

Dagbladet har vært i kontakt med den nå 27 år gamle Andreassen, som har fått seg et nytt liv etter soninga. Hun ønsker ikke å kommentere saken. Etter det vi erfarer har hun skaffet seg ny identitet og flyttet ut av Oslo, i tillegg til at hun har blitt mor og er i full jobb.

Hun sier til Dagbladet at hun har sonet sin straff, men nekter å svare på om hun angrer på medvirkningen til drapet.

På rømmen i Danmark

Joe Erling Jahr (29) har gjennom advokat Tor Erling Staff, som var hans advokat i drapssaken, uttalt at han nekter å kommentere saken. Jahr har vært usynlig i media siden dommen ble kjent, men han har stilt opp i et intervju med NRK. Der viste han ikke en særlig angrende side.

- Drap skjer støtt og stadig, dessverre, sier Jahr i et intervju med NRK Brennpunkt og ler litt.

- Det er fort gjort å komme i sånne situasjoner der det går så gærent, fortsetter han.

SKYLDIG: Ankesaken i Borgarting Lagmannsrett i Oslo Tinghus, der Ole Nicolai Kvisler i 2002 ble funnet skyldig for andre gang.  Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
SKYLDIG: Ankesaken i Borgarting Lagmannsrett i Oslo Tinghus, der Ole Nicolai Kvisler i 2002 ble funnet skyldig for andre gang. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

Han forteller at han på rømmen i Danmark fikk se på TV at 45 000 mennesker demonstrerte i gatene i Oslo.

- Jeg tenkte "Fy faen, er jeg grunnen til at de går i gatene?". Om jeg hadde vist meg der, hadde jeg nok blitt lynsja og hengt opp i en lyktestolpe.

- For meg er det morsomt Han går i intervjuet også så langt i å hevde at årsaken til at han ble blant de drapsdømte i Benjamin-saken, var at han fikk juling av en innvandrergjeng som barn. Han forteller at han ble mer og mer involvert i et høyreekstremt miljø etter episoden.

- Jeg trengte beskyttelse og noen jeg kunne stole på, sier han og knipser. Og vips der var dem.

- Jeg setter pris på at de stilte opp for meg, for det gjorde ikke politiet. Jeg så utlendinger overalt som en slags paranoia, og jeg fikk økende fremmedfrykt etter at det skjedde.

Jahr ler usammenhengende flere ganger i løpet av intervjuet. Spesielt når Brennpunkts reporter snakker om strafferegisteret hans - som er svært langt.

- For meg er det litt morsomt, forklarer han.
Men Jahr vil ikke si noe om drapsdagen, av frykt for at noe av det han sier kan bli brukt i en rettssak.

Aktiv på høyreekstremt forum

På en tysk nettside for høyreekstreme tilknyttet det verdensomspente nazistmiljøet «blood and honour», har Ole Nicolai Kvisler (31) vært aktiv. Det siste innlegget hans er datert august for to år siden. Her skriver Kvisler om livsstatusen og om hobbiene sine: styrketrening og boklesing.

«I 2001 var jeg arrestert for det som har blitt kjent som Norges første rasedrap. Over 30.000 mennesker demonstrerte mot handlingen, og jeg ble dømt til 18 år og 8 måneder. I nesten 7 år nå har jeg vært i et strengt bevoktet fengsel, og jeg vil bli løslatt 04.07.2013, noe som betyr at jeg har 4 år og snart 10 måneder igjen å sone».

DOKUMENTAR: NRK Brennpunkt har laget program om nynazisten Joe Erling Jahr som ble dømt for drapet på Benjamin Hermansen (15). Jahr soner fortsatt straffen sin. Faksimile: NRK Brennpunkt
DOKUMENTAR: NRK Brennpunkt har laget program om nynazisten Joe Erling Jahr som ble dømt for drapet på Benjamin Hermansen (15). Jahr soner fortsatt straffen sin. Faksimile: NRK Brennpunkt Vis mer

Videre skriver Kvisler at han gjerne vil at folk på det høyreekstreme forumet tar kontakt med han i fengselet.
Kvisler har lenge sonet sin straff i Ringerike fengsel, men er nylig overført til Bastøy fengsel. Verken Kvisler eller fengselsleder i Bastøy, Tor Arne Bårnes hadde i går ettermiddag besvart Dagbladets henvendelser.