Slik lever «kattemannen»

Spire Elias Gunnarssønn (54) bor og sover sammen med 208 katter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Hvordan ender man opp med 208 katter hjemme i stua?

Det kan Spire Elias Gunnarssønn (54) fra Drangedal svare på.
 
- Det går fort det, gitt. Det skulle vel egentlig vært 270 stykker her nå, men endel har omkommet av sykdom og overkjørsler. Men det kommer hele tiden nye, heldigvis.

Kattekonflikt
54-åringen, som har bodd i samme hus i Drangedal siden 2004, forteller at han tilbrakte sommeren 2004 som uteligger.

- Den sommeren fikk jeg kontakt med «Tigerpus», «Raggsokk» og «Gråfrøken», forteller han til Dagbladet.

Han skaffet seg sin aller første katt i 1996.

- Hvorfor liker du katter bedre enn mennesker?

- Katter minner oss på at vi er født frie. De aksepterer ikke premisser når det kommer til integritet og frihet. Katttene er familien min, og ungene mine.

Gunnarssønn har over lengre tid vært i konflikt med både naboer, Mattilsynet og kommunen over kattene.

KATTEKONFLIKT: Å ha 208 katter i huset har ført til konflikter med både naboer, kommunen og Mattilsynet. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet.
KATTEKONFLIKT: Å ha 208 katter i huset har ført til konflikter med både naboer, kommunen og Mattilsynet. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet. Vis mer

- Nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har brukt opp alle ankemulighetene. Hadde det vært opp til meg, hadde jeg levd i fred fra myndighetene og sluppet truslene om død og avliving, sier han til Dagbladet.

Følger opp saken
Pia Paulsen, seniorrådgiver ved Mattilsynets distriktskontor i Nedre Telemark, opplyser overfor Dagbladet at Mattilsynet har gjort et vedtak i saken, som går ut på at Gunnarssønn må gjøre rent, skaffe bedre luftkvalitet inne og lage nok plass til alle kattene.

- Hvis dette ikke lar seg gjøre vil det bli aktuelt å redusere antall katter, noe kommunen har allerede gitt uttrykk for at de ønsker. Jobben vår framover blir å følge opp vedtaket, og hvis det ikke blir gjort noe for å bedre forholdene, må nye tiltak til, sier hun.

- Med det antallet katter vi snakker om i dette tilfellet går det nesten ikke an å fullføre slike tiltak i et vanlig hus, fortsetter hun og gjør det klart at Mattilsynet vil følge opp saken i løpet av måneden.

Sist Mattilsynet telte kom de fram til 191 katter. Nå opplyser for øvrig Gunnarssønn at antallet har steget til 207 eller 208 katter.

Avlivning
Jørn Knudsen, rådmann i Drangedal kommune, sier til Dagbladet at også kommunen har gjort et eget vedtak som går ut på at alle kattene bortsett fra fem stykker må avlives. De resterende fem kattene må alle være steriliserte.
 
- Grunnlaget for dette er miljøfaktorene for omgivelsene og lukt som sprer seg i nabolaget, sier han til Dagbladet.

- Vil det være aktuelt å adoptere bort kattene eller må alle avlives?

- Mattilsynet vil nå vurdere dette på faglig grunnlag. Han har hatt tid til å sette dem bort, og jeg har ikke tro på at han plutselig vil gjøre det nå. Slik vi erfarer det, gjør han ingenting for å effektuere vedtaket.

NAVNEPROBLEMER: Gunnarssønn har ikke gitt navn til alle kattene, kun de som skiller seg ut. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet.
NAVNEPROBLEMER: Gunnarssønn har ikke gitt navn til alle kattene, kun de som skiller seg ut. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet. Vis mer