SLIK BOR OSLO-ARBEIDERE: - Vi hadde en sak i 2010 hvor de ansatte bodde over restaurantene og måtte dele rom med seks til syv andre i en brannfarlig bygård. De ansatte måtte betale mellom tre og fire tusen hver for en madrass, forteller politiinspektør Bjørn Vandvik i utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt til Dagbladet. Dagbladet har fått tilgang til bilder fra bygården, som viser hvor dårlige forhold arbeiderne bor i. Foto: POLITIET
SLIK BOR OSLO-ARBEIDERE: - Vi hadde en sak i 2010 hvor de ansatte bodde over restaurantene og måtte dele rom med seks til syv andre i en brannfarlig bygård. De ansatte måtte betale mellom tre og fire tusen hver for en madrass, forteller politiinspektør Bjørn Vandvik i utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt til Dagbladet. Dagbladet har fått tilgang til bilder fra bygården, som viser hvor dårlige forhold arbeiderne bor i. Foto: POLITIETVis mer

Slik lever Oslos nye underklasse

Nå skal Oslo-politiet øke innsatsen mot dem som misbruker de ansatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi hadde en sak i 2010 hvor de ansatte bodde over restaurantene og måtte dele rom med seks til syv andre i en brannfarlig bygård. De ansatte måtte betale mellom tre og fire tusen hver for en madrass. Noen måtte dele madrassen, forteller politiinspektør Bjørn Vandvik i utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Dagbladet har fått tilgang til bilder fra bygården, som viser hvor dårlige forhold arbeiderne bor i.
Tvunget til å selge sex I går fortalte Dagbladet om at flere og flere blir tvunget til å selge sex eller utsatt for tvangsarbeid i Norge.

Det er ikke bare kvinner som blir utsatt for menneskehandel. I september fortalte Dagbladet historien om de 18 år gamle tvillingene «Aleksander» og «Feliks», som ble lovet en lys framtid. De endte med å bli låst inne, slått og sultet.

Også kriminelle utnytter de sårbare gruppene. I juli fortalte Dagbladet om litauiske «Anna», som da hun var 16 år ble lurt til Norge fra Litauen. Da hun kom fram ble hun tvunget til å stjele.

Øker innsatsen Vandvik forteller at de nå skal øke innsatsen for å avdekke tvangsarbeid i Oslo. Under konferansen i Helsingfors pekte han på seks områder hvor faren for tvangsarbeid er spesielt stor:

• Bygg og anlegg

• Renholdsbransjen

• Transportbransjen

• Serveringssteder

• Matbutikker

• Au pair

Selger falske pass Vandvik peker på at de nå ser en ny trend med at utlendinger blir tilbudt «pakker» med falskt pass, arbeidstillatelse og jobb. I går fortalte Vandvik til Dagbladet at de har sett flere eksempler med albanere med falske pass fra EU-land som jobbet i maler- og byggfirmaer.

- Det var et tydelig mønster hvor falskt pass, opphold og jobb hang sammen. De var registrert som EU-borgere og levde «åpent». Vi vet at flere av arbeidsgiverne var involvert i momssvindel og har også mistanke om hvitvasking og at de ansatte ikke fikk all lønnen selv, forteller Vandvik.

Vandvik pekte på en del fellestrekk for de utlendingene som blir utnyttet:

LITE PENGER: - Mange virker å være villig til å ta til takke med hva som helst. Litt penger er bedre enn ingen penger, sier Bjørn Vandvik fra Oslo-politiet. Foto: MORTEN HOLM/NTB SCANPIX
LITE PENGER: - Mange virker å være villig til å ta til takke med hva som helst. Litt penger er bedre enn ingen penger, sier Bjørn Vandvik fra Oslo-politiet. Foto: MORTEN HOLM/NTB SCANPIX Vis mer

• De aksepterer dårligere arbeidsvilkår, lavere lønn (gjerne provisjon) og har ingen arbeidsavtale.

• De bor under dårlige boforhold.

Papirløse - Vi ser at mange nå velger en totalpakke fra menneskesmuglere hvor de blant annet får en falsk identitet. Vi ser at mange tredjelandsborgere får falskt pass fra et EU-land, dermed får de via EUs regler for arbeidsinnvandring innpass til det norske arbeidsmarkedet. I dag er det enkelt å få falsk identitet og det er stort potensial for at dette blir utnyttet, sier Vandvik.

Et annet problem er såkalte papirløse. De siste årene har det årlig ankommet årlig rundt 10 000 asylsøkere til Norge. Under halvparten får opphold i Norge.

- Mange som får avslag reiser ikke. Det kan ha mange årsaker. De må uansett ha penger for å leve og har ingen rettigheter. Det gjør dem lette å utnytte. Mange virker å være villig til å ta til takke med hva som helst. Litt penger er bedre enn ingen penger, sier Vandvik. Han sier at politiet og andre offentlige etater må bli flinkere til å kontrollere bransjene.

- Man må begynne nedenfra ved vanlig kontroller og slikt at oppdagelsesrisikoen oppleves som en reell trussel. Det er mye mer effektivt og begynne der, enn å vente på de virkelige alvorlige sakene. Økte kontroller, gjerne tverretatlige slik vi gjør i Oslo, øker oppdagelsesrisikoen generelt og vil samtidig også bidra til å avdekke flere saker, sier Vandvik.

TVILLINGSLAVENE: Det er ikke bare kvinner som blir utsatt for menneskehandel. I september fortalte Dagbladet historien om de to tvillingene «Aleksander» og «Feliks», som ble lovet en lys framtid. De endte med å bli låst inne, slått og sultet. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
TVILLINGSLAVENE: Det er ikke bare kvinner som blir utsatt for menneskehandel. I september fortalte Dagbladet historien om de to tvillingene «Aleksander» og «Feliks», som ble lovet en lys framtid. De endte med å bli låst inne, slått og sultet. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer