Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik lever rikingene

For første gang har Statistisk sentralbyrå studert hvordan den rikeste tidelen i Norge lever. Oppdragsgiver er Helse- og sosialdepartementet. Dagbladet har fått tilgang på dette eksklusive materialet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dataene blir en del av grunnlaget for den store utjamningsmeldinga som sosialminister Magnhild Meltveit Kleppa legger fram i juni.

Tiltak

- I Gro Harlem Brundtlands regjeringsperiode opplevde vi en betydelig økning i forskjellene mellom folk. Formålet med å legge fram utjamningsmeldinga er å komme med konkrete forslag for å endre den utviklingen. Og skal vi oppnå en reell omfordeling, er det ikke nok å få kunnskaper om de fattiges levekår - vi må også vite hvordan de rikeste lever, sier statssekretær i Sosialdepartementet, Steinulf Tungesvik.

Blant de tiltakene som skal vurderes, er bruk av skattesystemet og en alternativ bruk av det offentlige tjenestetilbudet. De som trenger mest, skal få mest.

- Denne undersøkelsen sier noe om levevilkårene til de normalt rike, eller hvis du vil, meget velstående, sier forsker Anders Barstad ved Statistisk sentralbyrå.

Spesielt verdt å merke seg er at de rike har bedre både psykisk og fysisk helse.

- Det viser vel at selv om penger ikke er alt, hjelper det godt på vei, sier Barstad.

To inntekter

Den rikeste delen av befolkningen er som oftest toinntektsfamilier, der de fleste har lang ukentlig arbeidstid.

- De fattige er enslige. Og det er yngre og eldre kvinner som kommer dårligst ut, fastslår Barstad.

De rikeste har oftere høyere utdanning enn gjennomsnittet. 39 prosent av de rike har høyskoleutdanning, mens gjennomsnittet for befolkningen ligger på 21 prosent.

Heller ikke de mest velbeslåtte blant oss har klart seg uten stønad fra det offentlige. En prosent av den rikeste gruppa svarer ja på spørsmål om de har mottat sosialhjelp.