BURET INNE: Viktor Bout sitter fortsatt fengslet i Thailand. Men våpenhandelen fra Vesten lever i beste velgående. Foto: AFP/Nicolas Asfouri/Scanpix
BURET INNE: Viktor Bout sitter fortsatt fengslet i Thailand. Men våpenhandelen fra Vesten lever i beste velgående. Foto: AFP/Nicolas Asfouri/ScanpixVis mer

Slik lever våpenmagnaten Viktor Bouts tradisjon videre

Vestlige våpenkurerer sprer klasevåpen og kaster bensin på bålet i verdens mest utsatte krigssoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): 19. september 2008 tok en Air France-flight av fra Sofia, hovedstaden i Bulgaria, til Paris.

I lasten hadde flyet, et helt normalt passasjerfly fullt av ferierende og forretningsreisende, 49 sett med deler og verktøy til 14,5 mm KPVT maskingevær.

Derfra fortsatte lasten i retning Kenyas hovedstad Nairobi. Ansvarlig for våpenleveransen var det britiske våpenfraktselskapet System Use Contract Ltd. Målet var Rwandas hovedstad Kigali, og Paul Kagames regjering hadde utstedt sluttbrukersertifikater for våpendelene.

Utenfra Rwandesiske soldater gikk samme år inn i borgerkrigen i nabolandet DR Kongo, der regjeringsstyrkene støttet tutsiopprørerne i CNDP - under Laurent Nkundas ledelse. Nkunda er i dag i Rwanda, der han holdes i en løs husarrest utenfor Kigali.

Våpnene får kongoleserne levert utenfra. Og KPV-serie våpen er samme type våpen som FN-styrken MONUC få uker etter, i oktober, ble beskutt av i Øst-Kongo.

Amnesty frykter derfor at Air France-lasten føyer seg inn i rekka av våpenleveranser fra Øst-Europa som finner veien til den blodigste krigen siden andre verdenskrig.

Organisasjonen har i en ny rapport kartlagt våpentransporten fra Europa og europeiske selskaper til de mest utsatte krigssonene i verden. (PDF).

Sikkerhetsråd For våpnene i Kongo kommer utenfra. Enten i fraktfly som lander på en av de små flystripene, eller flyplassene i Kisangani eller Goma, eller med bil fra Rwanda, Tanzania eller Burundi.

Ifølge organisasjonen er transportselskaper registrert i samtlige faste medlemsland i FNs sikkerhetsråd - Kina, Frankrike, Russland, Storbritannia og USA - involvert i våpenhandel til områder hvor det begås grove menneskerettighetsbrudd og krigsforbrytelser.

For mange er våpenhandel identisk med Viktor Bout. Den russiske våpenbrokeren, som motiverte filmen «Lord Of War», ble i 2008 omsider arrestert i Thailand.

Bout, som tjente seg søkkrik gjennom handler med de grusomste diktatorer i Afrika, i gamle Antonov-fly fra det falne sovjetregimet, var i fjor ment å bli satt fri. Men en thailandsk ankedomstol behandler fortsatt en anke fra påtalemyndigheten.

Ikke skyld Bouts mantra var «jeg er bare en handelsmann, jeg flyr helt vanlige fraktfly». Og samme retorikk møtte Amnesty i researcharbeidet til den nye rapporten.

- For det meste fraktet vi AK47 og ammunisjon. De pakkes i plast, og er i tipp-topp stand. Det er helt standard, vi vet jo hvor det foregår en krig. Men vi er jo bare fraktpiloter, og har ingen part i krigen, hevder en pilot fra et våpenfraktfirma overfor Amnesty.

OFRENE: Lille Le Quynh Anh ble i fjor skadd av en amerikansk klasebombe sluppet over 30 år før hun ble føtt. Foto: AFP/Hoang Dinh Nam/Scanpix
OFRENE: Lille Le Quynh Anh ble i fjor skadd av en amerikansk klasebombe sluppet over 30 år før hun ble føtt. Foto: AFP/Hoang Dinh Nam/Scanpix Vis mer

- Vi er i lufta med våpen omkring 80-90 timer hver måned. Det er lett. Du forlater hotellet, er i lufta en times tid, bruker et par timer på leveransen, og er hjemme igjen til middag.

Fra Rwanda skulle de fraktes i bil over grensa til borgerkrigsherjede Kongo.

Klasevåpen Det involverte Air France-flyet har base i Frankrike, og våpenfraktfirmaet har base i Storbritannia - begge av de fem permanente medlemslandene i FNs sikkerhetsråd.

Amnesty har også registrert leveranser av klasevåpen fra Sør-Korea til Pakistan, besørget av britiske og tyske fraktfirmaer. Både Sør-Korea og Pakistan anses som allierte i krigen mot terror.

Men klasevåpen er forbudt gjennom klaseammunisjonskonvensjonen, som er vedtatt av både Storbritannia og Tyskland, i tillegg til 104 andre land. Våpnene utgjør en spesiell trussel mot sivile. De spres over et stort område, og etterlater udetonerte eksplosiver som representerer en trussel selv flere tiår senere.

Klasevåpen ble først brukt av nazistene under andre verdenskrig. Og fortsatt dør det folk i Vietnam, som følge av USAs herjinger på 1970-tallet.

PÅ UTSTILLING: En klasebombe fra selskapet Spreewerk ISL Integrated Solutions utstilt i et salgslokale nær Lübben i Tyskland. Foto: AFP/John MacDougall/Scanpix
PÅ UTSTILLING: En klasebombe fra selskapet Spreewerk ISL Integrated Solutions utstilt i et salgslokale nær Lübben i Tyskland. Foto: AFP/John MacDougall/Scanpix Vis mer