Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik lokker hun sneglene til å spise hverandre

Ragnhild Ellenbacher (70) viser ingen nåde. Her lar hun kannibalsneglene smake dødsparasitten. Se video.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Snegler er noe herk, slår 70-åringen fra Korsvoll i Oslo fast. For er du lidenskapelig opptatt av blomster og planter, slik Ragnhild Ellenbacher er, har du de såkalte mordersneglene som dine fiender.

Med sin voldsomme appetitt kan sneglene gjøre stor skade i blomsterbed og kjøkkenhager.

- Heldigvis finnes det metoder å bli kvitt dem på, sier Ellenbacher som sitter i styret i Hageselskapet i Oslo og som også er aktiv i hagelaget i bydelen sin.

- Effektivt Når Dagbladet kommer på besøk, har den spreke 70-åringen allerede vært ute i høljeregnet og plukket klar ei bøtte med brunskogsnegler, for å vise oss hvordan man skal hanskes med de slimete plageåndene.

INVASJON: Norske hageeiere vasser i slimete brunskogsnegler denne sommeren. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
INVASJON: Norske hageeiere vasser i slimete brunskogsnegler denne sommeren. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

De er ikke plukket fra hennes egen hage. Der er nemlig brunskogsneglene utryddet for lengst.

- Jeg fikk meg med en del folk i nabolaget og behandlet flere hager med Nemaslug. Det viste seg å være veldig effektivt, sier Ragnhild Ellenbacher.

Hun synes det er veldig synd at dette sneglemiddelet nå er utsolgt fra importfirmaet L.O.G. AS og umulig å få tak på før neste sesong. For det er svært mange mennesker rundt om i landet som sliter med den reneste snegleinvasjonen i hagene sine.

Biologisk våpen Og Nemaslug har et stort fortrinn i forhold til vanlig sneglegift som stort sett består av jernsulfid. Nemaslug er et slags biologisk våpen i kampen mot sneglene. 

DØDSPARASITT: Sneglene klippes i to og legges i ei bøtte med vann og Nemaslug. Middelet inneholder en parasitt som dreper snegler. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
DØDSPARASITT: Sneglene klippes i to og legges i ei bøtte med vann og Nemaslug. Middelet inneholder en parasitt som dreper snegler. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Det inneholder nematoder, en mikroskopisk rundorm og parasitt som trives i samme fuktige miljø som sneglene. Denne parasitten dreper snegler.

- Sneglene klippes i to, legges i bøtta med vann og Nemaslug og spres deretter ut i hagen igjen som åte på steder hvor sneglene gjerne dukker opp. Brunsneglene er kannibaler, og vil derfor spise de døde sneglene. På den måten blir de også smittet av parasitten, som forøvrig ikke er giftig og som ikke gjør skade på noen andre organismer, forklarer Ragnhild Ellenbacher.

Selv har hun igjen nok Nemaslug til hele hagelaget ut denne sesongen. Hun er kritisk til at kommunen ikke foretar seg noe for å bli kvitt snegleproblemet.

Snegleinvasjon - Kommunen eier store parkbelter inntil boligområder hvor det kryr av snegler, uten at de gjør noe med det, sier hun.

TUSENVIS: Mange norske hageeiere kjemper en fortvilet kamp mot brunskogsneglene. Hver snegle kan legge mellom 400 og 500 egg, og mange plukker tusenvis av snegler fra hagene sine hver uke.

Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TUSENVIS: Mange norske hageeiere kjemper en fortvilet kamp mot brunskogsneglene. Hver snegle kan legge mellom 400 og 500 egg, og mange plukker tusenvis av snegler fra hagene sine hver uke. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

70-åringen er også kritisk til at vanlig sneglegift er svært dyrt i innkjøp for vanlige forbrukere. Gartneriene får kjøpe store sekker langt billigere, og Ellenbacher mener dette også bør bli mulig for hagelagene å kjøpe.        

Dagbladet har den siste tida vært i kontakt med en rekke fortvilte mennesker rundt om i landet som melder om kraftig inntog av plante- og blomsterspisende brunskogsnegler i hagene deres denne sommeren.

Svært mange plukker tusenvis av slimete plageånder hver uke i et desperat forsøk på å redde hagegleden.

PLAGEÅNDER: Sekretær Henry Tendenes i Hageselskapet i Rogaland har plukket minst tusen brunskogsnegler i Hagen sin i sommer. - Jeg har stor tro på at det er effektivt å bekjempe dem med Nemaslug, men nå er middelet dessverre utsolgt fra leverandløren, sier han. Foto: Henry Tendenes
PLAGEÅNDER: Sekretær Henry Tendenes i Hageselskapet i Rogaland har plukket minst tusen brunskogsnegler i Hagen sin i sommer. - Jeg har stor tro på at det er effektivt å bekjempe dem med Nemaslug, men nå er middelet dessverre utsolgt fra leverandløren, sier han. Foto: Henry Tendenes Vis mer

- Det er flere av dem i år enn det har vært de to siste somrene, bekrefter Arild Andersen, professor ved Universitetet for miljø- og biovitenskap og forsker ved Bioforsk Plantehelse.

Årsaken til de mange sneglene denne sommeren er den milde vinteren vi har hatt. Det er spesielt sør i landet og i lavlandet at folk er plaget. I de kaldeste områdene i Norge klarer ikke den såkalte mordersneglen å overleve.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media