Slik lokker jegerne rådyrene i døden

- Det er så rått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sitatet over er hentet fra Kristoffer Clausens nye jaktvideo, som viser hvordan «lokkejakt» fungerer i praksis.

Jegeren fra Sørum ble kjent for allmenheten i 2011, da han bløffet om å ha levd under åpen himmel i ett år.

Nå har han laget seg sin egen lokkefløyte, som lokker rådyr på nært hold slik at de blir lettere å skyte. Se video øverst i saken.

Saken ble først omtalt i Romerikes Blad.

- Videoen er skutt under fjorårets jaktsesong fra august til juletider, og «lokkeperioden» er best helt i begynnelsen av jaktsesongen, opplyser Clausen til Dagbladet.

- Viser dyrenes lidelse I videoen, som er en trailer til den kommende filmen «Lokkefeber», blir rådyrene lokket ut på åpne jorder før det smeller.

Med rolig spenningsmusikk i bakgrunnen, viser videoen hvordan rådyrene tiltrekkes av den distinkte lyden fra lokkefløyta.

Leder i dyrevernorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen, reagerer negativt på måten Clausen har satt sammen videoen.

- Jeg reagerer på at denne jaktfilmen romantiserer jakt og fremhever spenningen uten å ta hensyn til dyrenes lidelse. Jakt handler i bunn og grunn om spenning, og da må vi også debattere om det er greit å vise dyrenes lidelse, bare fordi vi synes det er spennende, sier Martinsen.

Prøver å hindre skadeskyting  Jeger Clausen erkjenner at jaktinteressen er rotfestet i spenning, men understreker at rådyrlokkingen begrenser risikoen for skadeskyting og lidelse.

- Det er lettere å hindre et byttedyr fra å lide dersom du skyter det på nært hold, sier Clausen.

- Samtidig er det mye mer spennende, legger han til.

Mener risikoen er stor Martinsen er ikke uten videre enig:

- Vi vet at risikoen for skadeskyting er stor uavhengig av avstand. Det er uansett ikke hyggelig for et rådyr å bli skutt. Det opplever smerte og frykt, sier lederen i dyrevernorganisasjonen.

- Jeg forstår at folk reagerer på jaktvideoen i det øyeblikket de ser den på Dagbladet, men på min egen YouTube-kanal er videoene forbeholdt jakt. Videoene er ekstremt populære og viser jakt som følger lover og regler, avslutter Clausen.

FORVIRRET Når rådyrene hører lyden fra lokkefløyta til Clausen, blir de nysgjerrige og trer fram på åpne slettemarker. Da slår jegerne til. Foto: Skjermdump fra video
FORVIRRET Når rådyrene hører lyden fra lokkefløyta til Clausen, blir de nysgjerrige og trer fram på åpne slettemarker. Da slår jegerne til. Foto: Skjermdump fra video Vis mer