Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik lurer falske fotografer barn til å sende nakenbilder

13 prosent av norske tenåringer har fått forespørsel om å sende nakenbilder av seg selv på nett - få tilfeller rapporteres til politiet.

MØRKETALL: Ifølge er det store mørketall på hvor mange jenter som har blitt lurt til å sende nakenbilder av seg selv til falske fotografer. Ifølge Kripos er dette en av de mest brukte metodene for å skaffe seg bilder, og seinere bruke nakenbildene som pressmiddel for å oppnå mer. Fotomontasje: Lars Eivind Bones
MØRKETALL: Ifølge er det store mørketall på hvor mange jenter som har blitt lurt til å sende nakenbilder av seg selv til falske fotografer. Ifølge Kripos er dette en av de mest brukte metodene for å skaffe seg bilder, og seinere bruke nakenbildene som pressmiddel for å oppnå mer. Fotomontasje: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Å late som man er fotograf som skal tilby modellkarriere, er den mest brukte metoden for å lure nakenbilder fra unge.  

13 prosent av norske tenåringer har fått forespørsel om å sende intime bilder av seg selv på nett - men få tilfeller rapporteres til politiet.  

Dagbladet har vært i kontakt med flere slike fotografer og deres ofre de siste ukene.  

SLIK FÅR DE BILDER: På Facebook-chat tar menn kontakt med unge kvinner og utgir seg for å være fotografer - i virkeligheten er de bare ute etter nakenbilder av unge jenter. 13 prosent av alle 15-16-åringer har blitt spurt om å sende nakenbilder av seg selv på nett. Foto: privat
SLIK FÅR DE BILDER: På Facebook-chat tar menn kontakt med unge kvinner og utgir seg for å være fotografer - i virkeligheten er de bare ute etter nakenbilder av unge jenter. 13 prosent av alle 15-16-åringer har blitt spurt om å sende nakenbilder av seg selv på nett. Foto: privat Vis mer

«Du kan begynne med å ta av deg din t-skjorte», skriver en fotograf til en ung jente på internett-chat.

«Hvorfor skal jeg kle av meg for deg?»

«Så kan jeg se om du har det jeg søker etter. Og vil du ikke, så takker du nei. (...) »

«Virker ikke seriøst når du har snakket med meg i 5 minutter og ber meg kle av meg på kamera. »

En annen skriver til tenåringsjente:

«Hei... Du er seriøst den DEILIGSTE jenta jeg noen gang har sett. Lyst til å tjene noen lettjente penger el? Er helt seriøs : ) »

«Hva foreslår du? »

«Ta bilder av deg... med bikini/naken. Betaler godt og er seriøs. »

13 prosent bedt om nakenbilde Dagbladet kan i dag presentere en rekke profiler på kjente og ukjente menn som utnytter jenter helt ned i 14-årsalderen.

Fremgangsmåten er gjerne den samme: De loves en framtid som beundrede og suksessrike modeller på stjernehimmelen.  

- Vi hører stadig om slike saker. Dessverre er det mange jenter som biter på når de blir gitt løfter om en stor modellkarriere, sier leder Kari-Janne Lid ved Oslo-politiets sedelighetsseksjon.  

Ferske tall fra undersøkelsen EUKids II viser at seks prosent av norske barn mellom ni og 16 år har blitt spurt på nett om de kan sende bilder av kjønnsorganet, pupper eller rumpe.  

15-16-åringer er de som får flest forespørsler, i denne aldersgruppa oppgir 13 prosent at har blitt spurt om å dele intime bilder.  

I samme aldersgruppe har 16 prosent også blitt bedt av noen på nett om å snakke om å gjøre seksuelle ting.  

En av fem føler at nettforespørslene har vært plagsomme.  

I Dagbladet går glamormodellene Renate Johansen og Anette Wassli ut, og advarer mot de falske fotografene.
  Mest brukte metoden Å utgi seg for å være fotograf og tilby modelloppdrag er den mest brukte metoden for å lure unge på nett til å sende intime bilder av seg selv:

- Det å tilby store summer og en luksustilværelse som modell går igjen i mange av de straffesakene vi etterforsker. Dette skjer med barn helt ned i niårsalderen, og opp til unge voksne, sier John Ståle Stamnes i Kripos.  

- Når bildene er sendt benyttes disse ofte til å true barna til å gå lengre og sende flere bilder, eller etter hvert tvinge frem et møte med vedkomne, hvor man kan risikere å utsettes for et seksuelt overgrep, forklarer han.  

Stamnes sier at dette også er en av de vanligste fremgangsmåtene for å rekruttere kvinner til prostitusjon i Europa.  

Han forteller at de falske fotografene er mestere til å skjule seg: En metode er å utgi seg for å være fotograf og tilby berømmelse, en annen metode er å opprette flere profiler, og lage et nett av personer som sammen overbeviser unge om at det er trygt å sende intime bilder.  

98 prosent har sendt bilde eller video av seg selv Undersøkelsen EU Kids 2 har intervjuet over 25 000 barn om nettbruk, og det viser seg at 98 prosent av norske barn og unge har på et tidspunkt sendt et bilde eller video av seg selv til noen de først ble kjent med på Internett.  

 - I dette tallet kan det ligge alt fra at man har publisert noe på sin Facebook profil via sendt et bilde til en jevnaldrende nettvenn, til å bli lurt til å sende noe til en ukjent voksen, sier Staksrud. 

 I undersøkelsen oppgir flere at de også har truffet folk som de først og fremst har blitt kjent med på nett. 15 prosent av alle norske barn oppgir å ha møtt noen ansikt til ansikt som de først møtte på Internett.

Også her ser man at det øker med alderen: blant 15-16 åringene har 31 prosent møtt personer de ble kjent med på nett.   

- For de fleste oppleves dette som relativt uproblematisk, de møter jevnaldrende nettvenner, mens en liten gruppe opplever trøbbel, sier Elisabeth Staksrud, prosjektansvarlig for EUKIDS i Norge, og stipendiat ved Universitet i Oslo.  

Store mørketall Politiet i Oslo etterforsker flere saker hvor unge har blitt lurt. Det samme gjør en hel rekke andre politidistrikt Dagbladet har kontaktet de siste dagene. Men få saker som havner på politiets bord.  

- Dette er et av områdene hvor vi ikke har tall, men hvor vi tror omfanget er kjempestort. Etter hva fagmiljøene forteller oss, er det meget store mørketall, sier Lid.  

Lid forteller om unge jenter som blir utpresset - og som har få midler til å beskytte seg.

  - Bordet fanger. Når bilder først er tatt, ender jentene opp hjelpeløse. Da blir de gjerne fortalt at de skal gjøre akkurat som de blir bedt om, ellers vil bildene bli publisert på nettet - og klasse, skole eller foreldre varslet. Det er en tvangssituasjon som er vanskelig, og hvor politiet er det siste de tenker på å kontakte.              

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling