Slik lurte de verden med den russiske journalisten som ikke ble drept

Den Putin-kritiske journalisten Arkadij Babtsjenko iscenesatte sin egen død i samarbeid med ukrainsk etterretning. Slik gjorde de det.

LEKKET: Dette bildet, som skulle vise at den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko var blitt drept, ble raskt spredt på tirsdag. Babtsjenko var imidlertid ikke drept. Bildet ble spredt av en rekke journalister, og skal ha blitt lekket fra en politikilde.
LEKKET: Dette bildet, som skulle vise at den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko var blitt drept, ble raskt spredt på tirsdag. Babtsjenko var imidlertid ikke drept. Bildet ble spredt av en rekke journalister, og skal ha blitt lekket fra en politikilde. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko (41), som tirsdag ble meldt drept i sitt hjem i Ukrainas hovedstad Kiev, dukket plutselig opp i live på en pressekonferanse i samme by i går.

Opptredenen kom som et sjokk på hele verden.

Ifølge tirsdagens rapporter var kona hans på badet da hun hørte skudd. Ifølge rapportene ble han skutt tre ganger i ryggen da han kom tilbake til sin egen leilighet etter å ha kjøpt brød. Da kona kom ut, fant hun mannen i en blodpøl. Ifølge meldingene fra ukrainske myndigheter ble han erklært død på vei til sykehuset.

Pågrep bakmannen «G»

Men det var han slettes ikke. Under gårsdagens pressekonferanse avslørte Babtsjenko at han iscenesatte sin egen død i samarbeid med den ukrainske etterretningstjenesten SBU.

Ifølge den Putin-kritiske journalisten ble han kontaktet av SBU for omkring en måned siden med informasjon om at han var truet på livet og at noen planla et attentat mot ham. Han gikk med på å delta i operasjonen med etterretningstjenesten for å ta attentatmennene.

På pressekonferansen opplyste toppsjefen for den ukrainske etterretningstjenesten (SBU), Vasilij Gritsak, at de tre timer i forveien pågrep mannen de mener sto bak virkelige drapsplaner mot Babtsjenko. Gritsak sier de har beviser på at russisk etterretning hadde rekruttert en ukrainsk borger bare identifisert som «G» for å planlegge drapet, skriver The Guardian.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer