Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik lurte de verden med den russiske journalisten som ikke ble drept

Den Putin-kritiske journalisten Arkadij Babtsjenko iscenesatte sin egen død i samarbeid med ukrainsk etterretning. Slik gjorde de det.

LEKKET: Dette bildet, som skulle vise at den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko var blitt drept, ble raskt spredt på tirsdag. Babtsjenko var imidlertid ikke drept. Bildet ble spredt av en rekke journalister, og skal ha blitt lekket fra en politikilde.
LEKKET: Dette bildet, som skulle vise at den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko var blitt drept, ble raskt spredt på tirsdag. Babtsjenko var imidlertid ikke drept. Bildet ble spredt av en rekke journalister, og skal ha blitt lekket fra en politikilde. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko (41), som tirsdag ble meldt drept i sitt hjem i Ukrainas hovedstad Kiev, dukket plutselig opp i live på en pressekonferanse i samme by i går.

Opptredenen kom som et sjokk på hele verden.

Ifølge tirsdagens rapporter var kona hans på badet da hun hørte skudd. Ifølge rapportene ble han skutt tre ganger i ryggen da han kom tilbake til sin egen leilighet etter å ha kjøpt brød. Da kona kom ut, fant hun mannen i en blodpøl. Ifølge meldingene fra ukrainske myndigheter ble han erklært død på vei til sykehuset.

Pågrep bakmannen «G»

Men det var han slettes ikke. Under gårsdagens pressekonferanse avslørte Babtsjenko at han iscenesatte sin egen død i samarbeid med den ukrainske etterretningstjenesten SBU.

MELDT DREPT: Den russiske journalisten Arkadij Babtsjenko, som tirsdag ble meldt drept i sitt hjem i Ukrainas hovedstad Kiev, dukket plutselig opp i live på en pressekonferanse onsdag ettermiddag. Video: Kanal 5 (Ukraina) / CNN Vis mer

Ifølge den Putin-kritiske journalisten ble han kontaktet av SBU for omkring en måned siden med informasjon om at han var truet på livet og at noen planla et attentat mot ham. Han gikk med på å delta i operasjonen med etterretningstjenesten for å ta attentatmennene.

På pressekonferansen opplyste toppsjefen for den ukrainske etterretningstjenesten (SBU), Vasilij Gritsak, at de tre timer i forveien pågrep mannen de mener sto bak virkelige drapsplaner mot Babtsjenko. Gritsak sier de har beviser på at russisk etterretning hadde rekruttert en ukrainsk borger bare identifisert som «G» for å planlegge drapet, skriver The Guardian.

30 angivelige mål

Ifølge han var journalisten det første av så mange som 30 planlagte mål. Gritsak fortalte videre at «G» ga en bekjent som hadde kjempet for de ukrainske regjeringsstyrkene i Øst-Ukraina 250 000 kroner for drapet.

LURTE ALLE: Arkadij Babtsjenko (bak til høyre) omkranset av Ukrainas president Petro Porosjenko justisminister Jurij Lutsenko og etterretningssjef Vasilij Gritsak. Foto: Reuters / NTB Scanpix
LURTE ALLE: Arkadij Babtsjenko (bak til høyre) omkranset av Ukrainas president Petro Porosjenko justisminister Jurij Lutsenko og etterretningssjef Vasilij Gritsak. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Gritsak spilte også av en video som angivelig viser overlevering av halvparten av pengene. Ifølge ukrainske myndigheter var det «G», ukraineren som ble satt til planleggingen, som i går ble pågrepet, skriver Wall Street Journal.

Gritsak viste for anledningen også fram video av en middelaldrende, hvithåret mann som ble fraktet inn i en varebil av politifolk.

SBU skal ha kjent til attentatplanene mot Babtsjenko i omkring to måneder, men hva skjedde egentlig i leilighetsblokka i Kiev der den russiske journalisten bodde, og hvordan klarte ukrainsk etterretning å lure en hel verden?

Spilte leiemorder

Ifølge The New Yorker skal en mann som samarbeidet med etterforskningen ha utgitt seg for å være leiemorderen. Kort tid etter skal Babtsjenkos kone ha informert en journalistvenn om at mannen var blitt skutt og erklært død i ambulansen.

RØMTE: Babtsjenko rømte fra Russland i februar i 2017. Deretter reiste han til Praha og Israel før han slo seg ned i Ukrainas hovedstad Kiev. Foto: REUTERS/Vitalii Nosach/NTB Scanpix
RØMTE: Babtsjenko rømte fra Russland i februar i 2017. Deretter reiste han til Praha og Israel før han slo seg ned i Ukrainas hovedstad Kiev. Foto: REUTERS/Vitalii Nosach/NTB Scanpix Vis mer

Hun forklarte selv at hun hadde hørt tre smell før hun fant mannen. Det er uklart om operasjonen faktisk gikk ut på å forfalske drapet eller om det bare gikk ut på å rapportere om det.

Det er ikke klart om kona hans var med på det, men Babtsjenko sa følgende i går.

- Beklager for å ha utsatt dere for dette, men det var ingen annen måte. Jeg vil spesielt beklage til kona mi for helvete hun har vært gjennom disse to dagene, sa den russiske journalisten.

«Blodig» bilde

Like etter drapet som ikke skjedde, ble det raskt spredt et bilde av en mann liggende blodig på bakken med det som kan se ut som tre kulehull i ryggen. Mannen var skallet og hadde lik fysikk som Babtsjenko. Bildet ble raskt tatt som bevis på at nok en russisk journalist hadde blitt drept.

DELT: Dette bilder ble spredt kort tid etter meldingene om at Babtsjenko var blitt drept. Mannen som delte bildet skrev følgende: «Faen ta dere, jævler!».
DELT: Dette bilder ble spredt kort tid etter meldingene om at Babtsjenko var blitt drept. Mannen som delte bildet skrev følgende: «Faen ta dere, jævler!». Vis mer

Bildet er imidlertid falskt og trolig en del av den omfattende iscenesettelsen, skriver Radio Free Europe.

Ifølge nyhetsnettstedet ble bildet først delt på Facebook av en tidligere ukrainsk journalist som nå jobber i et konsulentselskap i USA. Det ble deretter spredt av flere ukrainske og russiske journalister. Mannen som delte bilder sier han mottok det fra en politikilde før han publiserte det.

Politiet i Ukraina hadde også allerede fått laget en fantomtegning av en mistenkt drapsmann. Tegningen viser en mann i 40-45-årsalderen med grått skjegg.

- Unngå lekkasjer

Anton Heratsjenko, rådgiver for Ukrainas innenriksminister, sier de iscenesatte drapet for å overbevise de virkelige attentatmennene at det hadde skjedd. Han forsvarer hemmeligholdet:

- Det ble gjort for å unngå lekkasjer. Det var også grunnen til at bildet av det angivelige offeret Babtsjenko ble laget, skriver Heratsjenko på Facebook.

Nekrologer var allerede skrevet, markeringer for å hylle journalistens liv var planlagt og utenfor leilighetsbygget hans hadde folk tatt med blomster.

MINNESTED: På et minnested for drepte journalister i Moskva var det i går hengt opp et bilde av Babtsjenko og lagt ut blomster. Kort tid etterpå, ble det kjent at han ikke var drept. Foto: AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV / NTB Scanpix
MINNESTED: På et minnested for drepte journalister i Moskva var det i går hengt opp et bilde av Babtsjenko og lagt ut blomster. Kort tid etterpå, ble det kjent at han ikke var drept. Foto: AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV / NTB Scanpix Vis mer

En av naboene ble sjokkert da hun hørte nyheten om at han likevel var i live.

- Takk gud for at han er i live. Er du sikker på at det er sant? Hva med blodet? spør naboen Olga Radio Free Europe.

Trusler

Babtsjenko forlot Russland i februar 2017 etter at han skal ha mottatt en rekke trusler. 41-åringen er en tidligere veteran fra Tsjetsjenia-krigen. Etter hvert begynte han med journalistikk, blant annet som krigskorrespondent.

Han dekket krigene i Georgia og Ukraina, og var en uttalt kritiker av Russlands krig i Syria og Ukraina. Han flyttet først til Praha i fjor, før han slo seg ned i Kiev, hvor han det siste året har ledet et TV-program på kanalen ATR. Bilder fra TV-kanalens lokaler i går viser kolleger som skulle se på pressekonferansen der de trodde politiet skulle informere om drapet. I stedet blir de hoppende glade når de ser Babtsjenko levende.

Vestlige og ukrainske politikere har lenge anklaget Russland for å drepe kritikere av regimet i Russland og i utlandet.

En rekke Kreml-kritikere er blitt drept i Ukraina de siste åra, blant dem Denis Voronenkov, som ble skutt på åpen gate i 2017.

I juli 2016 ble journalisten Pavel Sheremet, som tidligere jobbet for russisk TV, drept av en bilbombe nær Kiev.

Får kritikk

Russland nekter imidlertid for å stå bak attentatforsøket mot journalisten. En talskvinne for russisk UD, Maria Sakharova, kaller det for gode nyheter at Babtsjenko er i live og anklager Ukraina for å drive «propaganda».

Operasjonen har også fått mye kritikk fra presseorganisasjoner. Reporters Without Borders langer ut mot Ukraina og kaller det iscenesatte drapet et patetisk stunt.

- Det er patetisk og forkastelig at ukrainsk politi har ført alle bak lyset, uansett hvilket motiv de enn må ha hatt for dette stuntet. En slik iscenesettelse tjener ikke pressefriheten. Det trengs bare én slik sak for å så tvil om alle andre politiske attentat, sier den internasjonale journalistorganisasjonens leder Christophe Deloire.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media