Slik lurte hun nonne (89) for 2.000 kroner og en halv flaske vin

Bedragerioffer satte hardt mot hardt: - Om en time går jeg til politiet.

SMILTE IKKE:  Heller ikke i tingretten fredag smilte bedrageritiltalte Marie Madeleine Larsen, som på dette bildet fra november 2011. Foto: Privat.
SMILTE IKKE: Heller ikke i tingretten fredag smilte bedrageritiltalte Marie Madeleine Larsen, som på dette bildet fra november 2011. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdag var butikkeier Samira Hajric så glad for å ha fått sine 500 kroner tilbake, at hun ønsket bedrageritiltalte Marie Madeleine  Larsen lykke til videre i Oslo tingrett.

I dag var det verken lykkønskninger eller nåde å få fra en 89 år gammel nonne, som vitnet pr. telefon fra nonnehjemmet i Munkerudveien i Oslo, der hun bor.

Det var der det dukket opp en ukjent kvinne under lunsjen første juledag i fjor. Kvinnen kalte seg Marie Steen.

I den omfattende bedragerisaken i tingretten er den «ukjente» kvinnen identifisert som Marie Madeleine Larsen. Hun har erkjent straffskyld for grovt bedrageri mot den 89 år gamle kvinnen og de 18 andre ofrene i bedrageritiltalen.

Aktor har lagt ned påstand om tre års ubetinget fengsel.

- Nå har du en time - Jeg har aldri blitt lurt sånn i hele mitt liv. Den siste gangen jeg var i telefonkontakt med henne, fikk hun en time på seg med å komme hit med de 2.000 kronene hun lånte. Hvis, ikke fikk hun klar beskjed om at jeg gikk til politiet, forklarte kvinnen.

I motsetning til flere av de andre ofrene, har 89-åringen ikke fått en krone tilbake fra tiltaltes advokat, som organiserer tilbakebetaling fra månedlige trekk i hennes trygd.

Halv flaske vin - Da hun hadde fått de 2.000 kronene, spurte hun også om hun kunne låne en flaske vin. Jeg hadde en halv flaske, og skulle få en hel kartong vin tilbake neste dag nøyaktig klokka 13.05 når hun og sønnen skulle komme med pengene. Kvinnen skulle flytte til Danmark, og kunne ikke ta med seg vinkartongen dit uansett.

«Verktøyene» for å få tillit og medlidenhet på nonnehjemmet var gjengangere fra de andre tiltalepunktene: tiltalte var ensom og kreftsyk, ansatt i helsevesenet, og VISA-kort, nøkler og lommebok var borte - denne gangen i et flyttelass. Men sønnen skulle komme neste dag og ordne opp.

Skuespillere Og tiltalte hadde ikke problemer med samtaletema denne gangen heller. Hun var i omgangskretsen til flere kjente forfattere og skuespillere. Det var kjent tema for den 89 år gamle kvinnen. Sønnen hennes hennes er skuespiller ved ett av de store teatrene i Oslo.

Mange navn

Heter i dag: Marie Madeleine Larsen
- født 27.10.1957
Har brukt: Inger Marie Nerby, Inger Marie Lärke, Maria Kristoffersen, Madeleine Larsen, Vigdis Olsen, Mia Olson, Madeleine Johansson, Signe Marie Selmer, Inger Hansen, Maria Magdalena Selmer, Mia Larsen.
Nyeste navn - fra Oslo tingrett 7. juni:
Maria Larsson, Mia Larsson, Marie Steen, Marie Steen-Larsson, Mia Hansen, Mary Steen.

Og så var det et par telefoner mens låneofferet hørte på - angivelig til sønnen, som bekreftet at han kom dagen med nøkler og kort og til et hotell om ledige rom.

- Han er borte. Død Ved første telefonpurring, fikk 89-åringen til svar at sønnen hadde vært utsatt for en bilulykke.

Og noen dager seinere kom det bare sms-svar om at «Han er borte.Død».

Men da var det også slutt på medlidenheten fra långiver.

- Dette var et klart vitne på 89 år, kommenterte tingrettsdommer Oddvar Ege da vitnemålet var over.

Tiltaltes forsvarer, advokat Sigmund Øien, fortalte i gpr at hans klient nå har startet tilbakebetaling.

- Denne kvinnen ville vært blant de først prioriterte, men det sto ikke noe beløp i tiltalen. Det er nok derfor hun ikke har fått noe tilbake så langt, sier Øien til Dagbladet.

Pastor og bibliotek To andre vitner fredag skjønte etter hvert hvem de hadde vært utsatt for gjennom Dagbladet. 

En pinsepastor på Lørenskog, som lånte bort 1.500 kroner, gjenkjente henne på bilder etter at hun hadde dukket opp i menigheten en lørdag i mars i år.

SKRØT AV VITNE:  - Dette var et klart vitne på 89 år, sa tingrettsdommer Oddvar Ege. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
SKRØT AV VITNE: - Dette var et klart vitne på 89 år, sa tingrettsdommer Oddvar Ege. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer

I slutten av januar fikk tiltalte «låne» 1.000 kroner av en ansatt på biblioteket i Lærdal. Sporene pekte mot sykehuset i Lærdal, der hun hadde dukket opp og straks ble gjenkjent.

En hudpleier i Tønsberg og en avdelingsleder i en bedrift i Akershus, som begge har fortalt sine historier i Dagbladet, var blant de andre vitnene fredag.

FRA TRE TIL TO DAGER.  Aktor Kristine Olsen og forsvarer Sigmund Øien foran prosedyren i straffesaken mot Marie Madeleine Larsen. Saken har gått raskere enn beregnet blant annet fordi tiltalte har erkjent straffeskyld i alle 19 punktene for grovt bedrageri. Saken blir dermed avsluttet allerede fredag. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET.
FRA TRE TIL TO DAGER. Aktor Kristine Olsen og forsvarer Sigmund Øien foran prosedyren i straffesaken mot Marie Madeleine Larsen. Saken har gått raskere enn beregnet blant annet fordi tiltalte har erkjent straffeskyld i alle 19 punktene for grovt bedrageri. Saken blir dermed avsluttet allerede fredag. FOTO: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer