Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik lurte Lærer-Harald elevene og snudde norsktimen på hodet

Skuespillere, strykere, hemmelige rullgardiner og røykmaskiner skapte en magisk time på Engebråten skole i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norsktime tidlig mandag morgen med gjennomgang av et Ibsen-drama høres ikke ut som starten på en drømmedag for en 14-åring. Men 13. februar skjedde det mirakler for klasse 9c på Engebråten skole i Oslo.

Norsklærer Harald Ødegaard hørte med klassen om hvordan det hadde gått med Peer Gynt-lesingen i helga, før han begynte å lese fra Peer Gynts drømmemøte med Huldra, Dovregubbens datter.

Først kom strykere inn og spilte Edvard Griegs musikk, så kom Huldra selv ut av et skap bakerst i klasserommet, før Peer Gynt selv kom brasende inn.

De neste to magiske minuttene vil aldri noen av elevene glemme. En helt vanlig norsktime var forvandlet til et levende drama.

Det elevene ikke visste da Peer Gynts møte med Huldra utspant seg, var at de ble filmet av skjulte kameraer og at de - etter foreldrenes godkjennelse - nå er med i Kunnskapsdepartementets kampanje for å rekruttere flere lærere.

«Gode lærere gjør faget levende!» er slagordet i departementes «Gnist»-kampanje.

MAGISK: Elevene sitter som fjetret mens Agnes Kittelsen og Anders Baasmo Christiansen spiller Huldra og Peer Gynt. Foto: Kunnskapsdepartementet
MAGISK: Elevene sitter som fjetret mens Agnes Kittelsen og Anders Baasmo Christiansen spiller Huldra og Peer Gynt. Foto: Kunnskapsdepartementet Vis mer

- Som lærer har man uante muligheter til å presse seg selv til å gjøre ting utradisjonelt, sier lærer Harald Ødegaard, som er kjent for å gjøre timene annerledes, til Dagbladet.

Lurer elevene Ødegaard jobbet sammen med skuespillerne Anders Baasmo Christiansen og Agnes Kittelsen og regissør Stefan Faldbakken, samt et reklamebyrå, for å gi elevene deres beste norsktime.

- Jeg synes det er viktig å by på seg selv som lærer. Jeg har gjort mange småting som går ut på å lure elevene litt, enten for at de skal lære noe eller våkne opp og være på vakt, forteller Ødegaard.

- Hva er det sprøeste du har utsatt elevene dine for?

- Jeg hadde et stunt en gang da vi jobbet med grammatikk. Elevene hadde en tendens til å skrive vanskelige og tunge setninger, og mange lot som de skjønte hva som sto i vanskelige setninger. Jeg allierte meg med helsesøster og skrev et brev til elevene på hennes brevark. I teksten sto det at elevene skulle vaksineres mot «substantivsjuka», og at de måtte møte opp alle sammen hos helsesøster for å få sprøyte.

- Hele poenget var at du måtte lese hele teksten for å forstå at det var tull. Da alle elevene kom opp til helsesøster, møtte de bare en stor bamse, før jeg kom fram og forklarte dem at de fra nå av måtte lese gjennom hele oppgaven, sier den spøkefulle læreren.

- Verdens viktigste jobb Det alvorlige bakteppet bak stuntet på Engebråten skole er en stadig økende lærermangel i norsk skole. Det kan mangle så mange som 18 000 allmennlærere i 2020, skriver VG i dag.

Det å få motiverte studenter inn på lærerhøyskolene og bevare dem i læreryrket, er helt avgjørende for å motvirke denne utviklingen.

KREATIV LÆRER: Harald Ødegaard er kjent for å gjøre timene varierte og morsomme.
KREATIV LÆRER: Harald Ødegaard er kjent for å gjøre timene varierte og morsomme. Vis mer

- Hva er det beste med læreryrket?

- Jeg har verdens viktigste jobb, det burde alle skjønne. Det er framtida vår vi lærere forvalter, og ikke minst får vi jobbe med unge mennesker som skal opp og fram og bidra. Vi utgjør en forskjell.

- Det er en ære å være lærer, og jeg er veldig ydmyk overfor jobben,  sier lærer Ødegaard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling