Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik lurte restauranten gjestene til å tro at de spiste forhistorisk dyr

Nå har DNA-prøve avslørt svaret.

BLE LURT: I 1951 ble flere gjester på en gallamiddag lurt til å tro at de spiste det forhistoriske dovendyret Megatherium. Det viste seg å være en eneste stor bløff. Denne illustrasjonen viser hvordan dovendyret skal ha sett ut. Arten levde for millioner av år siden, men skal ha blitt utryddet først for 12,000 år siden. Illustrasjon: NTB Scanpix
BLE LURT: I 1951 ble flere gjester på en gallamiddag lurt til å tro at de spiste det forhistoriske dovendyret Megatherium. Det viste seg å være en eneste stor bløff. Denne illustrasjonen viser hvordan dovendyret skal ha sett ut. Arten levde for millioner av år siden, men skal ha blitt utryddet først for 12,000 år siden. Illustrasjon: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I januar 1951 inviterte The Explorers Club sine medlemmer til en eksklusiv gallamiddag i ballsalen på Roosevelt Hotel.

Hovedattraksjonen var menyen, og arrangørene lovte blant annet grønn skilpaddesuppe, bisonstek og kjøtt fra en utdødd Megatherium - et elefantstort dovendyr.

Middagen utviklet seg til å bli en myteomspunnet affære, og det ble sagt at også mammut sto på menyen.

Christian Science Monitor skal ha rapportert i 1951 at «hovedattraksjonen på menyen var et hårete stykke 250 000 år gammelt mammutkjøtt», ifølge The Guardian.

Avslørt av DNA-sekvensering Men historien om både mammut og megatherium var - ikke overraskende - for god til å være sann.

Et av medlemmene av The Explorers Club, Paul Griswold Howes, fra Bruce museum, hadde ikke mulighet til å delta på middagen, og ba derfor om å få tilsendt en liten bit av kjøttet som en suvenir.

Det er denne suveniren - merket med navnet «megatherium» som nå har spent bein på hele historien. Forskere har nå analysert prøven, og kjøttet viser seg å stamme fra en havskilpadde.

- Jeg er sikker på at folk hadde lyst til å tro på historien Men de kunne ikke forestille seg at en PhD-student mange år seinere ville avsløre dette ved hjelp av DNA-sekvensering, sier Jessica Glass.

Glass studerer på Yale, og har bidratt i en forskningsartikkel om funnet i tidsskriftet PLOS ONE.

BEVISET: Det er denne suveniren - merket med navnet «megatherium» som nå har spent bein på hele historien. Forskere har nå analysert prøven, og kjøttet viser seg å stamme fra en havskilpadde. Foto: Yale Peabody Museum of Natural History / AP / NTB Scanpix
BEVISET: Det er denne suveniren - merket med navnet «megatherium» som nå har spent bein på hele historien. Forskere har nå analysert prøven, og kjøttet viser seg å stamme fra en havskilpadde. Foto: Yale Peabody Museum of Natural History / AP / NTB Scanpix Vis mer