Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«M: Maxwell Knight, MI5s Greatest Spymaster»

Slik lurte virkelighetens «M» nazistene. Husmor-spion infiltrerte Hitlers innerste sirkel

Ny bok avslører sju britiske spioner.

AVSLØRTE SPIONER: En ny biografi avslører sju britiske spioner. En av disse infiltrerte Hitlers innerste sirkel. Hitler avbildet i 1931 Foto: AP Photo
AVSLØRTE SPIONER: En ny biografi avslører sju britiske spioner. En av disse infiltrerte Hitlers innerste sirkel. Hitler avbildet i 1931 Foto: AP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sju britiske spioner har blitt avslørt i en ny biografi om Maxwell Knight, en MI5-agent på 1930-tallet.

Uventet funn
Identitetene til spionene avsløres i «M: Maxwell Knight, MI5s Greatest Spymaster», en ny biografi av historiker Henry Hemming. Det er antatt at Knight har vært inspirasjonen for «M» - sjefen for etterretningstjenesten - i Ian Flemings James Bond-bøker.

Ifølge The Guardian sier Hemming at det var et helt uventet funn.

- Jeg hadde ingen intensjon om å finne ut dette, men da jeg begynte å gå gjennom filene og bygget opp et bilde av hvem spionene til Knight var, skjønte jeg at med litt detektivarbeid kunne jeg finne navnene deres.

KAOTISK: Etter at tyskerne overga seg, og vendte snuta hjem, ble det tilnærmet kaotisk stemning i Oslos gater. Alt av tyske skilt og nazipropaganda skulle vekk. Video: NTB Scanpix Vis mer

Han innrømmer at absolutt bevis på spionenes sanne identiteter bare finnes i lukkede MI5-filer. Likevel er han 99,9 prosent sikker på at han har identifisert spionene.

Møtte Adolf Hitler
MI5 klarte å få en britisk spion til å infiltrere Adolf Hitlers innerste sirkel bare dager før utbruddet av andre verdenskrig, skriver Independent.

Historien om agenten, Kathleen Tesch, blir fortalt for første gang i biografien om Maxwell Knight.

Adolf Hitler under et opphold i de bayerske Alpene i Berchtesgaden, Tyskland i 1935. Hans gjester er ikke identifisert. Foto: AP Photo
Adolf Hitler under et opphold i de bayerske Alpene i Berchtesgaden, Tyskland i 1935. Hans gjester er ikke identifisert. Foto: AP Photo Vis mer

Tesch, med kodenavn M/T, hadde vært agent i under ett år da hun ble sendt på et topphemmelig oppdrag: Hun ble valgt ut til å komme seg nær nazistlederen Adolf Hitler, skriver Independent.

Hun var ikke det mest sannsynlige valget - hun var en husmor og hundeelsker som var kjent blant venner for kostymene hun kledde seg i. Likevel dro hun til Nazi-Tyskland, og poserte som et medlem av den britiske fascistgruppa kalt The Link.

MEIN KAMPF: Mein Kampf, på norsk Min kamp, er Adolf Hitlers ideologiske manifest og hovedverk. Foto: Matthias Balk
MEIN KAMPF: Mein Kampf, på norsk Min kamp, er Adolf Hitlers ideologiske manifest og hovedverk. Foto: Matthias Balk Vis mer

Tesch møtte Hitler i hans gjemmested i de tyske Alpene.

I et avsnitt fra boka, avslører hun sjokket når hun ble innkalt for å møte nazilederen.

- Jeg må innrømme at i det øyeblikket ble jeg redd.

Hun ble tydeligvis valgt fordi hennes etternavn hadde mye prestisje i Tyskland på denne tiden. Hun fikk møte Hitler ansikt til ansikt. Tesch skal ha brutt stillheten med bemerkninger som «for en vakker utsikt». Hitler ga henne en signert kopi av Mein Kampf.

- For å være ærlig, følte jeg meg ukomfortabel, ikke på grunn av viktigheten av møtet, men fordi de visste mye mer om meg enn jeg gjorde om dem!

Risikerte livet
Graham Pollard, kodenavn M/1, infiltrerte kommunistpartiet på 20- og 30-tallet. Han giftet seg med et fremtredende medlem av partiet som del av hans cover.

Vivian Hancock-Nunn, kodenavn M/7, var en advokat som jobbet som en MI5-agent dypt inne i den kommunistiske bevegelsen, og ga gratis juridiske råd til kommunistiske partipublikasjoner. Hun har mulig også lekket informasjon til aktorer om partimedlemmers forsvar i kommende rettssaker.

Ifølge The Guardian var Pollard og Hancock-Nunn de mest fremtredende av de sju, som Hemming sier risikierte livene sine i kampen, først mot Sovjet-Russland, deretter Nazi-Tyskland.

Mona Maund, kodenavn M/2, ga viktig etterretning om Melita Norwood, som var Sovjetunionens mest produktive britiske agent. Norwood tilbragte 40 år uoppdaget i det britiske atomprogrammet.

Gestapo-offiser

Eric Roberts, kodenavn M/F, ble «Jack King», som infiltrerte britiske høyregrupper under krigen ved å utgi seg for en Gestapo-offiser. Knight rekrutterte Roberts for å infiltrere det kommunistiske partiet og deretter Sir Oswald Mosleys britiske union av fascister.

Jimmy Dickson, kodenavn M/3, skrev komedier for BBC og bestselgende thrillere. Med Knights veiledning, utga Dickson seg som kommunist, deretter som fascist. Han ga regjeringen verdifull etterretning på begge områder.

Olga Grey, kodenavn M/12, ble rekruttert over et slag golf. Grey fikk oppdraget å infiltrere det kommunistiske partiet og avdekket en kommunistisk celle som opererte på Woolwich Arsenal.