DREPT: Avhopperen «Saleh» bekrefter at «Jihadi John», Mohammed Emwazi, selv drepte det japanske gisselet Kenji Goto 30. januar. Foto: SITE / REUTERS / NTB SCANPIX
DREPT: Avhopperen «Saleh» bekrefter at «Jihadi John», Mohammed Emwazi, selv drepte det japanske gisselet Kenji Goto 30. januar. Foto: SITE / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Slik manipulerer de gislene til å være rolige på video

Avhoppet IS-medlem forteller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange har undret seg over at gislene som henrettes i IS-videoene med «Jihadi John» (Mohammed Emwazi), er så rolige kort tid før de blir halshogd. En avhopper fra organisasjonen, «Saleh», kaster nå lys over hvordan gislene blir manipulert, i et intervju med britiske Sky News.

«Saleh» forteller at gisler jevnlig blir utsatt for falske henrettelser, og at de derfor får en falsk trygghetsfølelse. Når de blir filmet, innser de rett og slett ikke at de skal dø.

«Bare gjester» «Saleh», som nå har flyktet til Tyrkia, sier han ble rekruttert til IS nettopp for å overbevise gislene om at de ikke var i livsfare.

- Han (Emwazi) sa til meg: «Si til dem 'ikke noe problem, bare video, vi skal ikke drepe deg, vi vil at regjeringen din slutter å angripe Syria. Vi har ikke noe problem med dere, dere er bare våre gjester'.» Men jeg var sikker på at de kom til å dø, sier den tidligere oversetteren.

«Saleh» bekrefter at Emwazi faktisk er IS' sjefbøddel for utenlandske gisler, og sier han var vitne til at den japanske frilansjournalisten Kenji Goto ble halshogd 30. januar.

- Jeg så det, på avstand, sier han.

Han forteller også hva som skjedde med liket av Goto etter henrettelsen.

- Etter at han var drept, kom tre eller fire personer, tok liket og la det i en bil. John dro i en annen retning.

Respektert Avhopperen sier 26-årige Emwazi er respektert for sin vilje til å drepe.

- Kanskje det er fordi han bruker kniv, jeg kan ikke skjønne hvorfor han er så sterk. Alle kan drepe en syrisk mann, men utlendinger er det bare John som kan drepe.

Et annet virkemiddel for å manipulere gislene var å gi dem arabiske navn, ifølge «Saleh». Kenji Goto ble f.eks. kalt Abu Saad.

- Når de sa «Abu Saad» direkte til Goto, slappet han av, sier avhopperen.

- Dominert av utlendinger Det er to uker siden britiske myndigheter avslørte at «Jihadi John» er identisk med London-mannen og dataprogrammereren Emwazi. I helga ble det kjent at han skal ha unnskyldt seg overfor sin familie for problemene avsløringen av identiteten har påført dem. For øvrig viser han ingen tegn til anger.

«Saleh» forteller at i IS' «hovedstad» Raqqa er 70 prosent av styrkene utlendinger, som besitter de fleste befalsstillingene.

Ifølge Dagbladets opplysninger er det ca. 150 nordmenn som tjenestegjør eller har tjenestegjort i IS eller den al-Qaida-allierte gruppa al-Nusra-fronten.