Slik manipulerer de gislene til å være rolige på video

Avhoppet IS-medlem forteller.

DREPT: Avhopperen «Saleh» bekrefter at «Jihadi John», Mohammed Emwazi, selv drepte det japanske gisselet Kenji Goto 30. januar. Foto: SITE / REUTERS / NTB SCANPIX
DREPT: Avhopperen «Saleh» bekrefter at «Jihadi John», Mohammed Emwazi, selv drepte det japanske gisselet Kenji Goto 30. januar. Foto: SITE / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mange har undret seg over at gislene som henrettes i IS-videoene med «Jihadi John» (Mohammed Emwazi), er så rolige kort tid før de blir halshogd. En avhopper fra organisasjonen, «Saleh», kaster nå lys over hvordan gislene blir manipulert, i et intervju med britiske Sky News.

«Saleh» forteller at gisler jevnlig blir utsatt for falske henrettelser, og at de derfor får en falsk trygghetsfølelse. Når de blir filmet, innser de rett og slett ikke at de skal dø.

«Bare gjester» «Saleh», som nå har flyktet til Tyrkia, sier han ble rekruttert til IS nettopp for å overbevise gislene om at de ikke var i livsfare.

- Han (Emwazi) sa til meg: «Si til dem 'ikke noe problem, bare video, vi skal ikke drepe deg, vi vil at regjeringen din slutter å angripe Syria. Vi har ikke noe problem med dere, dere er bare våre gjester'.» Men jeg var sikker på at de kom til å dø, sier den tidligere oversetteren.

«Saleh» bekrefter at Emwazi faktisk er IS' sjefbøddel for utenlandske gisler, og sier han var vitne til at den japanske frilansjournalisten Kenji Goto ble halshogd 30. januar.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer