Slik markeres 1. mai nær Frihetsparken i Pnom Penh

Også i Istanbul preges 1. mai av harde konfrontasjoner etter myndighetenes demonstrasjonsforbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens LO-medlemmer fyller Youngstorget, må deres fagforeningskolleger rundt omkring i verden slåss hardt for å gjøre sin stemme hørt på 1. mai.

Både i Kambodsjas hovedstad Pnom Penh og i Istanbul i Tyrkia har det i dag kommet til harde sammenstøt mellom demonstranter og politi.

Slik bildet over viser, har politiet i Pnom Penh i dag slått hardt ned på demonstrantene, blant annet med batonger.

- Et overgrep - Situasjonen nå er et overgrep mot våre rettigheter, fordi vi tvinges til å gjøre andre jobber for å forsørge familien, sier fagorganiserte Yorm Sothea til Phnom Penh Post.

Hun demonstrerte tidligere i dag ved Naga Bridge nær Frihetsparken, og forklarer at hun protesterer mot forbudet mot å samles og for å bedre arbeidernes lønn.

Myndighetene i Pnom Penh har avslått en felles søknad fra mer enn ti fagforeninger om å holde en markering i Frihetsparken, og har dermed gitt navnet en ironisk klang.

Opprørspolitiet brukte voldelige metoder i dag, for å holde demonstrantene tilbake fra plassen.

«Disse sikkerhetsstyrkene ser ut til å være avhengige av å slå folk.. Hver gang de vil spre demonstranter, slår de folk, og ikke en av dem har blitt arrestert», sa Sam Ath i menneskerettsorganisasjonen Licado ifølge PressTV.

- Irrasjonelt forbud I Tyrkia har statsminister Tayyip Erdogan prøvd å skape ro ved å stenge den symbolsk viktige Taksim-plassen i sentrum av Istanbul for fagforeninger.

I formiddag har det haglet med stein og molovtov-cocktailer, og politiet har tatt i bruk tåregass og vannkanoner for å slå tilbake demonstrantene

<strong>TÅREGASS:</strong> Fagforeningene godtar ikke forbudet mot å demonstrere på den symbolsk viktige Taksim-plassen i Istanbul på 1. mai, og mange demonstranter kjemper for å komme seg dit. Her gjør en demonstrant seg klar til å slenge tilbake en tåregassgranat mot opprørspolitiet. Foto: AFP PHOTO/BULENT KILIC
TÅREGASS: Fagforeningene godtar ikke forbudet mot å demonstrere på den symbolsk viktige Taksim-plassen i Istanbul på 1. mai, og mange demonstranter kjemper for å komme seg dit. Her gjør en demonstrant seg klar til å slenge tilbake en tåregassgranat mot opprørspolitiet. Foto: AFP PHOTO/BULENT KILIC Vis mer

«Vi kommer til å være på Taksim-plassen til tross for det irrasjonelle og ulovlige forbudet. Alle veier vil lede til Taksim 1. mai, og vår kamp for arbeid, likhet, frihet, rettferdighet og fred vil fortsette», heter det i følge Reuters i en felles uttalelse fra fagforeningene i går.

Taksim-plassen har en viktig plass i bevisstheten til Tyrkias fagorganiserte og opposisjonelle. Protestene mot Erdogans regjering som grep slik om seg i mai i fjor, begynte her. Også da prøvde myndighetene seg med et forbud mot å demonstrere på Taksim-plassen 1. mai - med opptøyer og gatekamper som resultat.

1977: 34 drept Ifølge BBC er det ventet at cirka 20 000 politifolk skal utplasseres rundt Taksim-plassen i dag, for å holde tilbake de av flere tusen 1. mai-demonstranter som prøver å trosse forbudet mot å innta Taksim-plassen.

Plassen har også historisk hatt en stor betydning for fagorganiserte i Tyrkai.

I 1977 ble ifølge nyhetsbyrået Associated Press 34 mennesker drept på plassen, da det ble skutt inn i menneskemassen fra en nærtliggende bygning.

<strong>EKSPLOSJON:</strong> Her eksploderer fyrverkeri under dagens 1. mai-markering i Istanbul, som preges av vannkanoner, tåregass og steinkasting. Foto: REUTERS/Umit Bektas
EKSPLOSJON: Her eksploderer fyrverkeri under dagens 1. mai-markering i Istanbul, som preges av vannkanoner, tåregass og steinkasting. Foto: REUTERS/Umit Bektas Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer