Et sjeldent syn:  I Afghanistan bruker mange kvinner burka. Blant menn er det mindre populært. Derfor skapte denne marsjen blandede følelser blant tilskuerne i Kabul torsdag. Foto: REUTERS/Mohammad Ismail
Et sjeldent syn: I Afghanistan bruker mange kvinner burka. Blant menn er det mindre populært. Derfor skapte denne marsjen blandede følelser blant tilskuerne i Kabul torsdag. Foto: REUTERS/Mohammad IsmailVis mer

Slik markerte de afghanske mennene kvinnedagen

Disse afghanske mennene marsjerte gjennom Kabul iført burkaer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Våre myndigheter kommer til å feire kvinnedagen på lukrative hoteller, vi ønsket å markere den på gata, sier den 29 år gamle aktivisten Basir til Reuters.

Torsdag marsjerte han og rundt 20 andre menn gjennom Kabuls gater iført heldekkende burkaer. Demonstrasjonen deres var knyttet til Talibans fremmarsj i landet og deres strenge regime.

Ville vise sympati for kvinner
Demonstrantene uttrykte sympati for kvinnenes situasjon ved å selv ikle seg det religiøse plagget.
- En av de beste måtene å forstå hvordan kvinner har det er å selv ha på seg burka, mente demonstrantene tilknyttet gruppen «Afghan Peace Volunteers».

For å understreke budskapet gikk de med merker der det stod "likhet" og "Ikke fortell andre hva de skal ha på seg".

Ble møtt med skepsis Deres aksjon ble møtt med blandede følelser av tilskuerne i den afghanske hovedstaden. Noen var sinte, andre var lattermilde, imens enkelte viste klare tegn på forvirring.

 Politimannen Javed Haidari uttrykte følgende under marsjen:

- Hva er poenget med dette. Alle kvinnene i min familie går med burka, og jeg ville ikke latt dem gå uten, sa Haidari, og fikk støtte fra andre i flokken rundt.

- De prøver å få oss til å skamme oss
Selv om Taliban har frontet bruken av det religiøse plagget, er den også svært vanlig over hele landet. Uavhengig av den religiøse opprørsgruppen.
- Vi trenger ikke noen til å forsvare våre rettigheter. Dette er bare et utenlandsk prosjekt for å skape et negativt bilde av burkaen og landet vårt. De prøver å få de av oss som bruker den til å skamme oss, sa Medina Ali, en seksten år gammel student.

En annen kvinne tok det hele med stor ro.

- Min far og sønn sier at jeg må ta burkaen av, men jeg er vant med den. Jeg har brukt burka i 35 år, sa Bibi Gul.

Den internasjonale kvinnedagen er 8. mars.

 Opptøyer:  Kvinnevold er et problem som er sterkt på agendaen i Afghanistan. her demonstrerer en helt annen gruppe for kvinners rettigheter, to snaue uker før demonstrasjonen til «Afghan Peace Volunteers». Foto: AP Photo/Massoud Hossaini
Opptøyer: Kvinnevold er et problem som er sterkt på agendaen i Afghanistan. her demonstrerer en helt annen gruppe for kvinners rettigheter, to snaue uker før demonstrasjonen til «Afghan Peace Volunteers». Foto: AP Photo/Massoud Hossaini Vis mer