<strong>INNKREVERE PÅ DØRA:</strong>: Oslo kommune, LNU og Barne- og likestillingsdepartementet krever alle millionbeløp fra SOS Rasisme. Her holder SOS Rasisme til i Trondheim.  De to lokalene eies av Aktivisteiendom AS som igjen er heleid av SOS Rasisme. FOTO: LENA KNUTLI / Dagbladet
INNKREVERE PÅ DØRA:: Oslo kommune, LNU og Barne- og likestillingsdepartementet krever alle millionbeløp fra SOS Rasisme. Her holder SOS Rasisme til i Trondheim. De to lokalene eies av Aktivisteiendom AS som igjen er heleid av SOS Rasisme. FOTO: LENA KNUTLI / Dagbladet Vis mer

Slik mener de at SOS Rasisme jukset og løy

SOS Rasisme kan stå foran økonomisk ruin når ledelsen til uka må møte i retten - beskyldt for massivt juks og fanteri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag starter rettssaken der Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) anklager SOS Rasisme for omfattende medlemsjuks og misbruk av pengestøtten de har mottatt.

Søksmålet er på 9,7 millioner kroner. Kravet gjør saken til den klart største av sin art i norsk historie.

Kritikken mot de ansvarlige i SOS Rasisme er knallhard. I prosesskrivet LNU har levert til Haugaland tingrett heter det:

«Misligholdende er, både enkeltstående og ikke minst sett i sammenheng, massive, og med overveiende sannsynlighet bevisst svikaktige.»

<strong>SAKSØKER:</strong> Generalsekretær Tale Hungnes i Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) vil ha tilbake nærmere 10 millioner kroner fra SOS Rasisme. Hungnes er tidligere leder i Changemaker, Kirkens Nødhjelps ungdomsbevegelse. Foto: LNU
SAKSØKER: Generalsekretær Tale Hungnes i Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) vil ha tilbake nærmere 10 millioner kroner fra SOS Rasisme. Hungnes er tidligere leder i Changemaker, Kirkens Nødhjelps ungdomsbevegelse. Foto: LNU Vis mer

LNU mener bruddene er så alvorlige at de oppfyller kriteriene for krav om tilbakebetaling. Kravet tilsvarer tre år med utbetalt støtte. Midlene kommer opprinnelig fra staten.

Kuppet Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av det knøttlille kommunistiske partiet Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og de viktigste maktposisjonene i organisasjonen.

Kuppmakerne har siden 90-tallet hatt avgjørende innflytelse over SOS Rasisme - og organisasjonens etterhvert store pengebinge, som er basert på offentlige midler.

Av den en gang så stolte antirasistiske organisasjonen, Europas største i sitt slag, er lite som det var. Som Dagbladet har dokumentert er det enorme medlemstallet basert på flere falske medlemmer.

Falske medlemmer I prosesskrivet beskriver LNU videre hvordan de mener at den profilerte antirasistiske organisasjonen har jukset til seg store pengesummer. Dette skal være gjort ved å:

• oppgi for høye medlemstall
• rapportere inn såkalte «papirlag» (lokallag uten aktivitet) i søknadene for å øke pengestøtten
• oppgi for lav alder på medlemmer, som sikrer mer støtte pr hode

<strong>LEDER:</strong> Trond Thorbjørnsen leder SOS Rasisme. 
Foto: SOS Rasisme
LEDER: Trond Thorbjørnsen leder SOS Rasisme. Foto: SOS Rasisme Vis mer

«Medlemslister viser at mange 'medlemmer' klart fremstår som rent fiktive og navn går igjen flere ganger», skriver LNUs advokat Steffen Brandstad.

Dagbladet har tidligere avslørt hvordan fiktive personer er oppført i medlemsregisteret.

Fjerne ledere og eiendom Et annet anklagepunkt er at lederne i mange lokallag faktisk ikke bor i det området lokallaget tilhører. LNU mener dette bryter med regelverket SOS Rasisme har forpliktet seg til å følge da de søkte om millionstøtten.

Med penger tildelt til antirasistisk grasrotarbeid hevder LNU at SOS Rasisme har misbrukt offentlige støtteordninger ved i stedet å bruke pengene på omfattende eiendomskjøp landet rundt.

LNU mener også at «SOS Rasisme i vesentlig  grad [har] brutt retningslinjene i sin forvaltning av midlene» gjennom å låne ut pengene til selskapet «Aktivisteiendom AS» og sentral aktivitet.

Rekordstøtte SOS Rasisme har i flere år hevdet å ha over 40 000 medlemmer. Det har utløst store pengebeløp i støtte fra det offentlige.

LNU, som er en sammenslutning av 98 ungdomsorganisasjoner, forvalter en støtteordning som skal sikre lokal aktivitet blant ungdom i Norge. SOS Rasisme har vært blant støttekongene de siste årene. De aksepterer ikke at overtrampene som er avslørt kan skyldes tilfeldige feil:

(...) De vedtatte retningslinjene er lettfattelige og organisasjoner med langt mindre ressurser og erfaring enn hva SOS Rasisme besitter, følger disse uten problemer.», står det i skrivet.

SOS Rasisme avviser SOS Rasisme har lenge nektet for at noen regelbrudd har funnet sted. De har gjentatte ganger anklaget ikke navngitte nynazister og andre rasister for å «stå bak» anklagene mot organisasjonen.

DETTE ER SAKEN:

• Medlemstriksingen i SOS Rasisme er
Norgeshistoriens største kjente tilfelle.

• Nå kreves SOS Rasisme for over 17 millioner kroner totalt fra ulike støttebevilgere. Kravene kan stige.

• Staten, Oslo kommune og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjonen (LNU) startet i 2009 og 2010 en gransking av SOS Rasisme.

• De tre instansene mener å ha funnet for høye medlemstall, investeringer i flere eiendommer med penger bevilget til antirasistisk arbeid og fiktive identiteter i medlemsregisteret.

• SOS Rasisme mener de ikke har bedrevet medlemsjuks og at investeringene ikke var i strid med regelverket.

• Dagbladet har avslørt og dokumentert hvordan medlemmer av det kommunistiske partiet Tjen Folket innehar flertallet av de høyest lønnede og viktigste posisjonene i organisasjonen.

I sitt prosesskriv til Haugaland tingrett avviser SOS Rasismes advokater at eventuelle brudd på LNU's regelverk kan føre til tilbakebetaling av hele tre år med tidligere utbetalt støtte. De hevder også at SOS Rasisme blir forskjellsbehandlet fra andre organisasjoner, men går ikke inn på påstandene som presenteres av LNU.

Også statsråd Audun Lysbakken (SV) er på pengejakt. I sommer politianmeldte han SOS Rasisme for bedrageri og falsk forklaring. Politiet i Haugesund vurderer nå om de skal etterforske saken.

Les mer om SOS Rasisme her

<strong>POLITIANMELDTE:</strong> Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) har også forlangt tilbakebetaling av millioner av kroner fra SOS Rasisme. Foto: Jacques Hvistendahl
POLITIANMELDTE: Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) har også forlangt tilbakebetaling av millioner av kroner fra SOS Rasisme. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
<strong>MØTER FOR SOS RASISME:</strong> Daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (55) er SOS Rasismes mektige mann. Han er også nestleder i den ytterliggående kommunistiske organisasjonen Tjen Folket. Til uka må han i likhet med flere andre sentrale aktivister i SOS Rasisme forklare seg i retten.  Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
MØTER FOR SOS RASISME: Daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen (55) er SOS Rasismes mektige mann. Han er også nestleder i den ytterliggående kommunistiske organisasjonen Tjen Folket. Til uka må han i likhet med flere andre sentrale aktivister i SOS Rasisme forklare seg i retten. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer