FHI:

Slik mener de vaksinerte har blitt smittet

Enkelte har blitt smittet av coronaviruset til tross for å være fullvaksinerte, og for noen har sykdommen også fått et alvorlig utfall. FHI mener det er flere årsaker til at dette skjer.

FÅ TILFELLER: Det er få tilfeller blant fullvaksinerte i Norge. At enkelte får påvist viruset til tross for vaksine, er ikke overraskende, mener FHI. Foto: Heiko Junge / NTB
FÅ TILFELLER: Det er få tilfeller blant fullvaksinerte i Norge. At enkelte får påvist viruset til tross for vaksine, er ikke overraskende, mener FHI. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 116 000 +407
innlagt106 -8
døde 757
påvist smittet 157 000 000+831.3K
døde 3 270 000 +13.8K
Se mer

I tida etter at mange norske sykehjemsbeboere var å regne som fullvaksinerte, har det vært rapportert om et fåtall tilfeller av coronasmitte.

Blant annet ble det tidlig i april påvist smitteutbrudd blant fullvaksinerte beboere på sykehjem i både Ullensaker og i Sandnes. I Sandnes døde en av beboerne, men det er ikke kjent om det er coronasykdommen som var skyld i dødsfallet.

Også i Oslo er det registrert et fåtall dødsfall blant smittede fullvaksinerte.

Fredag ble det meldt om smitte blant to fullvaksinerte sykehjemsbeboere i Bergen, og tidligere denne uka ble viruset også påvist blant seks beboere på et sykehjem i Lindesnes kommune.

Lørdag melder sykehjemmet Villa Skaar i Lier kommune at tre fullvaksinerte beboere har fått påvist smitte der.

HAR UNDERSØKT TILFELLENE: Overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (midten) har sett nærmere på utbrudd på blant fullvaksinerte beboere på sykehjem. Her sammen med Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket og direktør Audun Hågå i Legemiddelverket på et pressemøte om status for coronavaksine og vaksinasjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
HAR UNDERSØKT TILFELLENE: Overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (midten) har sett nærmere på utbrudd på blant fullvaksinerte beboere på sykehjem. Her sammen med Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket og direktør Audun Hågå i Legemiddelverket på et pressemøte om status for coronavaksine og vaksinasjon. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Sørafrikansk mutasjon

FHI har undersøkt smittetilfellene på blant annet sykehjemmene Rovik bo- og behandlingssenter i Sandes og Gystadmyr bo- og aktivitetssenter i Ullensaker.

- Sammen har vi gått igjennom utbruddshåndtering og smittevernrutiner, samt kartlagt smittespredningen og innhentet informasjon om vaksinasjonsstatus og sykdomsforløp. Smitten har kommet inn via pårørende eller ansatte eller en kombinasjon av disse, sier overlege Are Stuwitz Berg i FHI til Dagbladet.

MANGE SMITTET: På Gystadmyr Bo- og aktivitetssenter på Jessheim i Ullensaker kommune, ble flere beboere smittet av coronaviruset tidligere i april - til tross for at de var fullvaksinerte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MANGE SMITTET: På Gystadmyr Bo- og aktivitetssenter på Jessheim i Ullensaker kommune, ble flere beboere smittet av coronaviruset tidligere i april - til tross for at de var fullvaksinerte. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

På begge sykehjemmene ble det påvist den sørafrikanske varianten av viruset. Denne varianten antas å være mer smittsom enn det «originale» coronaviruset og det antas at vaksinen også kan gi noe dårligere beskyttelse. Ifølge Berg var det totalt 16 beboere som ble bekreftet smittet i de to utbruddene.

- I disse utbruddene tror vi samspillet mellom virusvarianten som trolig smitter lettere, og en mulig redusert beskyttelse mot mild til moderat sykdom forårsaket av den sørafrikanske virusvarianten, har vært bidragene til smitte når viruset kom inn på sykehjemmet.

- Hvor mange av tilfellene har ført til alvorlig sykdom, og hvor mange tilfeller har medført dødsfall?

- Av personvernhensyn kan vi ikke gå ut med slike detaljer. Men det dreier seg om få tilfeller, svarer Berg.

LETTELSER: Helse- og omsorgsminister Bent Høie kunngjorde lettelser for fullvaksinerte under dagens pressekonferanse 28. april 2021. VIDEO: NTB Vis mer

Ikke overraskende

At enkelte sykehjemsbeboere blir smittet, er imidlertid ikke overraskende, ifølge FHI-overlegen. Han mener det heller ikke er overraskende at enkelte i denne populasjonen, altså eldre og svake, blir alvorlig syke til tross for at de er fullvaksinert.

- Vaksinene beskytter bedre mot alvorlig sykdom enn mot det å bli smittet og eventuelt få milde symptomer. Vaksineeffekten er også ofte bedre hos yngre voksne enn eldre voksne, og for noen av de eldste og svakeste vil vaksinen ikke virke godt nok, slik at de kan bli alvorlig syke, sier Berg.

Ifølge FHI er prosedyrene for vaksinasjon fulgt korrekt på begge sykehjemmene.

- Utbruddene lot seg stanse ved raskt iverksatte tiltak, god lokal utbruddshåndtering, og vaksinasjon, forteller Berg.

Få tilfeller

Tidligere i april viste statistikk fra FHI at blant de nærmere 300 000 nordmenn som hadde fått to doser av vaksinen på dette tidspunktet, var det bare 199 som hadde fått påvist viruset.

Det har tidligere vært anslått at vaksinene vi bruker i Norge, mRNA-vaksinene fra Pfizer/BioNTech og Moderna, gir rundt 95 prosents effekt mot sykdomsutviklingen. Dette betyr at 5 prosent kan bli smittet. De 199 som tidligere i april var bekreftet smittet, tilsvarer 0,07 prosent av dem som hadde fått to doser, skriver NTB.

- Vi vet jo at ingen vaksinasjon beskytter 100 prosent, så det er ikke overraskende at det kan dukke opp smitte og sykdom hos vaksinerte. Heldigvis har det vært få slike hendelser blant landets 40 000 sykehjemspasienter, har avdelingsleder Line Vold i FHI tidligere sagt til Dagbladet.

Lettelser for vaksinerte

Onsdag valgte helseminister Bent Høie å innføre ytterligere lettelser for fullvaksinerte nordmenn.

- Fullvaksinerte kan ha nærkontakt med andre fullvaksinerte og fullvaksinerte i risikogruppen. Fullvaksinerte kan ha nærkontakt med uvaksinerte som ikke er i risikogruppen, sa Høie på pressekonferansen onsdag.

I det offentlige rom blir det inntil videre slik at de samme rådene og reglene gjelder for alle.

Videre sa helseministeren at det etter hvert også kan komme flere lettelser for fullvaksinerte som har fått vaksinesertifikat.

Første versjon av dette sertifikatet er ventet tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer