ÅSTEDSBEFARING I GARASJEN: Politibetjent Kjetil Moen ledet rettens befaring i garasjen der Vegard Bjerck ble drept i 2008. Foto: Benjamin A. Ward
ÅSTEDSBEFARING I GARASJEN: Politibetjent Kjetil Moen ledet rettens befaring i garasjen der Vegard Bjerck ble drept i 2008. Foto: Benjamin A. WardVis mer

Slik mener politiet at 44-åringen beveget seg etter drapet

Viste retten rundt i garasjen hvor Vegard Bjerck ble drept med elleve knivstikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Retten og den tiltalte i Skøyen-drapet var på befaring på Hofftunet i Oslo i dag. 18. desember 2008 ble Vegard Bjerck drept i garasjeanlegget med 11 knivstikk.

Politibetjent Kjetil Moen guidet retten gjennom garasjeanlegget, opp en trappegang og ut bakveien. Deretter viste han fram ruta politiet mener den drapstiltalte 44-åringen valgte å ta hjem til leiligheten.

Tidligere målinger viser at den lar seg spasere i rolig gange på rundt to minutter.

- Det er viktig for retten å få et helhetsinntrykk fra åstedet. Det er mange vitner fra området som skal vitne under rettssaken og nå får man muligheten til å se hvor de har stått, sier statsadvokat Svein Holden til Dagbladet.

- Uskyldig I går startet rettssaken mot en 44 år gammel tidligere næringslivsleder som er tiltalt for drapet på Vegard Bjerck (43) med elleve knivstikk i en garasje på Skøyen i Oslo, torsdag 18. desember 2008.

Mannen erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen om forsettelig drap, men innrømmet å ha ripet opp og begått hærverk på flere biler.

Fire hovedbevis Statsadvokat Svein Holden la fram fire hovedbevis mot 44-åringen:

• Skadeverket 44-åringen har innrømmet på bilene i garasjen. Frustrert over dobbel- og feilparkeringer ripet han opp lakken på bilene som hevn.

• Fruktkniven funnet hjemme hos 44-åringen, som aktoratet mener er brukt til å drepe Vegard Bjerck, basert på en undersøkelse av et av Bjercks ribbein og kniven, gjort av tyske krimteknikere.

• En politihund som kort tid etter drapet fulgte et spor fra garasjen og fram til inngangsdøra til 44-åringens boligblokk.

• Aktor hevder at 44-åringen mangler alibi for drapstidspunktet. Det er registrert at 44-åringen sendte en chattemelding fra sin laptop hjemme klokka 16:03,48 og en epost klokka 16:16,27.

- Mellom dette er det 11 minutter og 22 sekunder, konstaterer Holden.

Han mener dette var nok til å drepe Bjerck.

Den utløsende årsaken til drapet skal være 44-åringens trang til å skade feilparkerte biler.

- Vi mener at tiltalte begikk skadeverk på en eller flere biler i garasjen den dagen. Han ble oppdaget av Vegard Bjerck og drepte ham som en følge av det, sier Holden.

Gikk ikke ut I går forklarte 44-åringen seg i detalj om hva han og de to barna gjorde torsdagen da Bjerck ble drept. Fordi yngstejenta var syk og hjemme fra barnehagen, jobbet 44-åringen hjemme. Han kommuniserte med kolleger og forretningskontakter gjennom sin bærbare datamaskin.

All kontakt og mye av aktiviteten er logget. Dataene er en helt sentral del av bevismaterialet for begge parter i saken.

Mannen hevdet at han overhodet ikke hadde forlatt leiligheten den dagen. Den eldste datteren kom hjem fra skolen rundt 16:00, forklarte han. Dette er elleve minutter før drapet skal ha blitt begått, og over tre minutter før det ble registrert at han var tilbake på maskinen og sendte en chatte-melding til en kollega.

Eposter kan hjelpe - De hevder altså at min klient er så forrykt at han forlater leiligheten noen få minutter og dreper en mann før han kommer tilbake og fortsetter å ta seg av sine to barn og jobben, sier forsvarer Knut Lindboe.

I tillegg til den loggførte kontakten med kolleger strides partene om ytterligere sju aktiviteter på mannens laptop. Seks eposter, hvorav to er jobb-relevante, ble åpnet i det tidspunktet mannen ifølge politiet drepte Bjerck.

Om epostene ble åpnet av et anti-virusprogram, eller om 44-åringen selv må ha vært tilstede, kan vise seg helt avgjørende for utfallet i saken.

At en nettside lagret data, kalt informasjonskapsel, på maskinen 16:13,13, drøye to minutter etter antatt tidspunkt for drapet, mener forsvaret beviser at mannen var ved maskinen allerede da. Stort sett skjer dette når man åpner en nettside første gang.

Torsdag vitner noen av landets fremste eksperter, blant annet fra Kripos og data-etterforskningsselskapet Ibas, for å kaste lys over disse sporene.

Chattet med kona Først dagen etter, 19. desember, hadde 44-åringen kontakte med kona, som var bortreist på jobb. De to tekstet på Skype. Loggen statsadvokaten la fram

«Hei, hei. Ville bare vite hvordan det gikk med deg. Har du sett det som har skjedd i garasjen?»

44-åringen svarer kona med følgende:

«Har snakket med henne (parets datter, red. anm.) om hendelsen (drap med kniv?), men jeg forsto ikke helt. Må fullføre mitt prosjekt for konkurransen i kveld. God natt.»

DREPT HER: I denne delen av garasjen ble Vegard Bjerck drep. Politibetjent Kjetil Moen ledet rekognoseringen. Foto: Benjamin A. Ward
DREPT HER: I denne delen av garasjen ble Vegard Bjerck drep. Politibetjent Kjetil Moen ledet rekognoseringen. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer