Nye opplysninger i Lørenskog-saken:

Slik mener politiet gåten kan løses

To og et halvt år etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant, mener politiet en løsning begynner å tegne seg. Ny informasjon gir håp. Nå mangler bare de siste svarene som skal få brikkene til å falle på plass.

JAKTER SVAR: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem på Fjellhamar 31. oktober i 2018. Siden har ingen sett henne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
JAKTER SVAR: Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem på Fjellhamar 31. oktober i 2018. Siden har ingen sett henne. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert

Kanskje tok det bare noen minutter å få henne til å forsvinne sporløst. Men det har tatt både måneder og år å forsøke å finne ut hvordan det skjedde.

Nærmest som en prikk-til-prikk-tegning forsøker politiet fortsatt å få fram et bilde som til slutt er så tydelig at det gir svaret på hva som skjedde med Anne-Elisabeth Hagen den 31. oktober i 2018.

Nye opplysninger har den siste tida kommet inn hos politiet. Kanskje vil de sammen gi en løsning på mysteriet.

- Hvis brikkene treffer hverandre, så ser vi at puslespillet kan gå opp og løsningen komme. For at det skal skje, er vi avhengig av å få de riktige svarene. Vi har fortsatt relevante etterforskningsskritt igjen, som vi mener kan lede oss til en løsning, sier påtaleansvarlig Gjermund Hanssen til Dagbladet.

POSITIV: Påtaleansvarlig Gjermund Hanssen forsikrer om at etterforskningen i Lørenskog-saken på ingen måte har strandet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
POSITIV: Påtaleansvarlig Gjermund Hanssen forsikrer om at etterforskningen i Lørenskog-saken på ingen måte har strandet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Har fått nye svar

Siden mai i fjor har han jobbet på fulltid med Lørenskog-saken. Det nærmer seg ett år siden. I slutten av august tok han også jobben som påtaleansvarlig. Da var det allerede gått fire måneder siden milliardær Tom Hagen ble pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drapet på sin kone.

Etter ti dager i varetekt, slapp milliardæren ut av fengsel. Siden har mange hatt inntrykk av at politiets arbeid står i stampe. At det har gått for lang tid. At framskrittene blir stadig færre, svarene få og altfor mange spørsmål fremdeles står ubesvart til at man noen gang vil komme til en løsning.

Det er et inntrykk politiinspektøren ikke deler.

- Vi jobber med en komplisert og krevende sak, men som vi mener det er potensial til å løse. Svarene vi får fortløpende, fra både avhør, tekniske analyser og så videre, plasseres inn i tidslinja vi har og bidrar til nye svar, forsikrer Hanssen.

De mystiske e-postene

Kritikken har imidlertid vært hard underveis, både fra Tom Hagens advokat, Svein Holden, og fra milliardærekteparets barn. Ikke bare fordi etterforskningen har tatt lang tid - det har i tillegg vært pekt både på tunnelsyn og det som har vært opplevd som beskyldninger fra politiet om motvilje hos Hagen selv.

Sporene som lå igjen i Sloraveien etter at Anne-Elisabeth forsvant, var mange. Siden har flere funn blitt tilført saken. Overføringer av kryptovaluta, tusenvis av timer med overvåkningsvideoer og e-poster med utpressing er bare noe av det politiet har hatt å jobbe med.

Likevel holder politiet fast på at Tom Hagen selv er skyldig i konas dødsfall i en eller annen form. At tingrettens beslutning om å varetektsfengsle 70-åringen var riktig. Og at lagmannsrettens avgjørelse om løslatelse var feil.

Det innebærer i så fall også at han ved to anledninger, enten selv eller ved hjelp av andre, fikk sendt krypterte e-poster til sin advokat med setninger som «Tom du nå klart for forhandel? Du nå understå fucke oss mistak?» og «LIKE IKKE DENNE DEAL? OK. VI FERDIG.»

Hanssen forsikrer om at politiet, til tross for at siktelsen mot Tom Hagen snart har stått ved lag i ett år, ikke har lagt bort hypotesen om at Anne-Elisabeth ble kidnappet. Han ønsker likevel ikke å gi noen detaljert beskrivelse av politiets teorier om antatt hendelsesforløp eller mest sentrale tidspunkter.

- Vi anser ulykke, selvdrap og frivillig forsvinning som svært lite sannsynlig. Men i tillegg til drapshypotesen jobber vi fortsatt aktivt med bortføringshypotesen, sier politiinspektøren uten å ville utdype ytterligere om detaljer i tidslinjen.

MULIGE FUNN: Disse små, blågrønne flekkene kan indikere at politiet har funnet nye blodspor i Tom Hagens bolig i Sloraveien 4. Foto: NTB Scanpix / Reporter: Marie Røssland Vis mer

Nye avhør og beslag

De enorme mengdene med materiale politiet har hentet inn i etterforskningen, har gitt både håp om oppklaring og hodebry. Håp fordi det med så mye materiale er vanskelig å forestille seg at svaret ikke ligger der et sted. Hodebry fordi det har krevd ekstreme ressurser av Øst politidistrikt. Allerede har saken kostet flere titalls millioner bare i ekstrabevilgninger.

Da Dagbladet i fjor høst ba om en opptelling av materialet politiet sitter med, var svaret 3400 beslag, 600 vitneavhør og 6000 timer med videomateriale. Omfanget har bare fortsatt å vokse - også den siste tida.

- I tillegg til informasjonen vi hentet inn tidligere, fortsetter vi å hente inn ny informasjon. Det er snakk om nye vitneavhør, beslag og utleveringsbegjæringer. Materialet omfatter video, bompasseringer, teledata og elektroniske spor som anses som relevante.

Det kanskje viktigste avhøret, har imidlertid uteblitt. Tom Hagen selv har nektet å stille til nye samtaler hos politiet siden i fjor sommer, og har ifølge sin advokat ingen planer om å stille til nye, med mindre det dukker opp ny informasjon i saken. Så seint som i februar uttalte også Hagens forsvarer at han forventet at saken vil bli henlagt for hans klients vedkommende.

PREGET: Svein Holdens advokatkollega Mikkel Toft Gimse forteller hvorfor avhøret av Tom Hagen måtte avbrytes. Video: Emilie Rydning Vis mer

Politiets håp

Blant de siste svarene som har kommet inn, er blant annet analyser av det såkalte trusselbrevet som ble funnet i eneboligen i Sloraveien dagen Anne-Elisabeth forsvant. Et fem sider langt brev skrevet på gebrokken norsk. Et brev med både pengekrav og trusler mot navngitte familiemedlemmer.

Nylig kunne politiet gå ut med at nye analyser av brevet var fullført. Rapporten slo fast at den eller de som har skrevet brevet, er norsk. Nå håper politiet på flere liknende konklusjoner som kan bringe dem videre.

- Vi jobber for å få gjennombrudd på flere områder. Et gjennombrudd på krypto-sporet ville selvsagt vært svært positivt, men det samme gjelder for eksempel relevante personers plassering på gitte tidspunkt, som er relevante for tidslinja, forklarer Hanssen.

- Et langt tidsperspektiv

I tillegg til de nevnte sporene, prioriteres det ifølge politiinspektøren også arbeid med såkalte handlingsrelaterte spor fra åstedet - blant annet analyser av de ni avtrykkene avsatt med sko av merket Sprox.

Det samme gjelder analyser av strips fra Biltema samt konvolutten og brevpapiret fra Clas Ohlson, som trusselbrevet var skrevet på.

Materialet begrenser seg imidlertid ikke til funn på åstedet. Heller ikke til datoen Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra Fjellhamar i Lørenskog. Langt ifra.

- Hvis et vitne har en forklaring langt tilbake i tid, så kan det være interessant å se på for eksempel teledata eller andre elektroniske spor som kan bidra til å verifisere opplysningene. Vi ser på forberedelser, gjennomføring og etterfølgende handlinger gjennom alle tilgjengelige kilder og over et langt tidsperspektiv, ikke bare omkring 31.10.2018, sier Hanssen.

Dagbladet har vært i kontakt med Hagens forsvarer, Svein Holden, i forbindelse med denne artikkelen. Advokaten skriver i en SMS at han ikke har noen kommentar til politiets opplysninger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer