Slik minnes de Ronny: - Snillheten selv

Familie, venner og kolleger er i sorg over tapet av Ronny Nygård (43), som ble funnet død på en parkeringsplass 1. juni. En mann i 20-åra er siktet for drapet.

FUNNET DØD: Ronny Nygård jobbet på ferja MF «Ole Bull», som går i rute mellom Breistein i bydelen Åsane i Bergen og Valestrand på Osterøy. 1. juni ble han funnet død på en parkeringsplass i Åsane. En mann i slutten av 20-åra er siktet for drap på Nygård. Foto: Med tillatelse/Privat
FUNNET DØD: Ronny Nygård jobbet på ferja MF «Ole Bull», som går i rute mellom Breistein i bydelen Åsane i Bergen og Valestrand på Osterøy. 1. juni ble han funnet død på en parkeringsplass i Åsane. En mann i slutten av 20-åra er siktet for drap på Nygård. Foto: Med tillatelse/PrivatVis mer

- Det er bare trist, trist, trist.

Helge Kalvenes er kaptein på ferja MF «Ole Bull», som går i rute mellom Breistein i bydelen Åsane i Bergen og Valestrand på Osterøy.

Her jobbet Kalvenes tett på avdøde Ronny Nygård i 14 år.

Torsdag ble det kjent at en mann i slutten av 20-åra er pågrepet og siktet for drapet på ferjemedarbeideren Nygård, som 1. juni ble funnet død på en parkeringsplass i bergensbydelen Åsane.

Kalvenes maler et bilde av en høyt verdsatt kollega.

- Han var et bra menneske på alle måter. Veldig godt likt, og flink i arbeidet sitt. Blant kolleger var alle veldig glade i ham, sier ferjekapteinen.

- Det var et stort tap da Ronny gikk bort.

Følte seg velkommen

Nygårds minnesider hos Hauglandshella begravelsesbyrå er det en lang rekke mennesker som har skrevet en siste hilsen.

Blant dem er Adelheid Links. Hun bor ett minutt fra ferjekaia på Valestrand, og reiser ofte med MF «Ole Bull».

- Ronny har vært en person som jeg, i likhet med mange, har verdsatt høyt siden han kom hit som billettør på ferja, sier Links til Dagbladet.

RONNY NYGÅRD: Her på et passbilde fra 2012. Foto: Politiet
RONNY NYGÅRD: Her på et passbilde fra 2012. Foto: Politiet Vis mer

- Jeg er av typen som har veldig sosialangst, men Ronny hadde et veldig behagelig og godt vesen som gjorde at enten jeg satt i salongen eller jeg kom kjørende så fikk jeg et smil og en kommentar som gjorde at jeg følte meg velkommen om bord, på ekte.

- Blid og grei

Links møtte Nygård på ferja bare dager før han døde. Da snakket de to om Links' forestående bryllup, som fant sted på nettopp MF «Ole Bull» i sommer.

- Han gledet seg til det, for han skulle jobbe om bord den dagen. Jeg ble glad, for han var så engasjert, og jeg syntes det var stas at han skulle jobbe, og dermed være en del av den store dagen.

Valestrand-kvinnen sier at Nygård vil bli savnet, både av henne og alle de andre reisende.

- Han var blid og grei mot alle. Jeg har aldri møtt noen som har hatt noe negativt å si om ham.

Hun forteller om sterke reaksjoner i lokalsamfunnet på Nygårds død.

- Folk reagerte stort sett på samme måten: «Kan det være sant?» Det er veldig surrealistisk og vondt for veldig mange.

FERJEBRYLLUP: Adelheid Links giftet seg om bord på MF «Ole Bull» i sommer. Bare dager før Ronny Nygård døde, snakket de to om det forestående bryllupet. Nygård skulle nemlig være på jobb den dagen. Foto: Ola Braathen Reigstad
FERJEBRYLLUP: Adelheid Links giftet seg om bord på MF «Ole Bull» i sommer. Bare dager før Ronny Nygård døde, snakket de to om det forestående bryllupet. Nygård skulle nemlig være på jobb den dagen. Foto: Ola Braathen Reigstad Vis mer

- Varm og rettferdig

Magne Greve er i dag pensjonist, men pendlet i mange år med ferja til og fra jobb i Bergen.

- Jeg minnes Ronny som en varm og rettferdig kar, som jeg ble kjent med da han var ansatt som billettør på MF «Ole Bull», sier Greve til Dagbladet.

- Vi hadde mange gode samtaler over en kopp kaffe i mannskapsmessa. Jeg og alle pendlerne på MF «Ole Bull» savner Ronny.

Barndomskompiser

Rune Stien og tvillingbroren Eirik vokste opp sammen med Ronny Nygård på Askøy utenfor Bergen.

- Ronny var snillheten selv. Han var ikke en sånn som havnet i trøbbel, sier Rune Stien.

Som voksne ble kontakten sjeldnere og sjeldnere, men i ungdomsåra og 20-åra hang gjengen fra Askøy sammen som erteris.

- Vi kommer fra en liten bygd, og var med hverandre daglig. Vi hadde det veldig artig sammen, minnes Stien, som sist hadde kontakt med Nygård for halvannet år siden.

DRAP: Politiet har pågrepet og siktet en mann i slutten av 20-årene for drap på en mann i Bergen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Askøy-mannen beskriver barndomskompisen som snill og omtenksom, med humor og glimt i øyet.

- Han var ikke så skoleflink, men han tok det igjen i jobb. Han var en dyktig arbeidskar, sier Stien, som forteller at Nygård var fisker før han ble ferjebillettør.

Han opplevde Nygårds død som et sjokk.

- Det kan være han har vært uheldig og havnet i bråk, men han var ikke noe spesielt bråkete. Han var egentlig bare ute for å ha det gøy. Det er sånn jeg husker ham.

FUNNET DØD: Ronny Nygård ble funnet død på parkeringsplassen ved Rema 1000 i Hesthaugvegen i Åsane utenfor Bergen. Foto: Leif Stang / Dagbladet
FUNNET DØD: Ronny Nygård ble funnet død på parkeringsplassen ved Rema 1000 i Hesthaugvegen i Åsane utenfor Bergen. Foto: Leif Stang / Dagbladet Vis mer

Familien ønsker ro

Bistandsadvokat Kjetil Ottesen forteller til Dagbladet at Nygårds familie ønsker ro og fred i tida framover.

- De ønsker å formidle at det er en tøff og vanskelig tid, sier Ottesen.

Einar Råen er forsvarer for den drapssiktede mannen. Torsdag formiddag sa Råen til Dagbladet at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

- Politiavhøret av min klient startet i går. Han har avgitt forklaring og ønsker å samarbeide med politiet, sa Råen.

- Når det gjelder selve hendelsen har han ikke kjennskap til den. Han erkjenner ikke straffskyld.

På en pressekonferanse på politihuset i Bergen torsdag uttalte politiadvokat Kristine Knutsen-Berge at mannen vil bli framstilt for fengsling fredag.

Hvorvidt det er noen relasjon mellom avdøde og siktede har politiet ikke noen opplysninger som skulle tilsi på nåværende tidspunkt, fortalte Knutsen-Berge.

ETTERLYSER VITNER: Torsdag etterlyste politiadvokat Kristine Knutsen-Berge vitner som kunne bidra til drapsetterforskningen. En ungdomsgjeng som tok nattbussen fra Bergen sentrum mot Åsane natt til 1. juni er spesielt interessant. Foto: Leif Stang / Dagbladet
ETTERLYSER VITNER: Torsdag etterlyste politiadvokat Kristine Knutsen-Berge vitner som kunne bidra til drapsetterforskningen. En ungdomsgjeng som tok nattbussen fra Bergen sentrum mot Åsane natt til 1. juni er spesielt interessant. Foto: Leif Stang / Dagbladet Vis mer