Slik minnes russiske seler frigjøringen i 1945

Paraderer i akvarium i Sibir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Vladimir Putin og 16 000 russiske soldater markerte 70-årsdagen for seieren over Nazi-Tyskland på Den røde plass i Moskva, antok feiringen en noe annen form i akvariet i den sibirske byen Irkutsk, 420 mil unna. Her stimlet folk sammen for å se de to bajkalselene Trofast og Ole Brumm, som bl.a. er opplært til å paradere med uniformsluer og plastvåpen, skriver The Siberian Times.

Tilskuerne fikk se de to selene skyte med vanngevær, dykke gjennom hinderløyper med plastikkniver i munnen, løfte flagg og snurre rundt med plastvåpnene og uniformsluene, som bærer sovjetiske kjennemerker.

- Militært patriotisk show Akvariets direktør Aleksej Berdnikov beskriver oppvisningen som «militært patriotisk show».

- Vi ønsket å ære dem som døde, dem som kjempet, veteranene og dem som heroisk kjempet på hjemmefronten, sier han til Reuters.

Showet så ut til å slå an hos de besøkende.

- Først og fremst likte jeg hvordan selene holdt riflene i luffene, hvordan de snur seg, og hvordan de adlyder ordre, sier Kristina Aleksejenko.

Ifølge direktør Berdnikov var det vanskeligste å få selene til å beholde luene på.

Forbudt i Norge Sjøløver var tidligere et vanlig syn på norske sirkus, men bruken ble forbudt i 2009 på grunn av dyrevernhensyn, etter forslag fra Mattilsynet. Andre land, som Russland, tillater imidlertid ulike selarter på sirkus.

Kritikken mot bruk av seler på sirkus går hovedsakelig på at de i fangenskap ikke får levd ut sitt normale flokkliv, men i stedet blir tvunget til å svømme i ring på et lite område, ifølge NOAH - for dyrs rettigheter.

NOAH viser også til studier som viser at sjøløver gir uttrykk for frustrasjon og irritasjon over trening og miljø.

Lever i 2-3 grader Bajkalseler er i generasjoner blitt opplært til å utføre sirkuskunster som å leke med baller, hoppe igjennom løkker, tegne, danse og synge, etc. Jevgenij Baranov, en veteran innen selsirkus, sier militærshowet er en naturlig utvikling av hva selene lærte tidligere.

- HEDRER DE FALNE: Ifølge det sibirske akvariets direktør er det «militære patriotiske showet» dedisert til de falne og veteranene fra «den store fedrelandskrigen», som andre verdenskrig kalles i Russland. Foto: Jevgenij Kozyrev / Reuters / NTB Scanpix
- HEDRER DE FALNE: Ifølge det sibirske akvariets direktør er det «militære patriotiske showet» dedisert til de falne og veteranene fra «den store fedrelandskrigen», som andre verdenskrig kalles i Russland. Foto: Jevgenij Kozyrev / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- De blir bedre og bedre for hver trening, sier han til The Siberian Times.

Selene i akvariet lever i en spesialbygd vanntank som holder en temperatur på 2-3 grader celsius, i likhet med Bajkalsjøen, som er deres naturlige habitat. ifølge Baranov blir de matet med samme type fisk som de spiser i sjøen.

Baranov har jobbet med seler i 25 år. Han sier dyra er i stand til å løse logiske og tekniske oppgaver.

- Det tok ikke lang tid før jeg skjønte at de ikke står noe tilbake for delfiner - kanskje de til og med er smartere, sier han.

- LIKE SMARTE SOM DELFINER: Jevgenij Baranov, en veteran innen selsirkus, sier bajkalseler ikke står noe tilbake for delfiner hva angår intelligens. Foto: Jevgenij Kozyrev / Reuters / NTB Scanpix
- LIKE SMARTE SOM DELFINER: Jevgenij Baranov, en veteran innen selsirkus, sier bajkalseler ikke står noe tilbake for delfiner hva angår intelligens. Foto: Jevgenij Kozyrev / Reuters / NTB Scanpix Vis mer