Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik misbrukeren hackeren kortinformasjonen din

Skrytevideo viser hvordan hacker har videreutviklet en trojaner og henter kortinformasjon fra flere nettsider på en gang. Se video

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nettkriminelle finner stadig nye og mer avanserte måter å få tak i dine personlige opplysninger på. Det hele kan starte med én sms eller én e-post, gjerne med en lenke du får beskjed om å trykke på.

I videoen over viser en hacker hvor lett kan får tilgang til dine kortdetaljer når først trojaneren er på plass i din telefon eller datamaskin.

- Dette er en skrytevideo, og visse miljøer vil nok dette personen få kred fordi han her viser at han har videreutviklet en trojaner. Videoen viser hvordan han kjappere og mer effektivt evner å angripe flere nettsteder på en gang, forklarer Kjell-Ola Kleiven i Risk information Group (RIG).

Hackeren kan dermed angripe både nettbanken din og en annen betalingen du utfører, for eksempel i en nettbutikk. Systemene oppdager heller ikke hva som skjer, ettersom det gjøre av en person og ikke en robot, forklarer Kleiven.

Mer sofistikert - Han har allerede hentet kortdetaljene og viser i videoen hvordan han har detaljene fra flere kort liggende. I dette tilfeller bruker han sidene til veldedighetsorganisasjoner og går inn og henter kortinformasjonen, sier Kleiven.

Idet du betaler har hackeren kortinformasjonen din og kan tømme hele kontoen din. Det er usikkert om han får tak i pengene du betaler til nettsiden også.

- Tidligere var det slik at en trojaner kunne hente informasjon fra bare en nettside. Nå henter de fra flere samtidig og sammenstiller det raskere, noe som betyr at de også kan tømme kontoen din raskere, sier Kleiven.

- Fascinerende Kleiven forklarer at hackeren ved hjelp av den mer sofistikerte trojaneren kan lage en mer menneskelig profil.

- Det er ganske fascinerende å se hvordan han utfører selve handlingen. Det kan jo også virke veldig spesielt å laste opp en slik video etterpå, men det er altså rett og slett for å skryte av seg selv, sier han.

- FASCINERENDE: Kjell-Ola Kleiven i RIG sier at det mest fascinerende med videoen er hvordan hackeren henter inn informasjon fra flere nettsider samtidig. 
Foto: Knut Falch / SCANPIX
- FASCINERENDE: Kjell-Ola Kleiven i RIG sier at det mest fascinerende med videoen er hvordan hackeren henter inn informasjon fra flere nettsider samtidig. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

Som Dagbladet skrev om forrige uke kommer ofte hackerne seg inn i telefonen eller maskinen ved hjelp av en sms eller e-post som tilsynelatende kommer fra noen du stoler på, for eksempel Telenor eller Dnb Nor.

- Sms-en inneholder ofte en lenke og ber deg laste ned viktige oppdateringer, sier Vidar Sandland fra NorSis.

Studenten Morten opplevde at hackerne tok kontroll over telefonen, datamaskinen og Ipaden. Han ble hjelpeløst vitne til at de herjet inne på maskinen og lastet ned ulike programmer.

- Det var veldig ubehagelig. Jeg kunne sitte å se på skjermen at de holdt på. De lastet ned filer og styra fælt, sa han til Dagbladet mandag.