Slik misbrukte Stasi nordmenn

Minst en av de to norske Stasi-spionene «Lanze» og «Hein» som nå jages, spilte trolig en sentral rolle i den storstilte desinformasjonskampanjen som den østtyske etterretningstjenesten gjennomførte i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Aksjon Nordlys» var navnet på denne kampanjen, som ble iverksatt etter Konferansen for sikkerhet og samarbeid i Europa (KSSE) i Helsingfors i 1975. Aksjonen ble iverksatt ved hjelp av intetanende, idealistiske nordmenn som engasjerte seg i kampen mot opprustning, Nato- og EU-medlemskap.

Stasi hadde minst én, trolig to agenter, som var aktive i å organisere den sovjetisk-østtyske kampanjen i Norge.

Var ansvarlig

- Jeg husker at det ble snakket om at vi hadde en journalist og/eller forlegger som jobbet for oss i Norge, sier tidligere Stasi-oberstløytnant Günter Bohnsack (60) til Dagbladet.

- Dette kan ha dreid seg om en og samme person, men også om to forskjellige agenter vi hadde i Norge.

Oberstløytnant Bohnsack i Stasis avdeling med ansvaret for operasjoner i NATO- og EU-landene, var mannen som hadde ideen til og var ansvarlig for å utarbeide propagandaskriftene til «Aksjon Nordlys».

Skrev artikler

Den tidligere Stasi-offiseren forteller at propagandaen ble brakt til Norge og de andre kampanjelandene med østtysk diplomatpost og av spesielle kurerer.

Bohnsack husker også at en pensjonert general i Norge, som var med i «Generaler for fred», ble misbrukt av Stasi.

- Jeg er ganske sikker på at mange av artiklene som generalen skrev om kampen mot opprustningen i virkeligheten var forfattet hos oss, sier Bohnsack.

- Formålet med «Aksjon Nordlys» var å spre propaganda mot Nato og da spesielt mot USA og Vest-Tyskland. Vi oppmuntret kravene om at USA skulle trekke seg ut av Europa.

- Det gjaldt å isolere USA i opinionen. De vesttyske lederne ble framstilt som farlige stormaktspolitikere og revansjister i Adolf Hitlers ånd. Dette preget propagandaen vi sendte spesielt til Danmark og Norge.

Aksjonen var en nordeuropeisk avlegger av den større kampanjen «Aksjon Mars» (etter krigsguden), som KGB og Stasi holdt gående fra 1970 og helt til Berlinmurens fall høsten 1989. «Aksjon Nordlys varte til begynnelsen av 1980-årene; Bohnsack mener å huske at aksjonen ble stanset i 1984.

- Jeg utarbeidet rundt 15 artikler og dokumenter til spredning i Norge, sier tidligere oberstløytnant Bohnsack.

Stasi betalte

Alle utgifter i forbindelse med utgivelsene ble betalt av Stasi. Aksjonen ble gjennomført med stort hell både i Nederland, Belgia, Vest-Tyskland, Danmark og Norge. De internasjonale bevegelsene «Generaler for fred» og «Leger mot atomvåpen» ble også misbrukt til å spre desinformasjonen fra Stasi og KGB.

Se kommentar side 2