Slik mobiliserer USA

To amerikanske hangarskip har fått ordre om sette kursen for Persiabukta rett etter nyttårsaften. Forsvarsminister Donald Rumsfeld har også gitt klarsignal for utplassering av nye og store bakkestyrker i området rundt Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Øverstkommanderende for de amerikanske styrkene, general Tommy Franks, har allerede 57000 soldater i Kuwait og andre Golf-land, men julaften sørget Rumsfeld for at det Washington Post kaller «betydelige styrker» skal forsterke troppene i Kuwait, Qatar, Bahrain og andre land i Persiabukta.

Med styrkene følger også mekanisert infanteri, medisinsk utstyr og fly som fyller drivstoff i lufta. Alt skal være på plass i løpet av få uker. Associated Press skriver at militært personell har fått ordre om gjøre seg klar til utplassering også i Saudi-Arabia og Oman.

- Krigen mot terror krever også av oss at vi konfronterer faren for katastrofal vold som Irak og landets masseødeleggelsesvåpen utgjør. Hvis Saddam Hussein nekter å samarbeide, vil USA, for fredens sak, lede en koalisjon for å avvæpne det irakiske regimet og sette fri det irakiske folket, sa president George W. Bush i går i en radiotale. Opptrappingen i Persiabukta skal også være et såkalt diplomatisk press på Hussein, ifølge kilder i Pentagon.

Begynnelsen av januar

Hangarskipet USS «Washington» har vendt hjem til USAs østkyst for å feire jul, men er igjen beordret til Persiabukta. Det andre hangarskipet vil bli USS «Kitty Hawk» eller USS «Abraham Lincoln». USS «Kitty Hawk» ligger ved havn i Yokosuka i Japan, og USS «Abraham Lincoln» er for tida i Perth i Australia på sin vei tilbake til USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer