Slik mobiliserer USA

To amerikanske hangarskip har fått ordre om sette kursen for Persiabukta rett etter nyttårsaften. Forsvarsminister Donald Rumsfeld har også gitt klarsignal for utplassering av nye og store bakkestyrker i området rundt Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øverstkommanderende for de amerikanske styrkene, general Tommy Franks, har allerede 57000 soldater i Kuwait og andre Golf-land, men julaften sørget Rumsfeld for at det Washington Post kaller «betydelige styrker» skal forsterke troppene i Kuwait, Qatar, Bahrain og andre land i Persiabukta.

Med styrkene følger også mekanisert infanteri, medisinsk utstyr og fly som fyller drivstoff i lufta. Alt skal være på plass i løpet av få uker. Associated Press skriver at militært personell har fått ordre om gjøre seg klar til utplassering også i Saudi-Arabia og Oman.

- Krigen mot terror krever også av oss at vi konfronterer faren for katastrofal vold som Irak og landets masseødeleggelsesvåpen utgjør. Hvis Saddam Hussein nekter å samarbeide, vil USA, for fredens sak, lede en koalisjon for å avvæpne det irakiske regimet og sette fri det irakiske folket, sa president George W. Bush i går i en radiotale. Opptrappingen i Persiabukta skal også være et såkalt diplomatisk press på Hussein, ifølge kilder i Pentagon.

Begynnelsen av januar

Hangarskipet USS «Washington» har vendt hjem til USAs østkyst for å feire jul, men er igjen beordret til Persiabukta. Det andre hangarskipet vil bli USS «Kitty Hawk» eller USS «Abraham Lincoln». USS «Kitty Hawk» ligger ved havn i Yokosuka i Japan, og USS «Abraham Lincoln» er for tida i Perth i Australia på sin vei tilbake til USA.

Datoen for utplassering er ikke kjent ennå, men ordren om å forberede seg på utplassering i Persiabukta har en innebygd 96-timers klausul. Skipene må være klar innen 96 timer fra datoen som er gitt.

Kilder i Pentagon sier til Washington Post at det høyst sannsynlig dreier seg om begynnelsen av januar.

- Vi vil fortsette styrkeoppbyggingen jevnt og trutt for å lette den diplomatiske prosessen og samtidig korte ned tida fra presidenten fatter sin beslutning til vi kan utføre operasjonene, sier en Pentagon-kilde.

Alt klart

Kontreadmiral Joseph Sestak sa i et intervju i jula at en 96-timers status er vanlig for USS «Washington» og de fleste hangarskip hele tida.

- Vi er klare til å seile når som helst. Alt utstyr er om bord, sa han.

Hangarskipet USS «Harry Truman» er i Middelhavet, og hangarskipet «Constellation» er i Persiabukta, og den amerikanske marinen sier til CNN at flere av marinekorpsets amfibieskip har fått samme ordre om å gjøre seg klar som hangarskipene.

I tillegg har USS «Comfort», et sykehusskip, fått en aktiviseringsordre. Skipet ligger nå i havn i Baltimore i Maryland og kan i løpet av få dager begynne å seile mot Persiabukta med sitt mannskap av sivile sjøfolk og militær besetning. Medisinske team vil bli fløyet inn til skipet seinere.

Ventet ordre

Den amerikanske marinen legger vekt på at ordrene ikke kommer uventet. Bush-regjeringens opptrapping i Persiabukta skal bygge opp under en ordre fra den amerikanske presidenten om å gå til krig mot Irak.

Også 3. infanteridivisjon, 3. bataljon, 1. og 3. brigade fra Fort Stewart og Fort Benning i Georgia har fått utplasseringsordre. Det samme har 4th Fighter Wing fra Seymour Johnson-basen i Nord Carolina, 28th Bomb Wing fra Ellsworth flybase i Sør Dakota, 347th Rescue Wing fra Moody flybase i Georgia og 1th Fighter Wing fra Langley i Virginia.

VENTER: Forsvarsminister Donald H. Rumsfeld venter på at president George W. Bush skal gi ordre om å angripe Irak.
PRESIDENT: Saddam Hussein.
GENERAL: Tommy Franks.
ØVELSE: Øvingsvirksomheten pågår i ørkenen i Kuwait, bare få mil fra grensa til Irak. Bildet er tatt på en øvelse tidligere denne måneden.