Slik mottar grekerne den tidligere finansministeren

Partileder Evangelos Venizelos ble møtt med buing og tilrop da han skulle stemme ved en skole i byen Thessaloniki.

MØTT AV SINTE GREKERE: Den tidligere finansministeren fikk alt annet en et blidt møte med folkemassene da han avla sin stemme ved en skole i Thessaloniki. Foto: AP Photo/Nikolas Giakoumidis/Scanpix
MØTT AV SINTE GREKERE: Den tidligere finansministeren fikk alt annet en et blidt møte med folkemassene da han avla sin stemme ved en skole i Thessaloniki. Foto: AP Photo/Nikolas Giakoumidis/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Ut med tyvene, ropte rasende grekere som fikk øye på partileder og tidligere finansminister Evangelos Venizelos da han skulle stemme.

Vanizelos har vært en nøkkelspiller i å forhandle fram den andre økonomiske krisepakken til Hellas, som var på over 980 milliarder kroner, og ble møtt med buing da folk fikk se ham ved valglokalet ved en skole i byen Thessaloniki, melder nyhetsbyrået AP.

Sinte grekere har gjort at mange politikere har blitt tvunget til å drive valgkamp i det stille av frykt for å bli fysisk angrepet av folk på gata.

Krisetrøtte grekere straffer de største De krisetrøtte velgerne er ventet å straffe de to største partiene hardt i dagens valg.

Etter to år med nedskjæringer og dyp økonomisk krise tyder målingene på at de konservative i Nytt demokrati og sosialdemokratiske PASOK, som Vanizelos leder og er i regjering, kommer til å miste halvparten av sine velgere.

Venizelos sa etter at han hadde avgitt sin stemme at valget er det viktigste utviklingen i Hellas siden 1974, da landet utviklet seg fra å være et militært diktatur i sju år.

Partilederen for Nytt demokrati, Antonis Samaras, dukket opp for å stemme allerede klokka 9 om morgenen i den lille havnebyen Pylos sørvest i Hellas.

- I dag stemmer det greske folk for stabilitet, sikkerhet, vekst og rettferdighet, sa han ifølge nyhetsbyrået AP.

- Jeg har fått nok I frustrasjon over rekordhøy arbeidsløshet, voldsomme nedskjæringer og det som ser ut som endeløse krav om å stramme inn beltet, er det ventet at mange velger å stemme inn fløypartier både til venstre og ytre høyre i nasjonalforsamlingen, skriver NTB.

- Jeg kommer til å stemme på et av de mindre partiene. Jeg har fått nok av Nytt demokrati og PASOK, sa den 22 år gamle psykologistudenten Maria like før hun skulle stemme søndag.

- Helt siden jeg ble født, har folk bare stemt på dem, sier hun videre.

Etter fem år med sammenhengende krise er én av fem grekere uten arbeid, bankene er på konkursens rand og pensjoner og lønninger er kuttet med opptil 40 prosent. I tillegg er grekerne lut lei korrupsjonen som gjennomsyrer samfunnet, mens krisen gjør at innvandring også kommer i fokus hos mange som mister fotfestet, noe som favoriserer ytterliggående høyrepartier.

Vil avvise krisetiltak fra EU De rundt 9,9 millioner grekerne som har stemmerett, er fast bestemt på å avvise krisetiltakene som regjeringen gjennomfører med støtte og press fra EU. I EU venter man nervøst på resultatet. En uavklart parlamentarisk situasjon eller regjeringens fall kan sette hele kriseprogrammet i fare og gjøre situasjonen enda vanskeligere enn den allerede er, både for grekerne og for resten av Europa.

Markedet ser på valget i Hellas som viktigere enn valget i Frankrike på grunn av konsekvensene det kan få for andre svake økonomier i Sør-Europa, som Spania og Portugal.

Totalt 32 partier stiller liste, og minst ti av dem ventes å få mandater i nasjonalforsamlingen. Dermed får ingen flertall alene.

Fremgang for naziparti Flere populistiske partier på ytre høyre fløy, som det nynazistiske Gyllent daggry, og partier ytterst til venstre, som kommunistpartiet, ventes å få framgang.

- Vi vil ha alle ulovlige innvandrere ut. Vi ønsker å fjerne stanken fra dette stedet. De bør ikek være her og vil bli tvunget til å forlate på en eller annen måte - den gode eller dårlige måten, sa kandidat Frangiscos Porihis på et valgmøte ifølge Reuters.

Partiet nekter for å være nynazistisk, men partileder Nikolaos Mihaloliakos introduserte seg med en nazi-hilsen i Athen i fjor.

Valglokalene stenger klokka 18 norsk tid.

- UT MED TYVENE: Blant annet folk i leilighetskompleks ved der sosialistlederen Evangelos Venizelos avla sin stemme. Foto: AP Photo/Nikolas Giakoumidis/Scanpix
- UT MED TYVENE: Blant annet folk i leilighetskompleks ved der sosialistlederen Evangelos Venizelos avla sin stemme. Foto: AP Photo/Nikolas Giakoumidis/Scanpix Vis mer