Slik møtte Krekar domstolen denne gangen

Fremstilles for varetektsfengsling nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagladet): PST begjærer å holde mulla Krekar og en annen siktet i fortsatt varetekt. PST vil varetektsfemgsle ham i åtte dager inntil fristen til italienske myndigheter har for å komme med sin utleveringsbegjæring.

Krekar nekter straffskyld.

Italiensk politi mener Krekar leder Rawti Shax, som de mener er en terrorgruppe. Han og en 42 år gammel iraker som italiensk politi mener har tilknytning til gruppen.

EN MANN MED EN PLAN: Krekar hadde tydelig en plan da han entret rettssalen i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
EN MANN MED EN PLAN: Krekar hadde tydelig en plan da han entret rettssalen i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Krekar kom smilende ut i salen fra arresten. Han holdt fire fingre opp fra venstrehånden og en finger i været fra høyre før han uttalte seg på kurdisk til fotografene som tok bilder av ham. Han sa:

- Egypt, egypt. Det er Norge som vil tape mest på det, ikke jeg. Jeg er vinner, uansett, inshallah (om/hvis gud vil).

Fire fingre er håndtegnet til Den muslimske brorskapet i Egypt, noe han har vist flere ganger før. En finger med den høyre hånd har blitt et symbol for IS sin kamp og åpenbarer seg ofte på bilder av militanter. Det er uklart hva Krekar selv ønsket å fortelle med sine håndtegn, en finger i været brukes også av muslimer flest for å vise troskap til gud.

I forrige uke ble en 38 år gammel  norsskkurder fra Fredrikstad fengslet i fire nye uker.

Italienske myndigheter ønsker å få utlevert Krekar så raskt det lar seg gjøre.

I TILSYNELATENDE GODT HUMØR: Det var en smilende mulla Krekar som ble framstilt for fengsling i Oslo tingrett i formiddag. Foto: Lars Eivind Bones / DAGBLADET
I TILSYNELATENDE GODT HUMØR: Det var en smilende mulla Krekar som ble framstilt for fengsling i Oslo tingrett i formiddag. Foto: Lars Eivind Bones / DAGBLADET Vis mer

Krekar, eller Najmuddin Faraj Ahmad, som han egentlig heter, ble for knappe to uker siden varetektsfengslet, siktet for å lede ei terrorgruppe fra fengselet. Han ble pågrepet etter anmodning fra italiensk overvåkingspoliti, som i flere år har etterforsket Krekar og vil ha ham utlevert.

Ifølge TV 2 skal Krekar ha blitt hemmelig avlyttet i Kongsvinger fengels besøksrom. I en samtale nevnte han som eksempel at myndighetene ikke har rett til å være strengere med ham dersom «noen folk skulle finne på å sprenge ei bombe ved inngangen til fengselet».

Les: - Skal veldig, veldig mye til for at Krekar ikke blir utlevert

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram