ØDELEGGER VÅPEN: Slik overvåker, finner og ødelegger inspektørene i OPCW kjemiske våpen.  Foto: PHILIPP GUELLAND / AFP PHOTO
ØDELEGGER VÅPEN: Slik overvåker, finner og ødelegger inspektørene i OPCW kjemiske våpen. Foto: PHILIPP GUELLAND / AFP PHOTOVis mer

Slik ødelegges kjemiske våpen

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bare seks land i verden er ikke medlem av fredsprisvinner-organisasjonen OPCW, Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen. Men i framtida frykter eksperter at det blir ikke-statlige aktører som tar i bruk kjemiske våpen.

Kjemiske våpen som sennepsgass er enkle å lage. Oppskriftene finnes på internett, og kan lages i stor skala på kjøkkenbenken hjemme.

- Det er veldig viktig med bevisstgjøring i bransjer som er i kontakt med kjemiske stoff. Folk er nødt til å være våkne. Stoffet trimetylfosfitt brukes i ugressmiddelet roundup, men er også stoffet som nervegassen sarin lages fra, sier Leiv Sydnes, kjemiprofessor ved Universitetet i Bergen.

Han mener det er vanskelig å ha oversikt over hvor risikable kjemikalier befinner seg og hvem som har fått fatt i dem.

Slik ødelegges kjemiske våpen

- Tusenvis av småbedrifter og enkeltpersoner bruker kjemikaliet tiodiglykol for å stabilisere tøystoff og klær etter farging. I en håndvending kan dette stoffet omdannes til sennepsgass, en ekstremt dødelig, sier Sydnes.

- Hvordan reagerer mennesker på sarin- og sennepsgass?

- Sarin angriper sentralnervesystemet og påvirker overføringen av signaler til musklene i kroppen. Det medfører kramper og til slutt undertrykke kroppens evne til å puste. Folk som blir utsatt for saringass vil få uklart syn, pustebesvær, trykk fra brystet, væske fra munnen og ukontrollert urinering og avføring. Død er svært sannsynlig og hvis man overlever, kan hjerneskader være en konsekvens.

Les også: - Vi ble kvalme og øynene rant. Så løp vi opp på taket for å slippe unna gassen

Vis mer