Slik øker nordmenns spareforskjeller

Antall nordmenn som sparer mer enn 50.000 ­kroner i året øker kraftig. Men det gjør også andelen som ikke sparer i det hele tatt.

 Sparing:  Flere nordmenn sparer mer, men andelen som ikke sparer i det hele tatt øker også. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Sparing: Flere nordmenn sparer mer, men andelen som ikke sparer i det hele tatt øker også. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Nordnet har i samarbeid med SnabbaSvar undersøkt Ola og Kari Nordmanns sparevaner. De to viktigste faktorene for Ola og Kari er at spareformen passer egen økonomi, og at den er trygg og sikker, skriver Finansavisen.

77,4 prosent svarer at det er ganske eller meget viktig at spareformen gir god avkastning. Og det er en utfordring i dagens lavrenteregime, der bankinnskudd gir en negativ realavkastning.

Velger bank For i praksis svarer 71,6 prosent av respondentene at de sparer i bank eller på høyrentekonto. 32,5 prosent sparer i fond, mens 13,2 prosent sparer i enkeltaksjer.

I tillegg sparer 42,6 prosent i egen bolig, som oftest ved å nedbetale boliglån, skriver Finansavisen.

Sammenlignet med for fem år siden er det en høyere andel i dag som svarer at de kunne tenke seg å benytte sparing på høyrentekonto som spareform, en økning fra 57 prosent til 62,3 prosent. Og det til tross for at avkastningen har falt dramatisk i perioden.

At banksparing holder stand viser også statistikk lagt frem av Statistisk sentralbyrå fredag. For husholdningenes innskudd i norske banker øker jevnt og trutt. I oktober hadde norske husholdninger 107 millarder kroner på bankkonto.

Færre sparer Alt i alt er det en lavere andel av respondentene i Nordnet-undersøkelsen som sparer i dag enn for fem år siden.

- Til tross for at det har vært et betydelig rentefall ser vi at færre nedbetaler sitt boliglån, en lavere andel sparer i fond og enkeltaksjer, noe færre sparer på høyrentekonto, og flere sparer ikke. Det kan jo se ut som om stadig flere øker sitt forbruk og gjeldsfinansierer det, sier investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet til Finansavisen.

- Det er kanskje heller ikke overraskende, når boligprisene har økt så mye mens rentene er så lave.

Andelen som ikke sparer har ifølge Finansavisen økt fra 6 prosent i 2010 til 9,5 prosent i 2015.

- Vi ser en økt polarisering, sier Strøm.

For de som først sparer, de sparer desto mer. I 2010 sparte 25 prosent av sparerne 50.000 kroner eller mer i året. I dag er andelen 39 prosent. Hele 17 prosent sparer mer enn 100.000 kroner årlig.

Flere nyheter - Sparing er for tapere
NHH og BI faller i skolekåring
Kortselskapene: Julehandelen er i gang