Slik okkuperer de hus

Først lurer de Posten. Så lurer de låsesmeden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det finnes sikkert mange måter å gjøre det på. Men en av husokkupantene som Dagbladet.no snakket med under utkastelsen av 40 husokkupanter på Bjølsen i går, avslørte hvordan enkelte gjør det når de vil flytte inn et sted hvor de egentlig ikke hører hjemme. De lurer etter tur Posten og låsesmeden.

- Først melder vi adresseendring, så ringer vi låsesmeden og får han til å låse opp, forteller kvinnen med et lurt glimt i øyet.

Å endre adresse er ikke noe problem. Posten har blanketter både på postkontoret og elektronisk på internett.

- Du må registrere navn, personnummer, gammel og ny adresse. Etter noen dager får du tilsendt et brev med en bekreftelse til din gamle adresse. Der kan du kan sjekke at opplysningene stemmer, sier informasjonsdirektør Elisabeth H. Gjølme i Posten.

- Vi vil at det skal være enkelt å endre adresse, slik at folk faktisk gjør det når de flytter, sier hun.

Sjekker postadressa

Etter at husokkupanten har meldt adresseendring, ringes låsesmeden. Som sjekker at du faktisk bor på det aktuelle stedet ved å sjekke om vedkommende har postadresse der.

- Personen må vise legitimasjon. Så sjekker vi om personen faktisk bor der, sier Torgeir Evensen ved Aker Lås og Nøkkel, som var med under utkastelsen i går.

 KASTET UT: I går ble flere husokkupanter på Bjølsen slept ut av politiet. Nå avslører de okkupant-triksene sine. Foto: Robert Eik/ Dagbladet
KASTET UT: I går ble flere husokkupanter på Bjølsen slept ut av politiet. Nå avslører de okkupant-triksene sine. Foto: Robert Eik/ Dagbladet Vis mer

- Hvordan?

- Vedkommende må vise at han får posten sin dit, sier Evensen.

- Dere sjekker ikke folkeregisteret?

- Nei, det ville blitt vanskelig, sier han, og viser til reglene for åpning, som er godkjent av politiet.

- Kan bli lurt

Evensen ser ikke bort fra at de kan bli lurt av slue husokkupanter. Han kjenner til at det har skjedd, og folk prøver seg stadig.

- Vi kan ikke se bort fra at det kan skje. Alt er mulig, men det er nok ikke vanlig. Det skjedde en gang i et firma jeg jobbet for tidligere, men det ble raskt ordnet opp i. Vi som driver profesjonelt, er veldig nøye på dette, og vi sier nei til veldig mange. Etter noen år med trening ser man ofte om folk hører hjemme et sted eller ikke, sier Evensen.

Låsesmeden har ikke ansvaret dersom de blir lurt, hevder Evensen.

- I utgangspunktet er personen selv ansvarlig for å ha lurt et ærlig menneske.

Posten vil ikke endre rutinene sine selv om noen utnytter systemet.

- Nei. Dette ser vi på som et spesialtilfelle, sier Elisabeth H. Gjølme.