Slik ønsker Assanges advokater å vinne i retten

Hevder i et 35 sider langt forsvarsdokument at svensk påtalemyndighet har opptrådt ulovlig eller korrupt.

LA UT DOKUMENT: Advokat Mark Stephens (t.v) har lagt ut et 35 siders langt dokument med argumentene de vil bruke i retten om en måned. Julian Assange står her sammen med Stephens og advokat Jennifer Robinson (t.h). Foto: Keith Hammett/Dagbladet
LA UT DOKUMENT: Advokat Mark Stephens (t.v) har lagt ut et 35 siders langt dokument med argumentene de vil bruke i retten om en måned. Julian Assange står her sammen med Stephens og advokat Jennifer Robinson (t.h). Foto: Keith Hammett/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): Julian Assanges advokater hevder i det 35 sider lange dokumentet at den svenske påtalemakta ikke har myndighet til å sende ut en europeisk arrestordre i denne saken, med grunnlag i en tidligere sak som slo fast at det bare var Rikspolisstyrelsen som kan sende ut slike.

I tillegg mener de utleveringen er søkt for et «utilbørlig formål» fordi hensikten er et avhør og ikke påtale.

Dokumentet er et utkast av argumentene de vil bruke i retten i februar, da det avgjøres om Assange skal utleveres til Sverige mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep.

- Oppfyller ikke kravene til utlevering Forsvarerne hevder videre at den svenske påtalemyndigheten tar feil ved å hevde at alle de vanlige prosedyrer for å få på plass et avhør er «oppbrukt» siden Assanges svenske forsvarer, advokat Björn Hurtig, skal ha  gjort Assange tilgjengelig for avhør før han forlot Sverige.

- De straffbare forholdene oppfyller ikke kravene for utlevering, står det i den 35 sider lange redegjørelsen.

I skrivet kommer forsvarerne med beskyldninger om «misbruk av prosessen» av den svenske påtalemyndigehten.

- Ulovlig eller korrupt De mener også lekkasjen av beskyldningene fra de to kvinnene til The Guardian er brudd på hans rett til en rettferdig rettssak og personvern.

I dokumentet skriver advokatene at påtaleansvarlig Marianne Ny har begjært Assange utlevert «når hun ikke ennå har bestemt seg for om hun vil sikte ham og søker utlevering for å gjøre avhør med ham for ytterligere etterforskning».

Forsvarerne hevder at de også har bevis fra «fremstående svenske juridiske myndigheter» som vil vise at Assange er «et offer for ulovlig eller korrupt atferd» fra svensk påtalemyndighet.

- Reell trussel for dødsstraff i USA Det kommer også fram at forsvarsteamet hans mener han risikerer å bli utlevert til amerikanerne dersom han først blir utlevert til Sverige, og mener det er er brudd på Europakonvensjonens syn på menneskerettigheter.

- Det er derfor en reell trussel om at han kan bli fengslet på Guantanamo eller andre steder, skriver forsvarerne.

De mener det kan være sannsynlig at han deretter kan bli offer for dødsstraff.

- Sverige har tidligere utlevert mennesker til land som driver med tortur, hevdes det videre.

Assanges forsvarere vil også hevde at det europeiske arrestordre ble utstedt av politiske årsaker.

Informasjonsdirektør Karin Rosander ved påtalemyndigheten i Sverige var ikke gjort kjent med at dokumentet hadde blitt publisert av Assanges forsvarsteam, men sier det er nettopp disse påstandene fra Assange som skal avgjøres av den britiske domstolen og at de derfor ikke kan kommentere saken.

- Vi vil ikke komme med noen uttalelse, og når det gjelder påstanden om utlevering til USA må han først ha gjort noe kriminelt der, og det har han ikke så vidt jeg vet, sier Rosander til Dagbladet.

- Men de mener det er uklart om han er etterlyst i påvente av påtale eller fordi Ny vil gjennomføre et avhør med ham. Hva er riktig?

- Han er etterlyst av en svensk domstol fordi påtalemyndighetene har bedt om det og fordi hun skal kunne gjennomføre avhør av Assange, noe som har vært umulig, sier Rosander.

SVENSK KRITIKK: Sverige får kritikk både av Julian Assanges forsvarere og støttespillere. Foto: Keit Hammett/Dagbladet
SVENSK KRITIKK: Sverige får kritikk både av Julian Assanges forsvarere og støttespillere. Foto: Keit Hammett/Dagbladet Vis mer