Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik opererer boligsvindlerne

Strøm av tips om liknende svindelforsøk i flere norske byer.

FLERE ANNONSER: Hybel.no har den siste tida fjernet 15 annonser som de anser som svindelforsøk. Dette er en av annonsene som en kvinne som Dagbladet omtalte i går, la ut på utleie.no. Faksimile: Utleie.no
FLERE ANNONSER: Hybel.no har den siste tida fjernet 15 annonser som de anser som svindelforsøk. Dette er en av annonsene som en kvinne som Dagbladet omtalte i går, la ut på utleie.no. Faksimile: Utleie.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dagbladet har fått et titalls tips om forsøk på leilighetssvindler siden vi skrev om Olga (19) og de andre studentene som har avslørt en boligsvindler som opererer i Oslo, Trondheim og Bergen.

Svindelen går ut på at en kvinne forsøker å få leietakere som er ivrige etter en mistenkelig billig leilighet til å sende forskuddsbetaling til et utenlandsk selskap - før de i det hele tatt får se leiligheten.

Mange har vist oss så å si likelydende e-poster som Olga og de andre studentene fikk, men som er signert med to andre kvinnenavn enn i den første saken vi omtalte.

Samme person?
Mye tyder på at det kan være en og samme person som står bak alle de tre signaturene. Alle kvinnene forteller at de har arvet leiligheten, men siden de ikke får solgt leiligheten på grunn av finanskrisen, vil de heller leie den ut.

E-postene er skrevet på dårlig engelsk, med likelydende skrivefeil i e-postene signert de tre ulike kvinnene. Siden ber de om forskuddsbetaling til selskap med navnet Abroad Immo-Rentals Agency eller Royal Abroad Immo-Rentals Agency, som oppgis til en adresse i Liverpool.

Boligsvindleren vi omtalte i går, har lagt ut annonser på flere boligportaler i Norge, som hybel.no, ibolig.no og utleie.no.

Har du opplevd liknende svindelforsøk, eller annen svindel i forbindelse med boligutleie? Kontakt journalisten direkte på hmt@dagbladet.no, Dagbladet på 2400@db.no eller telefon 24 00 00 00.

Fellestrekk
Dette er noen av fellestrekkene ved annonsene og e-postene fra de mulige svindlerne:

• Kvinnen sendte en liste over hvordan man punktvis skulle gå fram for å sende forskuddsbetaling. I flere ulike forum på internett advares det mot dette svindelforsøket (se bilde under).

• I annonsene er det mangelfull kontaktinformasjon og informasjon om adressen til leiligheten. Telefonnumrene er numre på sju eller ni sifre som ikke er i bruk, eller som

• Flere har fått dette svaret når de sier de er skeptiske til forskuddsbetalingen: Do you think that I would go through all this trouble if the apartment was not like in the pictures ?! Would I send an agent and pay 365 Euro for a service if the apartment was not in a good condition ?! Also you must understand that the abroad rental process is not like the rental process in Norway. In Norway they would send the agent a few km to show you the apartment, when in my case they sent the agent a very long distance. This is why the rental comany requests the down payment in advance...

• Kvinnene oppgir at de kommer fra Liverpool.

Advarte
Hybel.no gikk i går ut med en advarsel mot svindelen på nettsidene sine. De siste dagene har de fjernet 15 svindelannonser.

- Det har vært en økning den siste tida, og vi bruker mye tid på å finne disse annonsene. Det er fint at brukerne våre tipser oss om de oppdager mistenkelige ting, sier Christian Hammer Rasmussen, daglig leder i Hybel.no, til Dagbladet.

Finn.no har imidlertid ikke hatt problemer med slike annonser.

- Vi vet om en del svindelannonser på andre områder, men innenfor eiendom har vi ikke fått noen henvendelser i det siste, sier ansvarlig for forbrukersikkerhet ved Finn.no, Lars Vinden.

Advarer mot forskuddsbetaling
Leder i Leieboerforeningen Lars Aasen advarer mot svindel i forbindelse med forskuddsbetaling av leie og depositum.

- Ikke betal noe til utleier uten å opprette en felles depositumskonto først. Aldri betal forskuddsleie uten å ha nøkkelen først, og vær kritisk og tenk gjennom hva du gjør, sier han til Dagbladet.

Han sier han kjenner til flere som har gått i fella ved å betale forskuddsleie.

- Man må være varsom. Mange er i en situasjon der de ikke får sett leiligheten fysisk, og får sikret seg at alt er som det skal være, sier han.

KJENT SVINDEL: Denne punktlista, der annonsøren ber den mulige leietakeren om å sende dem forskuddsbetaling før de kan se leiligheten, går igjen i flere rapporter om svindelforsøk både i Norge og utlandet. Foto: Faksimile fra epost
KJENT SVINDEL: Denne punktlista, der annonsøren ber den mulige leietakeren om å sende dem forskuddsbetaling før de kan se leiligheten, går igjen i flere rapporter om svindelforsøk både i Norge og utlandet. Foto: Faksimile fra epost Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!