<strong>DREPT FOR SITT HORN:</strong> Et neshorn ligger igjen i Kruger-parken - et av Sør-Afrikas mest populære turistmål - etter at tyvjegere har etterlatt det for å dø. Hornet er kappet av. Minst 433 neshorn ble drept i Sør-Afrika i fjor. Foto: Reuters/Ilya Kachaev/Scanpix
DREPT FOR SITT HORN: Et neshorn ligger igjen i Kruger-parken - et av Sør-Afrikas mest populære turistmål - etter at tyvjegere har etterlatt det for å dø. Hornet er kappet av. Minst 433 neshorn ble drept i Sør-Afrika i fjor. Foto: Reuters/Ilya Kachaev/Scanpix Vis mer

Slik opererer irsk mafia i Norge

Ligaen som tilbyr nordmenn billig asfalt er i virkeligheten en verdensomspennende mafia som lever av narkotika, menneskehandel - og døde neshorn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Jevnlig skrives det i norske lokalaviser om britiske og irske reisende som tilbyr billig asfalt - men stikker av med kundens kontante betaling.

I realiteten er asfaltsvindlerne en organisert kriminell gruppe, som lever av både menneskehandel, narkotika, ran og hvitvasking, opplyser Økokrim til Dagbladet i dag.

Nå har ligaen et nytt satsingsområde, får Dagbladet bekreftet. Både Økokrim, Europol og naturvernorganisasjonen Traffic bekrefter at asfaltmafiaen trekker i trådene i milliardhandelen med smugling og salg av neshorn.
 
Det er en handel som blir stadig mer brutal.

Skuddveksling I det siste av mange anslag mot krypskyttere slo sørafrikansk politi til halv ett om natta, onsdag for ei uke siden. De så fem bevæpnede menn nær et av neshornets beiteområder nord i landet. Tyvjegerne åpnet ild, politiet skjøt tilbake. En av jegerne ble skutt tre ganger.

<strong>VISTE FINGER'N:</strong> Denne mannen er ifølge politiet et medlem av asfaltmafiaen som herjer både Norge og en rekke andre land. Han hilste kameraet slik da han ble tatt i fartskontroll i 2007. Foto: ATK
VISTE FINGER'N: Denne mannen er ifølge politiet et medlem av asfaltmafiaen som herjer både Norge og en rekke andre land. Han hilste kameraet slik da han ble tatt i fartskontroll i 2007. Foto: ATK Vis mer

De fem, som er fra 43 til 59 år, ble arrestert. Dermed har sørafrikansk politi arrestert totalt 20 personer for tyvjakt på neshorn bare den siste måneden. Ett neshorn-horn selges for opptil 120 000 euro. Kiloprisen på gata i Vietnam og Kina er høyere enn for kokain.

Milliardhandelen har bånd helt til Norge.

I neste utgave av Økokrim-tidsskriftet Miljøkrim, som kommer i mars, skriver politioverbetjent Tuva Brørby at gruppa er involvert i alle ledd, fra krypskyting til salg av neshornene, og at de har kontakt med både internasjonale og lokale jegere i Afrika.

- De oppsøker auksjonshus, antikvitetsforhandlere, museer, dyrehager og private samlere for å få skaffe neshorn og har begått grove tyverier for å få tak i disse, skriver Brørby.

Hvitvasker penger Dette er ligaens metode, ifølge Økokrim:

Neshornjakt

• I 2010 ble det skutt 333 neshorn i Sør-Afrika. I fjor var tallet rekordhøye 448. I år meldes det allerede om over 60 drepte neshorn.

• Det svarte neshornet er i dag kritisk truet av utrydning, med en gjenværende bestand på drøyt 4000 dyr. Også bestanden av det hvite neshornet er dramatisk synkende.

• Jegerne er ofte godt organisert, og bruker helikopter, nattkikkertutstyr, veterinæriske bedøvelsesmiddel og våpen med lyddempingsutstyr.

• Neshornets horn er en ettertraktet ingrediens i tradisjonell, asiatisk medisin. Det siste på det markedet er at denne typen horn skal bidra til å kurere kreft - noe leger nekter for at er tilfelle.

Kilder: WWF, Økokrim, StopRhinoPoaching

• Ligaen etablerer legitime firmaer i landene de opererer. De har offentlig registrerte firmaer også i Norge.
• Ved hjelp av disse selskapene, som gjerne er registrert på stråmenn, kan mafiaens inntekter hvitvaskes gjennom falske fakturaer og kvitteringer.
• Ligaen disponerer et stort utvalg ID-papirer, og sjonglerer disse mellom medlemmene.
• Deler av formuen investeres i dyre biler, som registreres på falske navn.
• Gruppa selger neshornene via internasjonale auksjonshus. De selger også neshorn til kontakter i Kina, ifølge Økokrim.

Størsteparten av gruppa er fra samme familie, som ifølge irske medier holder til i byene Limerick og Rathkeale i Irland. Gruppa skal ha investert mye av den svarte gevinsten i eiendom i hjemtraktene.

På auksjon Gruppa reiser gjerne i store grupper på opptil 30-50 personer, og har med seg flere kjøretøy som de fordeler seg imellom for å forvirre eventuelle forfølgere.

Medlemmer av denne gruppa oppsøker museer, auksjonshus, antikvitetshandlere, dyrehager, gallerier og private samlere for å kjøpe eller stjele neshorn. Ifølge Europol har ligaen tilbudt varene sine til auksjonshus både i Europa, Nord- og Sør-Amerika, Asia, Sør-Afrika, Kina og Australia.

<strong>DYRERE ENN KOKAIN:</strong> En WWF-ansatt viser fram neshorn-horn i Chipinge-nasjonalparken i Zimbabwe. I 2010 valgte naturvernere å bedøve neshorn og kappe hornene av dem for å unngå snikjakt. Hornene selges for opptil 120 000 euro for stykket på markeder i Asia. Foto: AFP/Desmond Kwande/Scanpix
DYRERE ENN KOKAIN: En WWF-ansatt viser fram neshorn-horn i Chipinge-nasjonalparken i Zimbabwe. I 2010 valgte naturvernere å bedøve neshorn og kappe hornene av dem for å unngå snikjakt. Hornene selges for opptil 120 000 euro for stykket på markeder i Asia. Foto: AFP/Desmond Kwande/Scanpix Vis mer

De har egne finansrådgivere som hjelper dem å hvitvaske penger. Gruppa handler bare cash, og er svært varsomme med å ikke legge igjen elektroniske spor. Og oppfordringa fra Økokrim er klar, neste gang gruppa dukker opp på døra di for å tilby billig asfalt:

- Det er viktig at folk er oppmerksomme på dette hvis de blir tilbudt asfaltlegging på døra. Pengene går til organisert kriminalitet, sier førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim til Dagbladet.

Og Sør-Afrika varsler krig mot snikjegerne. 600 soldater skal nå settes inn langs nordgrensa for å jakte - på jegere.

<strong>FRÅTSET:</strong> Ifølge Bergensavisen samlet asfaltmafiaen opp fartsbøter for 700 000,- under ett enkelt Norgesbesøk i 2007. Skatteetaten oppgir at banden la svart asfalt for minst 22,5 millioner. Foto: ATK
FRÅTSET: Ifølge Bergensavisen samlet asfaltmafiaen opp fartsbøter for 700 000,- under ett enkelt Norgesbesøk i 2007. Skatteetaten oppgir at banden la svart asfalt for minst 22,5 millioner. Foto: ATK Vis mer
<strong>BEVÆPNET:</strong> Soldater fra den sørafrikanske hæren patruljerer Kruger-parken på nattestid. Flere ganger er det blitt skuddvekslinger mellom politi og tyvjegere. Foto: AFP/Stephane De Sakutin/Scanpix
BEVÆPNET: Soldater fra den sørafrikanske hæren patruljerer Kruger-parken på nattestid. Flere ganger er det blitt skuddvekslinger mellom politi og tyvjegere. Foto: AFP/Stephane De Sakutin/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer