Slik opererer ligaene

Bussrute 37 mellom Kjelsås og Helsfyr er foretrukket av profesjonelle lommetyver, spesielt fra Akersgata til Sentralstasjonen. Tyvene opererer sjelden alene. De er minst to, gjerne tre- fire på et lag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er aldri vedkommende som utfører selve tyveriet som forlater åstedet med utbyttet som lommebok, veske eller mobiltelefon.

Dette betyr at hvis den som blir bestjålet skulle merke dette og slå alarm, vil som regel tyven ha gitt fra seg utbyttet til kameraten i umiddelbar nærhet, som ubemerket kan stikke av. På den måten vil politiet stå uten bevis mot den utpekte gjerningsmannen.

Tyvene spaner

De profesjonelle lommetyvene spaner i Oslo sentrum - og peker seg ut sine ofre. Det kan skje ved at de oppdager at en person som betaler ved ei kasse, har bra med kontanter i lommeboka.

Lommetyvgjengen bestemmer seg for å spane på sitt potensielle offer. Og stiller vedkommende seg på en buss- eller trikkeholdeplass, kan følgende skje:

Når bussen kommer, presser en person fra tyveriligaen seg inn foran offeret. Tyven begynner å snakke med bussjåføren om for eksempel rutetrasé. På den måten oppstår det vanligvis kø bak offeret.

Først i køen bak offeret er et annet medlem av lommetyvligaen. Denne personen skaper trengsel med dytt og puff. Offeret må kanskje konsentrere seg om å holde balansen, og plutselig er vedkommende ei lommebok, en mobiltelefon eller ei veske fattigere.

Slik stikker de av

Etter at tyveriet er gjennomført, gir tyven utbyttet fra seg øyeblikkelig til en kamerat, som gjerne står rett bak og har vært med på å skape kø og trengsel. Denne personen kan i sin tur gi byttet videre til en tredjemann, som kanskje har en fjerdemann i bakhånd til å ta seg av utbyttet - og stikke fra stedet.

Ifølge politiet er baltere og nordafrikanere i flertall blant de profesjonelle lommetyvene i Oslo sentrum.