Slik opererer MC-bandene

Flere steder i Norge har Hells Angels innledet samarbeid med kriminelle eksjugoslaver og pakistanere. Det dreier seg om narkotikaomsetning og torpedooppdrag. Nå satser Hells Angels for alvor på kokain. Dette kommer fram i en hemmeligstemplet Kripos-rapport Dagbladet har fått tilgang til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I rapporten, som er unntatt fra offentlighet, gir Kripos en grundig vurdering av status i det kriminelle MC-miljøet.

«MC-krigen i Norden satte klubbene tilbake, med tanke på den profittorienterte kriminaliteten. Klubbene er nå i ferd med å bygge seg opp igjen, og tendensen går i retning av at MC-medlemmene i stadig større grad benytter seg av supportermiljøet under gjennomføringen av planlagte operasjoner,» heter det i den hemmelige politirapporten.

Klubbene samarbeider også med kriminelle utenfor MC-miljøet. Politiet slår fast at Hells Angels i Oslo har hatt kontakt med personer i det kriminelle pakistanske miljøet i Oslo.

Åtte MC-klubber

Kristiansand-klubben Genocide MC South County, som er en sympatisørklubb av Hells Angels, samarbeider med kriminelle eksjugoslaver, mener Kripos.

«Kontakten mellom de ulike miljøene synes å være opprettet med henblikk på salg av narkotika og torpedovirksomhet,» heter det i rapporten.

Hells Angels og Bandidos har åtte klubber i Norge med rundt 90 fullverdige medlemmer.

Hells Angels er etablert i Trondheim, Oslo, Stavanger og Hamar.

Bandidos har også fire medlemsklubber i Norge, to i Oslo, en i Drammen og en i Eidsberg. Hells Angels og Bandidos samarbeider tett med et titalls sympatisørklubber hver seg. De fleste er under Hells Angels-kommando.

Organisert kriminalitet

«Gjennomføringen av kriminaliteten blir mer og mer organisert. Selv kaller Hells Angels transport av narkotika, torpedovirksomhet m.m. for operasjoner. Med dette menes at de har et helt apparat med spaning, etterretning og bakmenn som planlegger handlingene,» skriver Kripos i rapporten.

Personer med tilknytning til Hells Angels har vært involvert i flere store hasj- og amfetaminsaker de siste åra, blant annet hasjsaken som nå går for retten i Kristiansand Den gjelder innførsel av ett tonn.

Det nye satsingsområdet nå er kokain, ifølge politiet.

Snedig organisert

Politiet sliter med å knytte narkotikasakene som avdekkes til medlemmer i MC-klubbene. Ofte er det personer utenfor klubbene som blir tatt. Det har sammenheng med organiseringen av virksomheten, mener politiet.

«I mange av narkotikasakene knyttet opp mot MC-miljøet er det avdekket bruk av utenlandske kurerer når stoffet skal smugles inn i landet, mens medlemmer i supporterklubbene rundt i hele Norge står for mottak og omsetning av stoffet. Sannsynligvis «kjøper» de norske MC-avdelingene oppdrag fra «brødre» i utlandet, som igjen ordner det praktiske. På den måten slipper MC-medlemmene å komme i fysisk kontakt med narkotika. Deres oppgave som bakmenn blir først og fremst å forestå kontaktnettet nasjonalt og internasjonalt,» skriver Kripos.

Det er beinhard justis i Hells Angels og Bandidos. Under krigen mellom klubbene snakket ingen medlemmer på noen side med politiet, selv ikke da de selv var offer for anslag fra fienden.

FRONTFIGURER: Leif Ivar Kristiansen (t.v) og Michael Garcia Lerche Olesen er frontfigurer i henholdsvis Hells Angels og Bandidos.