Slik opererer russisk etterretning: - De har perfeksjonert feller

- Det er umulig å se for seg at Frode Berg blir frikjent, sier norsk Russland-ekspert.

ETTERRETNING: Dette bygget er hovedkvarter til FSB. Foto: AFP PHOTO / AFP FILES / MAXIM MARMUR / NTB scanpix
ETTERRETNING: Dette bygget er hovedkvarter til FSB. Foto: AFP PHOTO / AFP FILES / MAXIM MARMUR / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det hører til sjeldenhetene at nordmenn blir pågrepet for spionasje i Russland, men for øyeblikket sitter altså 62 år gamle Frode Berg fengslet i Moskva etter at han 5. desember ble arrestert av det russiske sikkerhetspolitiet FSB.

Berg hevder at noen kjente av ham i Norge ba ham overlevere penger på en bestemt måte som en vennetjeneste. Det skal dreie seg om 3000 euro i kontanter, ifølge NRK.

Ifølge russiske medier ble Berg pågrepet under en spesialoperasjon i Moskva, hvor han skal ha vært i ferd med å motta hemmeligstemplede dokumenter fra russeren Aleksej Sjitnjuk om den russiske flåten.

Sjitnjuk er anklaget for høyforræderi.

- Hele opplegget ser ut som ei felle fra FSB. Det er stor fare for at man kan bli spionasjeanklaget i Russland, selv om man ikke har gjort noe galt, sa Ilja Novikov, nordmannens russiske advokat, til Dagbladet fredag.

- Setter opp feller

Akkurat hva som har skjedd og ikke skjedd i Bergs tilfelle, er umulig å få brakt på det rene på dette tidspunktet. Men at den russiske etterretningen ikke går av veien for å lure folk i feller, er helt utvilsomt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer