Slik opererer russisk etterretning: - De har perfeksjonert feller

- Det er umulig å se for seg at Frode Berg blir frikjent, sier norsk Russland-ekspert.

ETTERRETNING: Dette bygget er hovedkvarter til FSB. Foto: AFP PHOTO / AFP FILES / MAXIM MARMUR / NTB scanpix
ETTERRETNING: Dette bygget er hovedkvarter til FSB. Foto: AFP PHOTO / AFP FILES / MAXIM MARMUR / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det hører til sjeldenhetene at nordmenn blir pågrepet for spionasje i Russland, men for øyeblikket sitter altså 62 år gamle Frode Berg fengslet i Moskva etter at han 5. desember ble arrestert av det russiske sikkerhetspolitiet FSB.

Berg hevder at noen kjente av ham i Norge ba ham overlevere penger på en bestemt måte som en vennetjeneste. Det skal dreie seg om 3000 euro i kontanter, ifølge NRK.

Ifølge russiske medier ble Berg pågrepet under en spesialoperasjon i Moskva, hvor han skal ha vært i ferd med å motta hemmeligstemplede dokumenter fra russeren Aleksej Sjitnjuk om den russiske flåten.

Sjitnjuk er anklaget for høyforræderi.

- Hele opplegget ser ut som ei felle fra FSB. Det er stor fare for at man kan bli spionasjeanklaget i Russland, selv om man ikke har gjort noe galt, sa Ilja Novikov, nordmannens russiske advokat, til Dagbladet fredag.

- Setter opp feller

Akkurat hva som har skjedd og ikke skjedd i Bergs tilfelle, er umulig å få brakt på det rene på dette tidspunktet. Men at den russiske etterretningen ikke går av veien for å lure folk i feller, er helt utvilsomt.

Jardar Østbø, førsteamanuensis ved Institutt for forsvarsstudier, peker på hvordan dette er dyrket fram av systemet.

Vladimir Putin startet sin karriere i arbeidslivet i KGB, og har følgelig en stor del av sitt nettverk fra KGB og etterfølgeren FSB.

- Så er det russiske systemet sånn at man tar inn folk man kjenner. Er man i lederposisjon, så setter man inn sine folk nedover i systemet. Det er en ganske stor del av dem som har viktige posisjoner, formelt og uformelt, som har bakgrunn fra sikkerhetstjenestene, og særlig FSB, sier Østbø til Dagbladet.

Blant de mest framstående politiske personene er det ett verdensbilde som går igjen.

- De er kyniske, de ser etter konspirasjoner overalt, de ser etter onde hensikter, de er vant til å bruke metoder som går ut på å sette opp feller og liknende. De bruker de mulighetene de har til å sette opp feller, sier Østbø.

Han sier at det er en del av hvordan systemet fungerer i Russland. Ønsker man å oppnå noe, eller få en person av veien fordi man ønsker å få gjennom en sak eller et aksjesalg, så er en mye brukt metode å se etter forbindelser som har kompromitterende informasjon.

Minister dømt

Finner man ikke det, kan man fabrikkere det.

- Det er en velkjent metode. Jeg kjenner ikke til om eller hvordan det har skjedd i Frode Berg-saken, men ut fra hvordan man vet at disse tjenestene opererer, så er det ikke usannsynlig, sier Østbø, og eksemplifiserer med en ganske fersk sak fra Russland.

15. desember ble den tidligere russiske økonomiministeren Aleksej Uljukajev dømt til 8 års fengsel for å ha mottatt bestikkelser på rundt 16 millioner kroner fra sjefen for det russiske oljeselskapet Rosneft, Igor Setsjin, en nær alliert av Putin.

Uljukajev selv har hele tida nektet straffskyld, og har beskyldt Rosneft-sjefen, som har bakgrunn fra sikkerhetstjenestene, for å ha satt opp en felle for ham.

- Feller og bruk av ekte eller fabrikkert kompromitterende informasjon er dessverre en del av russisk politisk kultur, men man kan nok si at særlig FSB har perfeksjonert dette. De bruker det i forskjellige situasjoner i et land der rettssikkerheten er elendig, sier Østbø.

- Umulig at han blir frikjent

Østbø vurderer dermed Bergs sjanser til å få gjennomslag i det russiske rettsvesenet som nær null.

- Denne saken kommer ikke FSB til å slippe, uansett om bevisene er sterke eller svake. I sånne høyprofilerte saker kan bevisene være absurde og gjenstridig motstridende, men han blir dømt likevel. Det kan være et signal i seg selv. Se her, vi kan få deg dømt selv om bevisene er absurde, sier Østbø.

- FSB ville miste ansikt dersom han skulle bli frikjent. Men det er ikke dermed sagt at han må sone. Men det er umulig å se for seg at han blir frikjent.

Uansett er det en dagligdags foreteelse for FSB å samle kompromitterende informasjon, som de kan bruke seinere.

- De samler det inn, og får de bruk for det er det fint, sier Østbø.

Et aspekt ved dette er såkalte «honningfeller», best eksemplifisert ved den russiske agenten Anna Chapman. Hun var en del av 11 spioner som ble arrestert i USA i 2010. De var plassert i USA for å infiltrere finansmiljøer, politiske og akademiske kretser som kunne gi viktig informasjon til britisk etterretning.

Chapman levde livets glad dager i New York og frekventerte New Yorks mest eksklusive barer og restauranter. Venner og bekjente trodde den smellvakre 28-åringen var enten milliardær eller luksusprostituert.

- Det er en spesifikk greie som går på utroskap, prostituerte og sånn. Men vi har også kompromat, som er et videre begrep. Det handler om kompromitterende informasjon om alt mulig, sier Østbø.

- Regimet må avsløre fiender

Men helt paranoide er ikke russerne, og det er ikke uten grunn at de frykter spioner. I 2006 ble det rullet opp en smått absurd sak.

Da hadde britiske spioner, ved hjelp av en falsk stein proppfull av avansert teknologi og radiosender, ha lastet opp og ned hemmelig informasjon på en fortauskant i Moskva.

Det var russisk TV som først kom med avsløringen, og de viste oppsiktsvekkende bilder av steinen, samt overvåkningsklipp der flere angivelige britiske diplomater lastet opp hemmelig informasjon fra steinen.

Fire navngitte ansatte ved den britiske ambassaden og en russer ble filmet mens de gikk bort til steinen. En mann blir også filmet mens han bærer steinen med seg.

- Generelt sett så er regimet avhengig av å avsløre fiender hele tiden. Nå er det snart presidentvalg i mars. De har bygd den politiske retorikken på at alle er imot dem, særlig vesten, et bilde som må holdes liv i. Det vil ikke si at Putin og hans nærmeste beordrer alt fra toppen, det kan også komme fra lavere nivå, sier Østbø.

I 2013 arresterte det russiske etterretningsbyrået FSB Ryan Christopher Fogle, som jobbet på den politiske avdelingen ved den amerikanske ambassaden i Moskva.

Russerne sa at de pågrep Fogle idet han forsøkt å verve en russisk etterretningsoffiser til å jobber for CIA.

Fugle skal angivelig ha vært utstyrt med blond parykk, et større pengebeløp og avansert teknisk utstyr da han ble tatt. Han ble erklært uønsket i landet, og forlot Moskva kun noen dager etter arrestasjonen.

Det hele ble av mange beskrevet som en heller komisk affære.