Slik opererer smuglerbandene

Grytidlig i går ble en smuglerliga med 14 biler fullastet av alkohol og sigaretter tatt på vei over grensa. De proffe smuglerbandene benytter seg blant annet av ombygde biler og kopierer registreringsnummer fra biler som selges på Finn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Tollvesenet som oppdaget kolonnen med stasjonsvogner og varebiler som fosset over grensa i går. Selv om bilene var ombygget for å skjule den svært tunge lasten, gikk alarmen hos Tollvesenet som varslet Østfold Politidistrikt rett før klokka sju.

Tidspunktet er et resultat av «lang tids kartlegging og overvåking av grensa», forteller tollsjefen på Svinesund, Wenche Fredriksen til Dagbladet. Poenget er å passere uten å bli oppdaget.

Fem østeuropeere pågrepet Cirka fem mil over grensa gikk politiet til aksjon på E6 ved Rygge flyplass. I løpet av formiddagen ble fem menn fra østeuropa pågrepet, og hele 14 stasjonsvogner og varebiler beslaglagt. En rekke personer slapp unna ved å «stikke til skogs».

- Enkel matematikk tilsier at vi mangler ni førere, men det kan også ha vært flere i bilene, sier Paul Horne, operasjonsleder i Østfold politidistrikt.

Det aktive søket etter personene ble avsluttet i går ettermiddag, samtidig som den sentrale etterforskningsenheten i distriktet tok over saken. Utover dagen ble de fem mennene, alle mellom 20 og 30 år, tatt inn til avhør. De siktede hadde ikke fått utnenvt advokat i går kveld.

Rekordbeslag Beslaget er rekordstort ifølge Tollvesenet. Cirka 17 500 liter øl, 1700 liter brennevin og 314 000 sigaretter ble smuglet over grensa i løpet av et kvarter.

- Vi har aldri beslaglagt så mye alkohol på så kort tid med flere biler etter hverandre, sier Fredriksen i Tollvesenet.

Fenomenet med kolonner av smuglerbiler ble oppdaget av Tollvesenet i fjor, forteller hun. Poenget er å frakte store mengder smuglervarer over grensa på kort tid, en metode som øker fortjenesten, men også risikoen. Tidligere denne uka ble ti polakker smuglerdømt etter mafiaparagrafen i Halden tingrett. På grunn av at påtalemyndigheten kunne bevise den organiserte kriminaliteten ble strafferammen økt betydelig.

- Vi ser ikke nødvendigvis en sammenheng mellom disse to sakene, men det er også her snakk om østeuropeere og metoden er i samme stil, sier Horne.

I tillegg utgjør den enorme overlasten en sikkerhetsrisiko. Bare i forrige uke utløste en polsk smugler en massekollisjon i Drammen, der en  42 år gammel mann fra Lier omkom. Smugleren hadde 1176 liter øl og 133 liter sprit i bilen da han mistet kontroll over bilen ved Liertoppen.

- Ofte tilknyttet Norge Ifølge Fredriksen i Tollvesenet har det vært en profesjonalisering av smuglingen som foregår over grensa. Blant annet innebærer dette overvåking av grenseområdet og bruk av blant annet kontraspaning, altså det å kartlegge politiets eller tollvesenets spaning.

I Kripos' trendrapport for organisert kriminalitet 2013/2014 kommer det også fram at proffe smuglere kjører en rekke test-turer med varebiler over grensa under kartleggingen. Tollvesenet rapporterer også om en økende bruk av falske skilter under smuglingen. Kripos skriver i sin rapport at smuglere kopierer registreringsnummer, modell og farge på kjøretøy som selges på finn.no, for å unngå å bli stoppet.

Bilene som ble stanset i går var imidlertid et konglomerat av polske, tyske, danske, svenskeregistrerte ifølge politiet. I tillegg var en bil med norske, falske skilter.

 - PROFESJONELL UTVIKLING:  Kontorsjef ved grensekontrollen på Svinesund, Wenche Fredriksen, forteller at smuglerbandene har blitt proffere, blant annet ved å bygge om smuglerbilene og å overvåke grenseområdet. Fenomenet med kolonner av smuglerbiler ble oppdaget av Tollvesenet i fjor. Med denne metoden økes både risikoen og den eventuelle profitten. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
- PROFESJONELL UTVIKLING: Kontorsjef ved grensekontrollen på Svinesund, Wenche Fredriksen, forteller at smuglerbandene har blitt proffere, blant annet ved å bygge om smuglerbilene og å overvåke grenseområdet. Fenomenet med kolonner av smuglerbiler ble oppdaget av Tollvesenet i fjor. Med denne metoden økes både risikoen og den eventuelle profitten. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Mange av de polske smuglerne har ofte tilknytning til Norge gjennom arbeid, familie eller venner, skriver Kripos videre. Dette gjør blant annet logistikken og videresalg enklere.

- Varene selges over hele landet, men med tyngdepunkt i Oslo. De selges blant annet på arbeidsplasser eller shady spisesteder, sa tolldirektør Bjørn Røse til NRK Dagsrevyen i går kveld.

Han medga samtidig at det antakelig er «en god del» som Tollvesenet ikke snapper opp.

Parti i millionklassen Mot slutten av 2010 avdekket norske og svenske tollmyndigheter at særlig polakker fra byen Drawsko Pomorskie, nordvest i Polen, var aktive innen smugling av alkohol og sigaretter. Trenden har fortsatt i 2011 og 2012.

På grunn av en relativt lav risiko og en høy profitt, har sigarettsmugling blitt lukrativt for kriminelle, skriver Kripos i sin trendrapport. De tror også at lagringsdepoter har blitt opprettet på den svenske siden av grensa.

Verdien av gårsdagens beslag på gata, er ennå ikke fastslått. Men at det er snakk om millioner er Tollvesenet ikke i tvil om.

 NYTT FENOMEN:  «Kolonnesmugling» ble oppdaget av Tollvesenet i fjor. I metoden kjører smuglerne på rekke med bilene stappfulle av smuglervarer. På denne måten smugles store mengder over på kort tid.  FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
NYTT FENOMEN: «Kolonnesmugling» ble oppdaget av Tollvesenet i fjor. I metoden kjører smuglerne på rekke med bilene stappfulle av smuglervarer. På denne måten smugles store mengder over på kort tid. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer

- Bare i unndratte avgifter er det snakk om halvannen million kroner, sier Fredriksen.

 SPANER PÅ HVERANDRE:  I Kripos' ferskeste rapport om organisert kriminalitet kommer det fram at proffe smuglere driver med kontraspaning, altså spaning på tollvesenets spanere. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
SPANER PÅ HVERANDRE: I Kripos' ferskeste rapport om organisert kriminalitet kommer det fram at proffe smuglere driver med kontraspaning, altså spaning på tollvesenets spanere. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer
 LIVSFARLIG:  Den svært tunge ekstralasten gjør smuglerbilene til en risiko i trafikken. Torsdag i forrige uke omkom en person i en massekollisjon på Liertoppen i Buskerud. Ifølge politiet ble ulykken forårsaket av en smuglerbil som forsøkte å ta seg forbi et vogntog. Foto: Joakim Fjeldli
LIVSFARLIG: Den svært tunge ekstralasten gjør smuglerbilene til en risiko i trafikken. Torsdag i forrige uke omkom en person i en massekollisjon på Liertoppen i Buskerud. Ifølge politiet ble ulykken forårsaket av en smuglerbil som forsøkte å ta seg forbi et vogntog. Foto: Joakim Fjeldli Vis mer