Slik opererte hallikligaen

I tre måneder ble de to jentene flyttet fra adresse til adresse i Oslo. Norske tilretteleggere skal ha hjulpet de østeuropeiske bakmennene med å organisere sexsalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/LITAUEN (Dagbladet): Jentene skal selv ikke ha fått beholde en eneste krone.

Fire personer sitter varetektsfengslet på Østlandet, siktet for å ha organisert en hallik-liga som grovt skal ha utnyttet og misbrukt to østeuropeiske jenter. Ytterligere fem personer er siktet i saken, herav tre nordmenn som alle skal ha hatt tilretteleggelsesoppgaver.

Dagbladet fortalte i går historien til litauiske Kristina (22), som ble voldtatt og brutt ned psykisk før hun skal ha blitt tvunget til å selge sex - først i Sverige, siden i Oslo.

Etterforskningen er nå inne i sluttfasen og saken vil snart bli oversendt statsadvokaten. Tre av de siktede, to litauere og en nordmann, er også tiltalt i en sak som omfatter salg og oppbevaring av totalt 80000 rohypnoltabletter.

- Vold og tvang

Jentene ble bragt fra Litauen til Norge 1. desember 2001. Først ble de kjørt til en leilighet i Hegdehaugsveien 36 på Majorstua i Oslo som var disponert av en av de tre nordmennene.

Ifølge jentene skal de ha blitt misbrukt av flere menn i denne leiligheten.

Nordmennenes rolle skal ha vært å ordne annonser og leiligheter for de andre i ligaen. En nordmann skal også ha tatt nakenbilder av jentene som ble brukt i annonser i avisa Søndag Søndag.

En norsk kvinne skal ha fått penger for å ta imot telefoner fra kunder og formidle kontakt mellom dem og jentene. Den tredje nordmannen skal ha vært en tilrettelegger og blant annet ha kommet med sengetøy og ordnet hotellrom til jentene på Hotell Terminus ved Oslo City.

Ble flyttet rundt

Seinere skal de to jentene ha blitt flyttet rundt til ulike leiligheter og kontorlokaler i Oslo. En av utleierne skal ha krevd sex med jentene i bytte mot at de fikk disponere leiligheten. Dersom de nektet å adlyde skal de ha blitt slått. I politidokumentene er det beskrevet flere alvorlige voldsepisoder.

Her er noen utdrag av hva kvinnene har forklart politiet:

En russisktalende kunde kom like før jul 2001. Han snakket med jentene og fordi kundene sjelden snakket russisk, ville jentene møte mannen igjen dagen etter siden en av jentene hadde bursdag. Neste dag kom han igjen, uten å kontakte mellommennene. Da dette ble oppdaget, skal jentene ha blitt banket opp - en av dem slik at hun besvimte.Den ene jenta skal flere ganger ha blitt tvunget til å ta heroin.I en kjellerleilighet i en enebolig på Oslos vestkant skal en av jentene ha bodd sammen med en av de siktede. Hun skal nærmest ha fungert som tjener for mannen, og skal ifølge forklaringen ha blitt banket opp jevnlig.

To av bakmennene er i Stockholm tingsrätt dømt til 12 års fengsel. I den saken ble forklaringene fra de to jentene lagt til grunn.

Jentene har forklart at de, før de ble sendt til Skandinavia, ble brakt til et sommerhus utenfor Litauens hovedstad Vilnius. Der skal de ha blitt utsatt for overgrep, før de blebrakt videre til Skandinavia via Estland. Bakmennene skal ha lagd pass til jentene, og reist sammen med dem til Norge og Sverige via Estland.

Dagbladet kjenner innholdet i politiforklaringene til flere av de siktede. Flere av dem vedgår at jentene prostituerte seg i Norge, men hevder at dette ikke foregikk under tvang.

Advokatene er oppgitt over politiet, som i lang tid har holdt tilbake dokumenter i saken. Flere siktede vil derfor ikke la seg avhøre.

- Det er vanskelig å forholde seg til en siktelse alene når man ikke får innsyn i grunnlaget til siktelsen, sier advokat Jorunn E. Seegård Dahlberg til Dagbladet.

Advokat Paal Berg Helland sier til Dagbladet:

- I august begjærte vi innsyn i dokumentene. Vi fikk til svar at vi ville få innsyn i løpet av fire uker. I dag, i midten av november, har vi ennå ikke sett noen dokumenter.

Les også: «Solgt til mafia i Oslo»

BESTE VESTKANT: Hit, til denne bygningen i Hegdehaugsveien 36 på Majorstua i Oslo, skal de to østeuropeiske jentene ha blitt kjørt da de kom til Norge 1. desember 2001.
BODDE SAMMEN: I denne kjellerstua i en enebolig på Skøyen i Oslo bodde en av de østeuropeiske jentene sammen med 30-åringen fra Georgia som politiet mener er hovedmann i hallikligaen.
OFFER: I går publsierte Dagbladet historien om <a href='http://www.dagbladet.no/nyheter/2003/11/11/383187.html'>Kristina</a>, en av jentene hallikligaen bortførte.