Slik opererte «Lommemannen» da han forgrep seg på unge gutter

Hadde «lommetriks».

«LOMMEMANNENS» BUKSER: Lommer med hull tilhørende Erik Andersen ble lagt fram i retten under tingrettsbehandlingen av Lommemann-saken i Follo Tingrett. Foto: Thomas Andersen / laMedia
«LOMMEMANNENS» BUKSER: Lommer med hull tilhørende Erik Andersen ble lagt fram i retten under tingrettsbehandlingen av Lommemann-saken i Follo Tingrett. Foto: Thomas Andersen / laMediaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA (Dagbladet): «Lommemannen» Erik Andersen (62) er i dag på ny i rettssalen. Han kjemper for å bli prøveløslatt etter å ha sonet minstetida av forvaringsdommen på sju år.

- Jeg begjærer meg løslatt, sa Andersen like etter at retten ble satt i Asker og Bærum tingrett i morges.

Han stiller i retten i olabukse, stripete genser eller t-skjorte under en åpen, brun hettegenser.

Lommetrikset Erik Andersen ble dømt for én voldtekt og ovegrep av til sammen 66 ofre over store deler av Sør-Norge - alle gutter. Første gang han forgrep seg skal ha vært i 1976, ifølge statsadvokat Per Egil Volledal.

Han leser nå opp fra dommene mot Andersen. Volledal var også aktor under rettsbehandlingene og mener i likhet med Kriminalomsorgen at Andersen ikke skal slippes ut av Ila fengsel der han for tida soner.

«Lommemannen»s mest brukte metode for å forgripe seg på gutter var det såkalte «lommetrikset».

Under rettsbehandlingen ble det lagt frem fire olabukser med hull i lommefôret. Follo tingrett fastslo at lommene var forberedt med et redskap eller ved riving. Hullene i buksene, som ble funnet hjemme hos Andersen i Bergen i 2008, var dekket med tape. Andersen nektet for dette og mente hulle oppsto fra slitasje etter å ha hatt nøkler, spiker og verktøy i lommene. Retten trodde ikke på dette og argumenterte med at Andersen selv hadde erkjent at han hadde lokket flere gutter til å ta han ned i bukselommen.

Ved flere anledninger lokket han unge gutter med penger og betalte til tider ofrene penger for å komme bort til ham. Han sa til guttene at han trengte hjelp til å få opp nøkler fra lommen da hans egen hånd var skadet eller for stor til å få plass i lommen.

Størsteparten av forholdene «Lommemannen» begikk gjaldt forsøk på seksuell omgang med gutter under 14 år. Stort sett var ofrene i alderen sju til ti år da de ble utsatt for forholdene.

- Disse ble valgt fordi tiltalte mente den aldersgruppen var tillitsfull. Slik retten ser det, betyr dette at tiltalte nettopp valgte disse guttene fordi han da hadde størst sjanse for å lykkes med sitt ønske om seksuell omgang, heter det i tingrettsdommen fra 14. juni 2010.

- Kynisk Retten mente det var skjerpende at Erik Andersen hadde ferdigpreparerte bukser da han dro ut på tur.

- Dette innebærer at da tiltalte dro hjemmefra, om ikke akkurat planlagt i detalj, i det minste var på utkikk etter muligheten for og forberedt på å gå handlinger mot unge gutter. I de aller fleste tilfellene var det ikke impulshandlinger, heter det i dommen.

«Retten vil imidlertid vise til at tiltalte hver gang brukte en underfundig fremgangsmåte der han lurte de fornærmede inn i en situasjon som i utgangspunktet hadde fortont seg hverdagslig og uskyldig. Opplevelsen ble derfor i mange tilfeller skremmende for de fornærmede.»

- Hans handlemåte innebar også at de fornærmede selv gjorde ting som medførte at de følte seg lurt, og bidro i mange tilfeller å øke deres skamfølelse. Tiltalte utnyttet således - på en kynisk måte - barnas vilje til å hjelpe. At tiltalte i tillegg lokket med penger, og i mange tilfeller ga guttene penger, er også et moment i den forbindelse, skrev retten.

I årene før Erik Andersen ble tatt som «Lommemannen» visste ikke de rundt ham noen ting om hva han gjorde. Han levde et dobbeltliv og fikk de beste skussmål fra familie, venner, kolleger og naboer, opplyste Volledal og viste til tidligere forklaringer i dag.

Erik Andersen skal etter planen forklare seg i retten senere i dag.