PÅ: Kaptein Hallvard Tveit mener det er liten fare forbundet med signaler fra mobiltelefoner i moderne fly. Som demonstrasjon skrur Dagbladet på telefonen over Atlanterhavet, men den er enda ikke godkjent som kommunikasjonsmiddel i førerkabinen. Tveit ønsker likevel å presisere at passasjerer må følge reglene om å skru av mobilen eller sette den i flymodus under avgang og landing. Foto: Øistein Norum Monsen
PÅ: Kaptein Hallvard Tveit mener det er liten fare forbundet med signaler fra mobiltelefoner i moderne fly. Som demonstrasjon skrur Dagbladet på telefonen over Atlanterhavet, men den er enda ikke godkjent som kommunikasjonsmiddel i førerkabinen. Tveit ønsker likevel å presisere at passasjerer må følge reglene om å skru av mobilen eller sette den i flymodus under avgang og landing. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Flyreiser

Slik oppfører du deg best i lufta

Nordmenn kan lære av svensker og dansker, mener kabinpersonale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

GARDERMOEN/NEWARK (Dagbladet): Skjelvingen fra kraftig turbulens hadde akkurat gitt seg uten at det fikk fram en eneste svetteperle på pilotens panne. 240 passasjerer og kabinpersonale satt sikret i setene på Airbus A330-300-maskinen.

- Du kan bare skru på mobiltelefonen i førerkabinen, oppfordrer kaptein Hallvard Tveit i cockpiten på SK 907, som befinner seg midt mellom Island og Grønland.

- Men forstyrrer ikke det signalene?

Skulle en katastrofe inntreffe med flyet er den nærmeste flyplassen på sørspissen av Grønland med en landingsbane som er fort kort for flytypen.

- Det er veldig liten sjanse for at mobilen vil påvirke systemet, men det er fremdeles forbudt å ha på telefonen under avgang og landing, sier Tveit, og styrer flyet inn i en sky så det rister ut til vingetuppene mens iPhonen søker etter signal.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn