Slik opplevde Tormod revolusjonen i Egypt

Tormod Amlien er på motorsykkeltur i Egypt. Han ble en del av den enorme feiringen i Alexandria. Her er hans jubelhistorie:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saad Saghloul Square koker av folk og veiene til og fra er hardstappet med folk.

Stemningen er tilbakeholden frem til den store nyheten kommer: Mubarak har gått av.

Stemningen blir brått ekstatisk, og de som ikke allerede er i gatene strømmer til.

Stille før festen Fredag morgen var helt annerledes, det var helt klart stille før stormen. Med utenlandsregistrerte motorsykler blir vi fort innhentet av sivilt politi, som sjekker pass, kjefter og lurer på hvorfor vi er her.

At vi sitter fast og venter på en ferge til Italia blir besvart med sjikanering og advarsler om hva som er ventet utover dagen. Men vi har nå ikke noe annet valg enn å være der.

Militæret har befestet havnen og sentrale regjeringsbygninger med pansrede personellkjøretøyer og stridsvogner. Alle vet at fredagsbønnen vil bli vendepunktet, men om det blir en fredelig kveld eller om det blusser opp til opptøyer gjør både myndigheter og sivilister nervøse.

Folk samles Fredagsbønnen er over, og det går ikke lange tiden før Corniche, strandveien, blir fylt av marsjerende folk.

Slagord ropes av forsangere fra høytalere på pickupbiler, mens folkemassene følger opp.

Politiet er passive, og det samme er også militæret. Demonstrantene marsjerer rundt, mens andre tar en pust i bakken og koser seg med en kaffe og shisha på fortausrestaurantene.

Nyheten kommer Jeg sitter på en kafe da vill jubel plutselig bryter ut. Mubarak har gått av. Alle stormer opp fra kafeer og restauranter, de klemmer hverandre, gratulerer og roper. Gatene begynner å koke for alvor, bilhornene tuter om kapp med jubelbrøl fra folk.

SAAD SAGHLOUL SQUARE: Innbyggerne i Alexandria slapp jubelen løs da nyheten om Mubaraks avgang kom. Foto: Tormod Amlien
SAAD SAGHLOUL SQUARE: Innbyggerne i Alexandria slapp jubelen løs da nyheten om Mubaraks avgang kom. Foto: Tormod Amlien Vis mer

De feirende klatrer opp på monumentene på Saad Saghloul Square og danser, folk står jublende på biltak og fyrverkeri sendes opp.

Et par timer senere er feiringen enda mer intens, folk strømmer til fra utkantene av byen. Det er tydelig spesielt ungdommens dag. Hassan, som jeg snakker med, har brukket armen i tidligere opptøyer, men sier:

«Det var verdt det, vi vant».

Ungdommen føler det var mest deres opprør. Mohammad sier: «Mubarak og administrasjonen har ikke skjønt hva de yngre vil, og vi er lei korrupsjon og dårlig styre».

Offiser: - Endte slik jeg håpet Fazy, som står ved siden av meg, sier at han håper på mer frihet.

Det er klart at det er ikke bare en optimistisk stemning som råder, men kanskje en overdreven optimistisk stemning. At det vanskeligste gjenstår, er det ikke mulig å få gehør for denne spesielle dagen.

Etter hvert beveger jeg meg litt ut fra folkemassene, mot stedet hvor hæren holder til. Mange sivilister er samlet rundt et pansret personellkjøretøy, og barn og jenter blir hjulpet opp på kjøretøyet for å bli tatt bilder sammen med.

Mobilkameraene brukes flittig for å forevige det alle anser som et historisk øyeblikk.

FORNØYDE: Med tommelen opp og fredstegn viser disse at de er fornøyde med gårsdagens begivenhet. Foto: Tormod Amlien
FORNØYDE: Med tommelen opp og fredstegn viser disse at de er fornøyde med gårsdagens begivenhet. Foto: Tormod Amlien Vis mer

Jeg kjenner igjen soldatene og offiserene, de er de samme som tok meg inn til sjekk da jeg først kom til byen noen dager tidligere. De er vennligere nå, og jeg lurer på om alt er vel.

«Det er en god dag, endelig er det over og endte slik jeg håpet», sier den ene offiseren, tydelig lettet og fornøyd med utfallet.

VAR MED PÅ FESTEN: Tormod Amlien er på motorsykkeltur i Egypt og havnet midt i feringen i går. Foto: Privat
VAR MED PÅ FESTEN: Tormod Amlien er på motorsykkeltur i Egypt og havnet midt i feringen i går. Foto: Privat Vis mer