Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Covid-19

Slik oppsto trolig viruset

Coronaviruset tok en hel verden på senga. Nå mener ekspert at viruset kan ha sirkulert i lang tid.

SYK: Trude Ravndal fra Sandnes er en av mange nordmenn har fått bekreftet at hun er smittet av coronaviruset. Laget av Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Nesten 3000 mennesker har dødd av coronavirus-utbruddet som WHO kaller «en internasjonal folkehelsekrise». Viruset ble først påvist hos personer som hadde vært på et dyremarked i den kinesiske millionbyen Wuhan.

Jörn Klein, førsteamanuensis ved universitetet i Sør-Norge, er ekspert innen mikrobiologi, epidemiologi, hygiene og smittevern. Han forteller at det er uvisst hvor viruset egentlig kommer fra, men at det mest sannsynlig har smittet over til mennesker etter kontakt med ville dyr.

- Dyr og mennesker lever tettere sammen enn før som følge av urbanisering, sier Klein.

KRITIKK: Demokratene politiserer coronaviruset. De har ikke peiling, sa Trump fra scenen under sitt valgmøte i North Charleston i Sør-Carolina fredag kveld. Video: AP Vis mer

Kontakt med dyr

Klein påpeker at Kina er et stort land med mange innbyggere, og at det kan ha vært avgjørende for spredningen av viruset.

- Det er ganske mange mennesker som bor sammen og spiser mange merkelige dyr. Vi ser i tillegg at global oppvarming fører til at det er dyr i områder vi ikke har sett før, sier han

Coronaviruset er etter alt å dømme et nytt virus for mennesker, men nøyaktig hvor lenge viruset har eksistert er foreløpig usikkert.

- Det kan ha vært at det har sirkulert blant disse dyrene over lang tid, sier Klein.

- Vi vet ikke hvordan den smitten har oppstått.

Det ville i så fall ikke vært første gangen mennesker har blitt smittet etter kontakt med dyr. I 2013 ble en liten gutt syk etter å ha vært i kontakt med flaggermus på Guinea. Det skulle bli startskuddet for ebolaepidemien som herjet i Vest-Afrika de neste tre åra. 11 000 døde som følge av utbruddet den gang.

Ukjent for mennesker

Coronavirus er en samlebetegnelse på flere typer virus. Per dags dato skal det eksistere sju forskjellige virusarter av coronaviruset som kan gjøre deg syk, deriblant sars og mers.

I 2002 brøt det ut en sarsepidemi i Sør-Kina, som endte opp med å kreve 774 menneskeliv. Den gang ble viruset registrert i Kina, Singapore, Hongkong, Taiwan og Canada. WHO uttalte året etter at dårlig vedlikehold av kloakk og avløp kan ha bidratt til spredningen av viruset.

Det nye coronaviruset er relativt ukjent for mennesker. Derfor har vi ikke utviklet en naturlig immunitet mot viruset ennå. Klein regner med at en vaksine vil bli utviklet i løpet av 2020. Dersom man ikke er i risikogruppen, så er det likevel ikke grunn til panikk.

- De fleste av oss vil ikke bli alvorlig syke, sier Klein.

- Det vi så med sarsviruset var disse «sprederne». Én person kunne smitte opp mot 60 personer.

Det nye viruset er ikke like «hissig» som sars og mers, ifølge Klein. Men det er omfanget av viruset som skal gjøre det dødelig.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Kritisk

WHO har erklært viruset som en pandemi.

WHO har tidligere uttalt at vi «befinner oss i en veldig sårbar posisjon».

- Vi befinner oss nå ved et avgjørende punkt, sa WHO-direktør Tedros Adhanom Ghebreyesus på en pressekonferanse torsdag.

- Dersom man tar aggressive grep nå, kan man få kontroll på viruset, forhindre at folk blir syke og redde liv.

Her kan du følge utviklingen av viruset på verdensbasis.

Hele Norges coronakart